Държавен стандарт и за черешите
/ брой: 114
На външен вид черешите трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус и с дръжки. В Кюстендил вчера бе представен държавният стандарт за черешите, предаде "Фокус". Това стана по време на срещата в Института по земеделие между представители на Министерството на земеделието и храните и земеделски производители. Държавният стандарт се отнася и за подпомагането на производителите на качествени плодове и зеленчуци с европейски средства.
Стана ясно, че стандартът за пресните череши включва показатели за външен вид, форма, размер, както и недопускането на повреди по плодовете. Изискване има и към опаковката и маркирането. Стандартът допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете без дръжки. В стандарта не се допускат механични наранявания, болести и неприятели, наранявания от градушка, измръзване, слънчев пригор, както и продукти от растителна защита. За ранните сортове размерът на черешите трябва да бъде не по-малко от 15 мм, а за средноранните и късни сортове - 20 мм. Опаковките на черешите трябва да бъдат пластмасови и картонени.
Върху опаковката трябва да има информация за населеното място, вида на черешата, името на производителя, качеството на плодовете, датата на беритбата, нетната маса и официалният знак за контрол. Окачествяването на черешите ще се извършва от инспектор по качество към Българската агенция по безопасност на храните. Същевременно вчера стана известно, че през изминалата седмица са сертифицирани първите български ранни череши.