27 Февруари 2020четвъртък21:01 ч.

Държавата плати 250 млн. лв. авансово за "Турски поток"

"Булгартрансгаз" се мъчи да спечели от взетите кредити

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 681

Държавната компания "Булгартрансгаз", която финансира "Турски поток" през наша територия, е платила авансово близо 250 млн. лева за строителството на газопровода, обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ вчера. Това плащане е залегнало в договора с изпълнителя но проекта, саудитския консорциум "Аркад". По думите на Петкова има две възможности за финансиране на газопровода - строителят да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км. Петкова каза, че газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му. "Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра. В същото време стана  ясно, че БЕХ е превел 41 463 590 лв. към проектната компания "Ай Си Джи Би", която реализира проекта за изграждане на газовата връзка между България и Гърция и където БЕХ държи половината акции. 

Преди дни от "Булгартрансгаз" съобщиха, че процедурата за предоставяне на банково финансиране на проекта върви успешно. Девет банки са изразили готовност да отпуснат общо 200 млн. евро. Парите ще бъдат използвани за покриване на инвестиционни разходи на дружеството, както и за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - консорциума "Аркад", както и ДЗЗД "Ферощал Балкангаз", която строи двете компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия".

Намерението на държавния газов оператор да търси кредити за изграждането на "Турски поток" у нас ще стане по интересна схема, при която компанията вероятно ще се опита да спечели. Той ще предостави като обезпечение по заемите си бъдещи доларови депозити в банките кредиторки в размер на 102%" от отпуснатите средства. Дружеството обаче поставя условие банките да дадат по-висока лихва по обещавания доларов депозит, отколкото ще е плащаната от него лихва по заема в евро. Освен това БТГ настоява да разполага с определен период от време в месеца, в което да може да тегли от обезпечителния депозит и срок за възстановяването на тези средства, без да се нарушава размерът на лихвата. Държавната фирма ще поеме ангажимент да върне парите в срок от шест месеца, но си запазва правото да го удължи до една година, като ще уведоми банките за подобно решение 15 дни преди настъпването на падежа.

В началото на месеца изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че това ще е първи заем за предприятието. Задълженията ни към момента са нула", каза преди дни  Малинов и не даде повече обяснения как точно и за какво ще се харчи парите, освен че ще са по двата договора за "Турски поток". Тогава той посочи, че се чакат документите от "Аркад" за извършване на авансовото плащане. Вероятно същата ще е процедурата и по договора с "Ферощал Балкангаз". Анализатори обаче допускат, че средствата може да са необходими за необявени договорени плащания към доставчици.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 189

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 161

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 252

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 165

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 108

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 240

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 422

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 40

СЕТА - доброволното робство

visibility 7

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 41

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ