01 Декември 2021сряда21:50 ч.

Датата

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 940

1867 - ражда се Костадин Байкушев, български лесовъд (умира 1932 г.). Пръв открива и описва през 1897 г. вековната черна мура в местността Бъндерица в Пирин, наречена на него - Байкушева мура. Възрастта й се оценява на повече от 1300 г., което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите в света. Приблизителните й размери са: височина 26 м, диаметър 2,2 м и обиколка 7,8 м.

1878 - Манолаки Ташев става първият кмет на София след Освобождението. Градът е с население около 11 000 души, което го поставя на пето място по големина след Пловдив, Русе, Варна и Шумен. За три месеца Ташев разчиства столицата от разрушенията и извозва трупаната с години смет. Възстановява уличното осветление, организира санитарна служба и пожарна команда.

1879 - открито е Учредителното събрание в Търново. В работата му участват 229 депутати - 117 по право (представители на изборните административни и съдебни съвети), 88 избрани и 24 назначени от княз Дондуков. Задачата на събранието е изработване на конституция на Княжество България. За председател е избран митрополит Антим I Видински, а за подпредседатели - Петко Каравелов и Тодор Икономов. Представители от Македония, Одринска Тракия и Източна Румелия (45) участват в едномесечните частни заседания на депутатите по въпроса за националното обединение.

1882 - ражда се Георги Захариев Коняров, инженер. Завършил е Фрайбургската минна академия. Седем години е бил главен директор на Мини Перник (1925-1932). Заедно с тогавашния кмет на Перник Малин Боснешки постигат много за модернизирането на селището. Автор на уникален научен труд "Кафявите въглища в България", съдържащ 13 геоложки карти и 75 палеонтологически таблици.

1898 - ражда се Бертолт Брехт, немски поет и драматург (умира 1956 г.). Увлича се по Маркс, а след установяването на националсоциалистическа диктатура в Германия емигрира в Дания. По-късно се преселва в САЩ, където е разпитван от Комисията за борба с антиамериканска дейност и набеден за комунист, едва избягва затвора. Създава известния театър "Берлинер ансамбъл". Най-значителните му драматични произведения са "Опера за три гроша", "Майка Кураж и нейните деца" и др.

1934 - ражда се Татяна Лолова, актриса. Мечтае за драматични роли, но става звезда на комедията и любимка на публиката наред с Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова. Многобройните й почитатели я помнят с десетки незабравими роли на сцената - в "Баня" на Маяковски, "Импровизация" на Радой Ралин и Валери Петров, Беатриче в "Много шум за нищо" и пр. С най-голям успех - 11 години пред препълнени зали, играе баба Гена в "Човекоядката" на Иван Радоев. Носител на десетки награди. Зад гърба й са филмите "Топло", "Случаят Пенвеле", "Щурец в ухото" и др. Самата тя казва за себе си: "Обожавам сочните роли. Цяла бака да имам от тях, пак няма да им се наситя. Че на кого му омръзва да играе?"

Ден на пчеларя. Отбелязва се на църковния празник Св. Харалампий - покровител на пчеларите. Този ден е особено важен за тях. Носи се мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее, му дават от него, за да се възстанови по-бързо и да оздравее. Пече се питка, която също се носи в църква за освещаване. Осветената питка се раздава за здраве и благополучие.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 122

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 32

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 153

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 153

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ