23 Септември 2021четвъртък12:21 ч.

Държавата гарантира кредити за малки фирми, отпускат парите за 10 дни

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 154

Тръгва нова гаранционна схема, насочена към малкия и средния бизнес в България, която ще минава през кредитиране от търговските банки. Икономическият министър Кирил Петков нарече новата схема "безпрецедентна", тъй като има споразумение с частните финансови институции, които са длъжни да отпуснат парите за кандидатстващите фирми по тази държавна схема до 10 дни след кандидатстването.
Държавната гаранция, която е на обща стойност 2,5 милиарда лева, ще покрива 50% от риска за търговските банки при отпускането на кредити за фирми и 80% при самоосигуряващите се. Те ще имат право да кандидатстват за 70% от оборота си за 2019 или 2020 г., в зависимост кога е по-голям. Срокът за връщане е 7 години.
Икономическият министър каза, че заемите ще се отпускат от банките, без те да искат допълнителни обезпечения от кредитополучателите. "Няма да трябва да правят ипотеки. Ако сте истински бизнес, оперирал последните 3 години, ще можете да вземете 70% от приходите си за 2019 или за 2020 г. - който е по голям", каза Петков.
Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че програмата за запазване на заетостта 60 на 40 ще продължи да работи допълнително два месеца, но в рамките на останалия ресурс, който е само 100 милиона лева. Донев обясни, че ако се тръгне в посока формиране на нова програма, тя отново трябва да се прати за одобрение до ЕК, което ще отнеме доста време.
Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в първите дни на новото Народно събрание. Според него ремонтът ще е в посока преструктуриране на разходите, но без да се повишава таванът на сега заложените разходи. Пред "Капитал" Василев разясни, че външен екип е влязъл в Министерството на финансите, за да работи съвместно с дирекциите и да се потърсят резервите при изготвянето на проектобюджета за следващата година. Той обяви, че очаква до две седмици да започне публичен процес по бюджетиране.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ