01 Декември 2021сряда20:57 ч.

Даскалският празник

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 1436

Проф. Анастас Герджиков

Когато подготвях словото си за днес, се колебаех дали темата, която съм избрал, е актуална точно сега. Един комичен инцидент тази сутрин показа, че съм бил напълно прав. Тази сутрин 50 български политици заобиколиха Академичния съвет (на СУ - бел. ред.), наредиха се преди него на шествието и тържествено поведоха. Това не е упрек към една партия, защото в тази група от 50 човека се включиха хора от всички цветове, което беше рядък надпартиен консенсус. Не става дума според мен за нарушение на протокола, а на една 100-годишна традиция. Както ще чуете след малко, Вазов е нарекъл 11 май "даскалския празник", не празник на политика. Известно утешение за нас беше фактът, че на връщане Академичният съвет беше изпроводен по целия път от спонтанните овации на българите. Пожелавам на политиците и те да ги чуят някой ден!
Често казваме, че 24 май е най-българският празник. Днес виждаме, че 11 май, а по-късно 24 май се е превърнал от "даскалския празник" по думите на Вазов във всенародно тържество.
(Думи на ректора на СУ преди словото му на тържеството в Алма матер вчера). 
 

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 202

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 296

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 321

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 75

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 98

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 101

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ