05 Август 2021четвъртък08:42 ч.

Датата

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 1030

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА РОБСТВОТО. Отбелязва се в деня, в който e приета Конвенцията на ООН за предотвратяване на трафика на хора и експлоатацията на хора с цел проституция. Този ден напомня, че модерното робство е против правата на човека.

1805 - БИТКАТА ПРИ АУСТЕРЛИЦ. Войските на Наполеон I побеждават армиите на Австрия и Русия. Сражението остава в историята като "битката на тримата императори", защото срещу Наполеон Бонапарт застават армиите на още двама императори - австрийския Франц II и руския Александър I. Съюзниците търпят загуби от 27 хил. убити и ранени, а французите - около 12 хил. Най-големи са загубите на Русия - 21 хил. убити и ранени.

1814 - УМИРА ДОНАСИЕН АЛФОНС ФРАНСОА ДЬО САД, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1740 Г.). Известен като Маркиз дьо Сад. Най-популярен е с еротичните си новели. Той е пропонент на крайното насилие, сексуалната невъздържаност, неограниченост от морал, религия или закон. Терминът "садизъм" произхожда от неговото фамилно име и е въведен в края на ХIХ в. от австрийския психолог Рихард фон Крафт-Ебинг, за да обозначи сексуално удоволствие, предизвикано от причиняване на болка или унижение.

1823 - ОБЯВЕНА Е ДОКТРИНАТА "МОНРО". Декларацията за принципите на външната политика на САЩ е провъзгласена от президента Джеймс Монро в послание пред Конгреса. Същността на доктрината е във фразата "Америка за американците". Тя посочва, че двете Америки трябва да бъдат освободени от възможността за бъдеща колонизация и намеса от страна на Европа.

1949 - ТЕЦ "СОФИЯ" ВЛИЗА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Строителството на първата в България и на Балканския полуостров топлоелектрическа централа започва на 22 юни 1947 г. На 22 март 1949 г. ТЕЦ "София" е пусната в пробна експлоатация - с мощност 12 000 киловата. От 1963 г. работи с мазут, вместо с въглища, а от февруари 1975 г. - и с природен газ.

1982 - ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ПРИСАДЕНО ИЗКУСТВЕНО СЪРЦЕ НА ЧОВЕК. Операцията е извършена в Медицинския център на Университета в Юта, САЩ, а 61-годишният зъболекар Барни Кларк става първият човек с присадено изкуствено сърце. Той живее 112 дни с него. Първото изкуствено сърце е създадено през 40-те години на миналия век. То обаче не е изпробвано на пациент поради редица недостатъци. Устройството е усъвършенствано от д-р Робърт Джарвик и именно то е използвано през 1982 г.

2008 - УМИРА ЛЕОН ДАНИЕЛ, РЕЖИСЬОР (Р. 1927 Г.). Кариерата му е свързана с драматичните театри в Русе, Бургас, Враца и Пазарджик, с Театъра на Българската армия, с Народния театър, БНТ и др. Режисьор е на игралния филм "На чисто", на документални филми и тв предавания. Носител е на множество награди, автор е на студии, книги и публикации. Награден с орден "Стара планина" I степен за цялостен принос към българската култура.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ