03 Юли 2020петък15:54 ч.

Таско Ерменков

Държавата спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 1727

Парламентът задължи правителството да спаси финансово затъващата държавна ТЕЦ "Марица изток 2", както и да предотврати на всяка цена бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали, което вероятно ще последва след приемането на т.нар. Европейски зелен пакт. Решението беше гласуване с пълно единодушие от депутатите. Европейският зелен пакт е инициатива на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която предвижда превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент. Пактът ще обхване всички сектори на икономиките на страните-членки на ЕС и силно ще удари по замърсяващите индустрии като производството на ток от въглища.

Проектът на решението беше представен от БСП и подкрепен с някои редакции от ГЕРБ. С него се задължава правителството чрез енергийния министър Теменужка Петкова да предприеме до 29 февруари т.г.  "всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, в т.ч. и чрез увеличаване на капитала на дружеството от страна на "Български енергиен Холдинг" ЕАД с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната, като елемент от националната сигурностУ. Това трябва да стане независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос.

Кабинетът не трябва да не допуска в дългосрочен план спирането или дори ограничаването на въглищните ТЕЦ-ове, влизащи в групата на БЕХ. Възлага му се и да направи нужното за присъединяването на България към платформата "Въглищни региони в преход". Това е инициатива на ЕК, която цели да помогне на въгледобивните райони в Евросъюза да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива. Депутатът от БСП Таско Ерменков, който представи проекта на решението, посочи, че ТЕЦ "Марица изток 2" е изправена пред фалит вече втора година и разчита за оцеляването си на финансовата помощ на своя собственик БЕХ. Ако не се намеси държавата, със сигурност можем да твърдим, че тази година ще бъде последната на държавната ТЕЦ, каза Ерменков. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ