01 Декември 2021сряда20:56 ч.

Датата

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 929


869 - умира Константин-Кирил Философ, един от създателите на славянската азбука (р. ок. 827 г.). Основоположник на славянската писменост и книжнина, апостол и първоучител, организатор на славянска просвета и църква заедно с брат си Методий. Делото на двамата се почита като официален празник на 24 май.

1779 - умира Джеймс Кук, британски мореплавател, изследовател и картограф (р. 1728 г.). Прави три околосветски експедиции. Открива Нова Зеландия, източното крайбрежие на Австралия, Нова Каледония, Хавайските острови. Изследва Океания и Тихия океан. Убит е на Хавайските острови след стълкновения между неговите моряци и туземците.

1876 - начало на спора кой е изобретил телефона. Електроинженерът Илайша Грей и изобретателят Александър Бел едновременно подават патент. 15 години по-рано немският физик Филип Рейс демонстрира устройство за предаване на тонове и човешка реч с проводници, което нарекъл телефон. То получило популярност и масово приложение след изобретението на проф. Александър Бел.

1911 - ражда се Асен Дацев, български физик, академик (умира 1994 г.). Работил в областта на обосновката на квантовата механика и класическата топлопроводност. Специализирал при Луи дьо Бройл в Сорбоната в Париж, където защитава докторат. Преподава във Физико-математическия факултет на СУ в продължение на около 40 г.

1916 - умира Петко Тодоров, писател (р. 1879 г.). Известен автор на идилии и драми, пише и поезия. Сред най-известните му творби са драмите "Зидари", "Първите" и "Змейова сватба". Ранното му творчество е повлияно от идеите на социалдемокрацията - публикува социални разкази в социалистическите издания "Ново време", "Работнически вестник" и др.

1941 - открита е първата тролейбусна линия в България. Дължината й е 3,3 км, свързва спирка "Горнобански път" в София с Горна Баня и се обслужва от два тролейбуса. През 1947-а са доставени 10 тролейбуса от СССР, а през 1952-а е пуснато в експлоатация депо "Сточна гара" с капацитет 60 возила. От 1951 г. започва българско производство на тролейбуси.

1987 - умира Дмитрий Кабалевски, руски композитор (р. 1904 г.). Общественик, музикален педагог, пианист, диригент и критик. Автор на опери, оперети, сюити и пр. Най-крупното му творение е Четвъртата симфония. Тя е последвана от посветения на Ленин "Реквием" по стихове на Роберт Рождественски.

2003 - умира овцата Доли, първият клониран бозайник (р. 1996 г.). Клонирането е извършено в Института "Розлин" в Мидлоудиън, Шотландия. Първоначално овцата е наречена "6LL3". Името "Доли" получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането й, в чест на Доли Партън, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

Трифон Зарезан - Ден на лозаря. Посветен е на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път се чества официално през 1962-а на деня на Свети мъченик Трифон. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от БПЦ църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според обичая стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино. Ден на Ивайловград, Сунгурларе и Сухиндол.

Ден на археолога. Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при БАН. Археологията е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки (архитектурни и артефакти).

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 201

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 295

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 321

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 30

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 76

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 232

Малките болници

автор:Аида Паникян

visibility 77

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ