15 Ноември 2019петък08:11 ч.

Държавата плати 250 млн. лв. авансово за "Турски поток"

"Булгартрансгаз" се мъчи да спечели от взетите кредити

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 429

Държавната компания "Булгартрансгаз", която финансира "Турски поток" през наша територия, е платила авансово близо 250 млн. лева за строителството на газопровода, обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ вчера. Това плащане е залегнало в договора с изпълнителя но проекта, саудитския консорциум "Аркад". По думите на Петкова има две възможности за финансиране на газопровода - строителят да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км. Петкова каза, че газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му. "Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра. В същото време стана  ясно, че БЕХ е превел 41 463 590 лв. към проектната компания "Ай Си Джи Би", която реализира проекта за изграждане на газовата връзка между България и Гърция и където БЕХ държи половината акции. 

Преди дни от "Булгартрансгаз" съобщиха, че процедурата за предоставяне на банково финансиране на проекта върви успешно. Девет банки са изразили готовност да отпуснат общо 200 млн. евро. Парите ще бъдат използвани за покриване на инвестиционни разходи на дружеството, както и за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - консорциума "Аркад", както и ДЗЗД "Ферощал Балкангаз", която строи двете компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия".

Намерението на държавния газов оператор да търси кредити за изграждането на "Турски поток" у нас ще стане по интересна схема, при която компанията вероятно ще се опита да спечели. Той ще предостави като обезпечение по заемите си бъдещи доларови депозити в банките кредиторки в размер на 102%" от отпуснатите средства. Дружеството обаче поставя условие банките да дадат по-висока лихва по обещавания доларов депозит, отколкото ще е плащаната от него лихва по заема в евро. Освен това БТГ настоява да разполага с определен период от време в месеца, в което да може да тегли от обезпечителния депозит и срок за възстановяването на тези средства, без да се нарушава размерът на лихвата. Държавната фирма ще поеме ангажимент да върне парите в срок от шест месеца, но си запазва правото да го удължи до една година, като ще уведоми банките за подобно решение 15 дни преди настъпването на падежа.

В началото на месеца изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че това ще е първи заем за предприятието. Задълженията ни към момента са нула", каза преди дни  Малинов и не даде повече обяснения как точно и за какво ще се харчи парите, освен че ще са по двата договора за "Турски поток". Тогава той посочи, че се чакат документите от "Аркад" за извършване на авансовото плащане. Вероятно същата ще е процедурата и по договора с "Ферощал Балкангаз". Анализатори обаче допускат, че средствата може да са необходими за необявени договорени плащания към доставчици.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 110

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 141

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 88

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ