04 Август 2021сряда21:37 ч.

Няколко думи

Държава на хартията

/ брой: 19

автор:Евгени Гаврилов

visibility 860

Вероятно няма проучвания каква е площта на гората, която се унищожава всяка година, за да бъде осигурена хартия за родната администрация. Но и без изследвания е ясно, че тя е голяма, защото бюрокрацията у нас има качеството да се възпроизвежда и постоянно да превзема нови територии.

Примери за това животът ни поднася всеки ден. Да вземем актуалната тема за ваксинирането. Освен че и в тази област сме на последно място в Европа, джипитата пропищяха, че трябва да пишат на пет места, преди да боцнат пациент. Преди време се вдигна голяма шумотевица, че най-после започва да действа електронно здравеопазване и в аптеките ще приемат електронни рецепти. Оказа се, че в цялата страна само някои от тях могат да правят това.

От Националното сдружение на малкия и средния бизнес се оплакаха, че невъобразимата бумащина е основната причина предприемачите да не кандидатстват за рекламираните от властта помощи за бизнеса.

Проблемът е двустранен. От една страна е отчайващо ниската степен на дигитализиция на дейността на фирмите, особено на по-малките. От друга - положението обаче е още по-отчайващо. Там е държавата с нейното е-правителство.

Всяка есен Томислав Дончев обещава, че от следващата година чиновниците ще изхвърлят хартията. Трикатски обаче не уточнява за коя година става въпрос, защото времето лети, а хартията не си отива. Напротив - увеличава се и задушава всичко.

Годишно у нас се харчат около 150 млн. лв. уж за подобряване на електронните услуги. За последните десет години сумата набъбна до 3 млрд. лв. Въпреки това българската администрация все още събира от гражданите общо близо 6000 вида  документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. 453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и да плати данъците си - 9 пъти повече, отколкото в Естония, например. 23 дни са нужни за започване на бизнес в България. 41 дни трябват у нас за получаване на лиценз, свързан с някакъв вид работа. Като цяло 16 на сто от времето си хората отделят за справяне с бюрократични разпоредби. 

Половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги през интернет. За издаване на документи за самоличност от чужбина се чака три месеца. Според данни на външно министерство тази електронна услуга за българи в чужбина, струваща на държавата 500 000 лева, е използвана едва от двама души от старта й преди три години заради изискването за електронен подпис, издаден в България. У нас само 12 на сто от администрациите поддържат специализирани регистри за предоставяне на е-услуги. Всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител. Броят на принтерите в държавната администрация расте почти тройно в сравнение с броя на сървърите. И въпреки че е най-бедната държава в Евросъюза, Евростат ни отрежда челна позиция по брой на чиновниците. Така е в държавата на хартията.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 148

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 71

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 77

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 81

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ