01 Декември 2021сряда19:55 ч.

Датата

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 1014

1839 - ражда се Райко Жинзифов, поет и публицист (умира 1877 г.). Има богата публицистична дейност в българския и руския периодичен печат. Първият наш книжовник, който превежда на български език творби на Шевченко. Сред поетичните му текстове се откроява поемата "Кървава кошуля".

1857 - умира Михаил Глинка, руски композитор (р. 1804 г.). Основоположник на руската класическа музика. Получава широко признание и извън родината си. Сред най-известните му творби са оперите "Иван Сусанин" ("Живот за царя") и "Руслан и Людмила". Неговата "Патриотична песен", вероятно написана за конкурс за национален химн през 1833 г., е приета за национален химн на Русия през 1990-2000 г.

1898 - ражда се Дико Илиев, композитор (умира 1984 г.). Музикант и диригент, създател на жанра "хора за духови оркестри". В основата на творбите му лежи народното творчество. Неговите прави хора за духов оркестър не само са популярни, но и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хора. Автор на еленини, дайчови и самоковски хора, ръченици и др.

1944 - под връх Еледжик геройски загиват 23-ма партизани. В неравния осемчасов бой с 3600 тежковъоръжени жандармеристи, войници и полицаи 35-имата бойци от съпротивата срещу фашизма се сражават геройски. Двадесет и трима от тях, от четите "Кочо Честименски" и "Стефан Караджа", оставят завинаги в паметта на признателните поколения.

1960 - създаден е Държавният куклен театър в Русе. Началото на трупата датира от 1955-а, когато група ентусиасти, с художествен ръководител Никола Кръстев, полага основите на кукленото изкуство в града. На 26 февруари с.г. е първата среща на малчуганите с героите от пиесата "Червената шапчица". На същата дата, но през 1961-а, е първата премиера на Кукления театър в Търговище с постановката "Вълшебният галош".

1997 - взема се решение за въвеждане на валутен борд у нас. Гласува се от служебното правителство на Стефан Софиянски. Въведен е със Закона за БНБ, приет на 10 юни 1997 г. Функциите са поети от управление "Емисионно" на централната банка. Валутният борд е система, при която дадена парична единица е конвертируема при фиксиран курс спрямо друга парична единица.

2000 - начало на преговорите на България за членство в ЕС. Провежда се първото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяване. Първите теми са култура, наука и образование, условия за развитие на малкия и средния бизнес, външнотърговски отношения, национална сигурност. От основаването на ЕС от шест държави през 1952 г. досега са се присъединили 21 други страни, сред които и България от 1 януари 2007 г.

Международен ден на децата, болни от рак. Отбелязва се по инициатива на Международната конфедерация на организациите на родителите на деца, болни от рак, в повече от 40 държави. Организират се дарителски кампании и концерти в подкрепа на болните деца. По последни данни общият брой на онкоболните у нас е 262 000 души, от които и немалко деца.

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 173

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 287

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 310

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 585

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 679

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 710

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 678

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ