22 Февруари 2024четвъртък14:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

Столичното парно има борчове за 1,6 млрд. лв.

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 3066

С решение на правителството , по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД с номинален размер до 1, 6 млрд. лв. цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Това изненадващо предлага правителството в законопроекта за държавния бюджет за догодина, който вече е внесен в парламента.
В първоначалния вариант на проектозакона за Бюджет 2024  подобна разпоредба липсваше. Няма яснота откъде се появява тази огромна сума от 1.6 млрд. лв. задължения на "Топлофикация София".
По-рано тази година служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че столичната топлофикация е изплатила в периода септември 2022 г. - април 2023 г. 640 млн. лева от своите задължения към "Булгаргаз". Топлофикационното дружество все още дължи 695 млн. лева на обществения доставчик към 30 април 2023 година. Очакванията на министъра на енергетиката бяха до 1 юли, тоест до края на регулаторния период, тези задължения да намалеят до 640 млн. лева.
На няколко пъти досега е била лансирана идеята държавата да покрие хроничните задължения на общинското дружество "Топлофикация София" като придобие дял в него. От законопроекта за бюджет 2024 не става ясно дали тази схема ще бъде приложена. Няма информация и в тригодишната бюджетна прогноза, която съпътства бюджета.
Посочва се единствено, че за плащанията по придобиването на вземанията на столичното парно Министерският съвет ще извърши промени по бюджета на Министерството на енергетиката за сметка на централния бюджет по реда на Закона за публичните финанси.
През ноември 2022 г. темата за борчовете на общинското предприятията пак бяха гореща тема. От БСП-София настояваха, че единственото спасение е топлофикацията отново да стане държавно дружество - срещу поемане на задълженията от бюджета, за да може да получи финансиране по Плана за въззстановяне и устойчивост.Тогава шефът на "Топлофикация- София" призна, че се очаква в края на отоплителния сезон задълженията да надхвърлят 1.5 милиарда, от които 750 млн. лв. към  "Булгаргаз" и над 800 млн. към БЕХ. ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. Това бе една от причините столичните общинари да гласуват откриване на процедура за намиране на външен инвеститор. Но развитие няма.  При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче трудно ще се намери инвестотир, който да поеме 1.6 млрд. задължения и да инвестира още толкова в модернидацията.

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ