04 Август 2021сряда21:58 ч.

Датата

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 1184

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН. Отбелязва се от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е болест, характеризираща се с прогресивно разрушаване на имунната система като резултат от инфектиране с вируса ХИВ.

ПРАЗНИК НА БОТЕВГРАД. Обявен е с решение на ОбС. По време на Априлската епопея 1876 г. населението на Орханийския край активно се подготвя за въстанието. То изживява ужасите от жестокото му потушаване чрез съдбата на Ботевите четници, водили сражение с турския башибозук. Това е и поводът на 1 декември 1934 г. градът да бъде преименуван от Орхание на Ботевград.

1887 - ДЕБЮТ НА ШЕРЛОК ХОЛМС. Британският писател Артър Конан Дойл публикува разказ, в който за първи път главен герой е детективът. Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887-1927 г. Героят е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Индия.

1891 - РОЖДЕН ДЕН НА БАСКЕТБОЛА. Американският учител по физкултура Джеймс Нейсмит изобретява играта, като кара своите ученици да хвърлят футболна топка в кошница за праскови. През 1936 г. баскетболът добива олимпийски статут и става популярен в целия свят.

1913 - ПУСНАТА Е ПЪРВАТА ПОТОЧНА ЛИНИЯ ЗА АВТОМОБИЛИ В СВЕТА. Заработва в автомобилните заводи на компанията "Форд" в САЩ. Благодарение на конвейерната система за сглобяване на всеки 2 ч. и 38 мин. започва да се произвежда по един автомобил.

1959 - ПОДПИСАН Е АНТАРКТИЧЕСКИЯТ ДОГОВОР. Във Вашингтон Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Нова Зеландия, Норвегия, Република Южна Африка, САЩ, СССР, Франция, Чили и Япония подписват международен договор, според който Антарктида се обявява за неутрална и демилитаризирана зона. Според този договор територията на континента може да се използва само за мирни цели. Официално договорът влиза в сила на 23 юни 1961 г.

1972 - БЪЛГАРИЯ СТАВА 18-АТА КОСМИЧЕСКА СТРАНА В СВЕТА. На тази дата на борда на спътника "Интеркосмос 8" е първото извеждане в Космоса на българската апаратура "П1", чрез която се изследват параметрите на космическата плазма. Апаратурата е създадена от научната група по физика на Космоса към Президиума на БАН.

2009 - ВЛИЗА В СИЛА ДОГОВОРЪТ ОТ ЛИСАБОН. Подписан е от 27-те страни членки на ЕС на 13 декември 2007 г. Той заменя двата договора, осигуряващи конституционна основа на ЕС - Договора от Маастрихт и Римските договори. Сред нововъведенията са съдебно сътрудничество при наказателни дела, по-големи права на националните парламенти в законодателството на ЕС, въвеждането на инициатива на европейските граждани и др.

ИТН изброиха 6 "общи приоритета" за промяната

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

/ брой: 149

Юбилей на българските ВМС

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 149

Спешни медици от София не са получили по 1000 лева за юни

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 149

Милен Митев е временният шеф на БНР

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 96

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 104

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 96

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ