01 Декември 2021сряда21:07 ч.

Датата

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 915

1809 - ражда се Чарлз Дарвин, английски биолог (умира 1882 г.). Създател на теорията за произхода на видовете чрез естествен подбор. Днес тя е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид представлява фундамента на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието.

1872 - избран е първият български екзарх Иларион Ловчански. Наричан е "дядо Ловчу". Тъй като е обвинен в размирност на Ловчанската епархия във връзка с дейността на Васил Левски, под натиска на Високата порта подава оставка и на 16 февруари с.г. Синодът избира за екзарх Видинския митрополит Антим I. Той е утвърден от султана.

1881 - ражда се Анна Павлова, руска балерина (умира 1931 г.). Едно от най-известните й изпълнения е това на умиращия лебед - танц, създаден специално за нея от балетмайстора М. Фокин по музиката на Сен-Санс. В продължение на 20 години гастролира в Европа, Америка, Нова Зеландия, Австралия и Азия.

1905 - във Враца се ражда Мистер Сенко, илюзионист (умира 1987 г.). Истинското му име е Евстати Христов Карайончев. Някои от най-известните му илюзии са "Електрическият стол", "Разрязване на жена с циркулярен трион" и "Сваляне на главата". Почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение му връчва най-високото отличие - орден "Робер Худен". Почетен гражданин на Париж, София и Враца.

1929 - ражда се Видин Даскалов, оперетен певец (умира 2001 г.). Притежава ярък комедиен талант. Един от основателите на съвременната българска оперета. В творческия си път пресъздава над 120 роли, сред които най-характерни са Менелай в "Хубавата Елена", Хитър Петър от "Имало едно време" и др. Незабравими са дуетите му с оперетната певица Лиляна Кисьова.

1941 - за пръв път е използван пеницилинът. Порязан от собствения си бръснач, лондончанин пръв "опитва" антибиотика, тестван преди това върху заразени плъхове. Ефектът е поразителен, но препаратът е недостатъчен като количество и пациентът умира. Пеницилинът всъщност е известен 12 години по-рано, а откривателят му д-р Александър Флеминг е удостоен за него с Нобелова награда за медицина и физика през 1945 г.

1961 - за пръв път космически апарат достига друга планета. Съветската "Венера 1", тежаща 643,5 кг, се доближава на разстояние от 100 000 км от планетата Венера. Апаратът вече е нефункциониращ и се намира в околослънчева орбита.

1991 - създадена е НСБОП (дн. ГДБОП). Специализирана служба към МВР за противодействие на организираната престъпност. От 1 май 2006 г., съгласно Закона за МВР, НСБОП се преименува в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към Национална служба "Полиция" на МВР. С промени в закона ГДБОП е обособена като главна дирекция на МВР.

Ден на червената ръка. Отбелязва се от 2002 г. Ден в помощ на децата от държавите с военни конфликти и срещу използването на деца като войници. Според конвенцията на ООН за защита на детските права военната злоупотреба с деца е забранена. И днес броят на детските войници не се е променил значително - над 250 000 от тях участват във войните на възрастните. Най-активни в борбата срещу използването на деца като войници са УНИЦЕФ, "Амнести Интернешънъл", Червеният кръст и Червеният полумесец.

САЩ ще похарчат $34 млн. за авиобаза в Гърция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Талибаните искат замразените пари на Афганистан

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 232

Взрив в Мюнхен спря влаковете и рани трима

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 232

Кратки новини

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 94

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 111

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 107

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ