19 Май 2021сряда05:58 ч.

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев призна в Народното събрание, че още в първото тримесечие на годината бюджетът е излязъл на червено

Държавният дълг нарасна с 5,66 млрд. лв.

Бюджетът за април щял да е на излишък заради плащането за летище София

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 1174

Държавният дълг нарасна с 5,66 млрд. лв. за година. В резултат в края на март дългът на подсектор "Централно управление" възлиза на 29,2 млрд. лв., обявиха от Министерството на финансите. Само за месец дългът нараства с 273 млн. лв. Вътрешните задължения са 6,279 млрд. лв., а външните са 22,928 млрд. лв.

Увеличението на дълга се дължи на пуснатите през септември миналата година облигации на международните пазари в размер на 2,5 млрд. евро. Парите бяха използвани за покриване на допълнителните разходи и по-малкото приходи в хазната заради КОВИД-19. В края на март съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната възлиза на 23,5% при 20,1% година по-рано.

Министерството на финансите очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за първите четири месеца на 2021 г. да бъде положително в размер на 115,4 млн. лв. За април се очаква да бъде отчетен излишък в размер на около 735 млн. лева. Тези данни на МФ идват само седмица след като финансовият министър в оставка Кирил Ананиев призна в Народното събрание, че още в първото тримесечие на годината бюджетът е излязъл на червено. Дефицит за близо 620 млн. лв. бе отчетен за първото тримесечие на 2021 г. Ананиев призна също, че при изтънен фискален резерв правителството покрива текущи плащания със средства от целевите фондове в резерва, предназначени за строго определени разходи. 

Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,66 млрд. лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лв. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи (основно евросредства) намаляват с 0,3 млрд. лв. 

При съпоставката в частта на неданъчните приходи и приходите от ДДС трябва да се има предвид, че през април 2021 г. постъпиха предвидени приходи с еднократен за годината ефект в размер на 660 млн. лв. с ДДС, които представляват първоначално концесионно възнаграждение за държавата от концесията на летище София.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,55 млрд. лв. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 12,99 млрд. лева.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ