01 Октомври 2020четвъртък11:29 ч.

Стотици протестираха в Пловдив срещу спекулативните цени на електроенергийната борса

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Електроенергията на свободния пазар е поскъпнала двойно за година

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1837

Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента "Ден напред". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП-та. Това е една от спешните мерки, които се очаква да стабилизира борсата, за да не се стига до драстични скокове в цените на индустриалния ток, който бизнесът купува. В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй, ТЕЦ "Марица изток 2", осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни министърът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка, ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Македония.

Ако се сравнят първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на енергийната борса у нас, са двойно по-високи, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Съществува устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент "Ден напред" да се увеличават значително, допълни той. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика такава ситуация е притеснителна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия.  Мартин Георгиев каза, че през последните години 17 търговци са се оттеглили, като са натрупали загуби от 50 млн. лв.

Индустриалният ток ще продължи да поскъпва поне до края на март, защото големите водни централи на НЕК нямат достатъчно вода и на пазара от месеци има дефицит на ток на едро. Освен това заради студа ерепетата купуват от борсата повече ток за технологични нужди. Парадоксът е, че в момента токът за бита е по-евтин, отколкото плащат големите заводи. Докато на запад е обратно. Там промишлеността плаща 3 пъти по-евтина електроенергия, а в Германия достига до 4,5 пъти, коментира сегашната ситуация Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев изказванията срещу енергийната борса са спекулативни, защото много голяма част от ползвания ток се продава на база двустранни договори и е на цена 80-90 лв. за мегаватчас. 

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 186

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 102

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 299

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 211

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 191

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ