25 Април 2019четвъртък19:27 ч.

Стотици протестираха в Пловдив срещу спекулативните цени на електроенергийната борса

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Електроенергията на свободния пазар е поскъпнала двойно за година

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 814

Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента "Ден напред". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП-та. Това е една от спешните мерки, които се очаква да стабилизира борсата, за да не се стига до драстични скокове в цените на индустриалния ток, който бизнесът купува. В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй, ТЕЦ "Марица изток 2", осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни министърът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка, ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Македония.

Ако се сравнят първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на енергийната борса у нас, са двойно по-високи, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Съществува устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент "Ден напред" да се увеличават значително, допълни той. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика такава ситуация е притеснителна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия.  Мартин Георгиев каза, че през последните години 17 търговци са се оттеглили, като са натрупали загуби от 50 млн. лв.

Индустриалният ток ще продължи да поскъпва поне до края на март, защото големите водни централи на НЕК нямат достатъчно вода и на пазара от месеци има дефицит на ток на едро. Освен това заради студа ерепетата купуват от борсата повече ток за технологични нужди. Парадоксът е, че в момента токът за бита е по-евтин, отколкото плащат големите заводи. Докато на запад е обратно. Там промишлеността плаща 3 пъти по-евтина електроенергия, а в Германия достига до 4,5 пъти, коментира сегашната ситуация Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев изказванията срещу енергийната борса са спекулативни, защото много голяма част от ползвания ток се продава на база двустранни договори и е на цена 80-90 лв. за мегаватчас. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ