16 Януари 2022неделя21:27 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

Бюджетът отчете 570 млн. лв. излишък през ноември

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 159

През декември трябва да бъдат изхарчени 8 млрд. лв., ако правителството смята да изпълни точно актуализирания в края на лятото Бюджет 2021, става ясно от данните на Министерството на финансите за реализацията на бюджета към 30 ноември. След актуализацията държавните финанси трябва да приключат годината с дефицит от 4.6 млрд. лв. Това представлява 3.6% от БВП, както е предвидено в бюджета за отиващата си година. За 11-те месеца в хазната обаче отчита все още излишък. В края на ноември той е 570 млн. лв., въпреки че само за ноември бюджетът е на червено със 160 млн. лв., уточниха от финансовото министерство. Ако властта се съобрази със заложения дефицит в бюджета, то през последния месец на годината - декември, могат да бъдат изхарчени над 8 млрд. лв. Както е известно служебното правителство вече пое нов дълг за 3.3 млрд. лв., с които да покрие планирания дефицит.

Разходите към края на ноември са изпълнени едва на 85.6%, което означава, че са похарчени 47.2 млрд. лв. при заложени в актуализирания бюджет 55.2 млрд. лв. Това прави разлика от 8 млрд. лв., която може да бъде похарчена до 31 декември. Ако обаче разходите не бъдат изпълнени на 100%, част от дефицита може да бъде спестен, какавато беше практиката на правителството на ГЕРБ. То организираше ударно харчене на бюджета през декември (предимно за магистрали и пътища), като паралелно с това успяваше да свие дефицита под заложеното в бюджета. Кметове и шефове на агенции бяха строявани в Министерския съвет лично да благодарят на Боисов за милостинята, която получаваха. 

Според данните на финансовото министерство държавата сериозно изостава с разходите за издръжка, а вероятно и с капиталовите разходи, става ясно от бюлетина за изпълнението на бюджета към края на октомври.

Заради влошената отчетност на данните за бюджета след актуализацията му не е ясно каква част от планираните за годината капиталови разходи е изпълнена към 31 октомври. Разплатени са 2.5 млрд. лв. спрямо 3 млрд. лв. за същия период на 2020 г., като част от намалението се дължи на възстановените на централния бюджет 490 млн. лв. от бюджета на регионалното министерство заради строителството на магистрала "Хемус".

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ