02 Март 2021вторник10:20 ч.

Валентина Богданова:

Държавата няма политика за висшето образование

Предлагат ни промени, с които незаконните практики ще получат легитимация, казва лявата депутатка, член на просветната комисия в НС

/ брой: 130

автор:Велиана Христова

visibility 15

- На среща в МС преди два дни премиерът и просветният министър представиха проект за промени в Закона за висшето образование. Първата е, че вузовете вече сами ще изясняват дали дипломите от предходна завършена степен са истински и дали да ги признават. Смятате ли това за правилно?
- Имаме закон за признаване на квалификацията, в който са инкорпорирани две европейски директиви и той вменява на МОМН да признава дипломите от чужбина, има европейски правила, особено за регулираните професии. Как се съчетава с тях предложената промяна? Второ, висшите училища може да решават сами дали да признаят диплома с определен хорариум по предмети, курс лекции пр., но те не могат да се произнасят за автентичността на дипломите. Някои чужди университети нямат дори сайтове, няма как нашите висши училища да установят дали дадена диплома е истинска. Според мен трябва да се запази държавната процедура, която просто да бъде облекчена, какато беше и първоначално обявената идея на министър Сергей Игнатов.
- На срещата стана дума, че на вузовете ни се дава право на "франчайз" - да предоставят право на други висши училища или организации да обучават студенти от тяхно име и да издават дипломи с техния печат. Но никъде не е казано как ще се контролира качеството на обучение и на дипломите. 
- Това беше проблемът, който поставих. Всъщност кой следи за качеството, какви са ангажиментите на държавата и как тя гарантира престижа на българските дипломи? Не смятам за достатъчна репликата на премиера, че това е работа на висшите училища. Напротив. Държавата трябва да създаде условията, в които тя гарантира, че всичко, което се прави от името на български висши училища, отговаря на определени критерии за качество и че дипломите са със защитен престиж. Няма такъв ред в проекта за промени и няма отговор на поставените въпроси. Не може агенцията за акредитация (НАОА) да няма никаква роля по оценяване на проектите за т.нар. "образователен франчайзинг". Освен това франчайзингът е търговска операция, а ние в три закона сме освободили висшите училища от ДДС и корпоративен данък. Никой не казва това ще остане ли в сила, след като висшите училища ще извършват търговски операции? Нещо повече, и в момента сдружаването на висши училища не е забранено. То може да се разширява, но защо това се прави без НАОА? Всъщност на срещата не стана дума за най-важното - има ли държавата политика в сферата на висшето образование. От целия разговор на мен ми стана ясно, че няма.
- Но повечето от изказалите се ректори бяха доволни.
- Би следвало да са доволни, те имат интерес да се разширява академичната автономия. Така че не се учудвам на техните позиции, напротив - разбирам ги. Бих поощрила всички стъпки, които водят към разширяване на автономията, стига да има гаранции за качеството. Опасявам се обаче, че държавата се отказва от всякаква контролни механизми във висшето образование. Правила просто няма.
- Няма ли опасност всички незаконни в момента форми на обучаване и дори фирмите, които обучаваха от името на вузове, сега направо да се узаконят?
- Има риск сегашните незаконни структури и практики с предлаганите промени да получат легитимация. Доколкото законът не предоставя никаква рамка и никакви изисквания, такава опасност е абсолютно реална.
- Председателят на комисията в НС Огнян Стоичков попита колко чужди университети искат да имат филиали у нас.
- Аз задавам същия въпрос. Защото, когато се правят такива промени в закона, все пак те трябва да се основават на някакъв анализ. Никакъв анализ няма. Има общи аргументи, че ставало дума не толкова за филиали на чужди университети у нас, колкото за това висшите ни училища да обучават повече чуждестранни студенти. От целия разговор бе видно, че това няма да са европейски граждани, ще бъдат студенти от трети страни. Големият проблем, който възниква обаче, е какви условия поставя пред нас територията "Шенген". Премиерът обеща облекчен режим за издаване на визи. Но това трябва да бъде свързано с техническите изисквания, на които ние трябва да отговорим като държава. Промените се предлагат, а тепърва ще се изяснява възможни ли са визови обклекчения и как може да бъдат уредени. Второ, когато дава такива повече от широки права за сдружаване на университетите и на техните ръководства с кого ли не и къде ли не, държавата не може да не каже на какви условия трябва да отговарят те. 
- Ректори допълнително поискаха общите събрания на вузовете сами да решават колко мандата ще имат ректорите. Бойко Борисов каза: ще го направим.
- Това е част от по-широкия въпрос, поставян периодично - за равнопоставеност между държавните и частните висши училища. В частните ректорите имат неограничен брой мандати и системата за определянето им е друга. Има и други разлики - при определяне на приема например. Висшите училища трябва да бъдат свързани с определен регламент. Все пак има практика, която е показала своето действие. Обикновено ректорите твърдят, че мандатите им трябва да бъдат повече и имат своите основания, а академичните среди протестират срещу подобно решение. В края на краищата някой трябва да поеме тази отговорност. Премиерът я пое.
- Каква е тази история с таксите за магистри в платено обучение, които веднаж се промениха с поправка в закона, сега пак се променят?
- На това трябва да отговори по-сериозно министър Игнатов. С поправките в закона, с които се въведе платеното обучение за магистри, всъщност бяха намалени размерите на техните такси. Това, което прави днес министърът, е да върне в действащия закон тези такси на предишните им нива. Това е само доказателство как промените накрак, на парче, раждат проблеми. Затова поставих въпроса, че пак на парче се правят поправки и вече можем да загубим философията на закона. Пак се появяват повече въпроси, отколкото отговори.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ