01 Декември 2021сряда21:05 ч.

Датата

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 817

1371 - умира Иван Александър, български цар (р. 1301 г.). Царуването му продължава 40 години. Една от най-влиятелните фигури в историята на Балканския полуостров през ХIV в., дължащо се на гъвкавата му династична политика. По негово поръчение е съставено Иван-Александровото евангелие. В последните му години царството е разделено и отслабено, което при неговите наследници води до падане под османска власт.

1836 - Добри Желязков получава разрешение да построи фабрика в Сливен. Турският султан Махмуд издава ферман, с който разрешава на индустриалеца да създаде първата фабрика у нас и на Балканския полуостров. Тя е открита на 19 април 1836 г. В триетажна постройка е имало 20 предачни машини, 6 механични стана и персонал от 500 работници. Днес фабриката е паметник на културата от национално значение.

1909 - умира Джеронимо, индиански вожд (р. 1829 г.). В превод името на военния предводител на апачите чирикауа означава "Прозяващият се". Предвожда събратята си, които не са съгласни да живеят в резерват, както иска американското правителство. Оказва яростна съпротива и в знак на отмъщение заедно с групата си е военнопленник почти 30 години. Най-накрая е отведен в резерват в Южно Ню Мексико. Днес там и в района на форт Силл живеят потомци на апачите.

1927 - в Русе се ражда Леон Даниел, театрален режисьор (умира 2008 г.). Работи в театрите в Русе, Бургас, Враца, София, в БНТ, в Студия за хроникални и документални филми. Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" на Чехов, "Дванайста нощ" на Шекспир, "На дъното" на Горки и др. Отличен с много награди, Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ.

1925 - убит е Тодор Страшимиров (р. 1880 г.). Политик от БРСДП, по-късно - от БРСДП (ш.с.), а от 1920-а - от БКП, брат на писателя Антон Страшимиров. Арестуван от режима на Цанков дни преди Септемврийското въстание (1923). Освободен, тъй като е избран за депутат. От трибуната на НС разобличава репресиите на режима спрямо опозицията и интелигенцията. В деня, в който отправя запитване до министъра на вътрешните работи, е убит на улицата. Физическият изпълнител остава неизвестен.

1935 - ражда се Кирил Нешев, философ (умира 2010 г.). Завършва философия в СУ, специализира в МГУ "М. Ломоносов" - Москва, професор. Научните му интереси са в областта на етиката. Бил е декан на Философския факултет и зам.-ректор на СУ. Автор на монографии и брошури, сред които "Азбука на семейната етика", "Българинът днес - съдба и свобода", "Политическата етика" и др.

1990 - учредителен конгрес на КНСБ. Конфедерацията на независимите синдикати в България е наследник на организацията Български професионални съюзи (БПС), преименувана през 1989 г. в Независими български професионални съюзи (НБПС). XI извънреден конгрес на НБПС на 17 февруари 1990 г. е и I учредителен конгрес на КНСБ.

2008 - Косово обявява независимост от Сърбия. България и още 73 държави, 22 от които членки на ЕС, както и САЩ, Канада и Австралия, я признават. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали решението не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че актът не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. Сръбският парламент приема резолюция, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Взрив в Мюнхен спря влаковете и рани трима

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Кратки новини

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 232

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 204

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 92

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 108

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 107

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ