22 Февруари 2019петък06:42 ч.

Стотици протестираха в Пловдив срещу спекулативните цени на електроенергийната борса

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Електроенергията на свободния пазар е поскъпнала двойно за година

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 522

Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента "Ден напред". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП-та. Това е една от спешните мерки, които се очаква да стабилизира борсата, за да не се стига до драстични скокове в цените на индустриалния ток, който бизнесът купува. В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй, ТЕЦ "Марица изток 2", осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни министърът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка, ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Македония.

Ако се сравнят първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на енергийната борса у нас, са двойно по-високи, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Съществува устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент "Ден напред" да се увеличават значително, допълни той. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика такава ситуация е притеснителна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия.  Мартин Георгиев каза, че през последните години 17 търговци са се оттеглили, като са натрупали загуби от 50 млн. лв.

Индустриалният ток ще продължи да поскъпва поне до края на март, защото големите водни централи на НЕК нямат достатъчно вода и на пазара от месеци има дефицит на ток на едро. Освен това заради студа ерепетата купуват от борсата повече ток за технологични нужди. Парадоксът е, че в момента токът за бита е по-евтин, отколкото плащат големите заводи. Докато на запад е обратно. Там промишлеността плаща 3 пъти по-евтина електроенергия, а в Германия достига до 4,5 пъти, коментира сегашната ситуация Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев изказванията срещу енергийната борса са спекулативни, защото много голяма част от ползвания ток се продава на база двустранни договори и е на цена 80-90 лв. за мегаватчас. 

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37