01 Декември 2021сряда20:54 ч.

Датата

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 933

660 г. пр.Хр. - начало на японската държава. Първият император Джиму се възкачва на престола. Според традиционния лунно-слънчев календар той е живял от 1 януари 711 г. пр.Хр. до 11 март 585 г. пр.Хр. 125-годишният му живот го прави легендарна личност, родена от богинята на Слънцето. В ново време (епохата Мейджи, 1872) датата на неговото възцаряване е пресметната по методика, близка до изчисленията на древните затъмнения, и е фиксирана на 11 февруари 660 г. пр.Хр. Този ден се празнува в Япония като Национален ден на основаването.

1211 - провежда се антибогомилски църковен събор. Свикан е от цар Борил, по чието нареждане решенията от него са записани в т.нар. Борилов синодик. Осъдени са богомилските водачи и тяхното учение е анатемосано. Днес Бориловият синодик е един от основите исторически извори за българското средновековие, а богомилството се определя като наш принос към общочовешката култура.

1515 - загива Св. мъченик Георги Нови Софийски. Осъден на смърт и изгорен на клада по решение на мюсюлманския съд заради отказа му да смени вярата си. Според преданието, колкото и да се стараят турците да изгорят на прах тялото му, това не им се отдава. През нощта християни тайно го погребват при черквата "Св. Марина" (в двора на дн. Софийска митрополия).

1847 - ражда се Томас Едисон, изобретател (умира 1931 г.). Автор е на повече от 1000 изобретения. Създава фонограф (грамофон), електрическа лампа с нагреваема жичка и различна електротехническа апаратура (цокъл и фасонка, предпазител със стопяеми жички, електрически ключ, електромер и др.). По негов проект в Ню Йорк е построена първата в света електростанция за постоянен ток за обществено ползване.

1868 - умира Леон Фуко, френски физик (р. 1819 г.). Открива вихровите токове, a с махалото на Фуко доказва въртенето на Земята около нейната ос. Първият учен, заснел повърхността на Слънцето. Измерва скоростта на светлината във въздух и вода чрез система от въртящи се огледала.

1909 - в България се въвежда  пропорционална избирателна система за окръжни и общински избори. С изменение на избирателния закон се предвиждат още избирателни книжки, постоянно местожителство, периодично преглеждане на избирателните списъци от общините, нараства броят на изборните секции. Въвеждат се партийни цветове: син - за народняците, розов - за прогресивнолибералите, виолетов (морав) - за демократите, кремав - за радикалдемократите, зелен - за либералите, оранжев - за земеделците, аленочервен - за широките социалисти, и виненочервен - за тесните социалисти. През 1911 г. пропорционалната избирателна система се въвежда пробно за парламентарните избори в Пловдивски и Търновски окръг.

1922 - канадецът Фредерик Грант Бантинг обявява откриването на инсулина. Единственият хормон в организма, понижаващ нивото на кръвната захар. Инсулинът всъщност е открит от румънския д-р Николае Паулеску в Париж (нарича го панкреатин), но до 2004-а заслугата за това е приписвана на Бантинг. Той пръв инжектира инсулин на човек на 11 януари 1922 г.

1926 - в Канада се ражда Лесли Нилсен, американски киноактьор комик (умира 2010 г.). От средата на 50-те години на ХХ в. започва да се снима в Холивуд. Участва в някои от най-успешните комедии, като "Има ли пилот в самолета?", "Голо оръжие", "Хлапе под наем".

 

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 201

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 295

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 321

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 30

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 76

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 232

Малките болници

автор:Аида Паникян

visibility 77

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ