06 Август 2020четвъртък22:32 ч.

Дърво без корен

/ брой: 98

автор:Ева Костова

visibility 602

С политиката си днес управляващите правят това, което и най-големият враг не би направил - убиват цели населени места в красивата ни родина. Убиват ги сред прекрасна природа и богат чернозем, който да ни храни. Глад и бедност гонят днес от родните им места българите. Ако не измират, те се свиват при децата си в панелките сред лудницата на големия град. Насаждат се като дърво без корен, както е казал Хайтов, а някъде далеч в годините им остава споменът за благодатната земя и чистата вода. 

Няма нищо по-тъжно от селища без хора. А статистиката сочи, че у нас те стават все по-многобройни. По данни на НСИ към края на 2019 г. населението на България е малко под 7 милиона души, като за една година намалява с почти 49 000 човека, което си е цял град... Десетки селища вече са без население. Във всяко пето от населените места живеят от един до 49 души. Това е тъжната статистика, щедро гарнирана с данни за застаряването, смъртността, миграцията.

Как загива едно село? Когато остане без училище, без аптека, без поща. Вървим към катастрофа, но властта мерки срещу нея не предприема. Хората се вдигнаха на протест в петричкото село Михнево, не искат над 100-годишното им училище с емблематичното име "Екзарх Йосиф" да бъде закрито. Обаче властта казва: не може да има малко деца в едно училище. И общината козирува. А в тази ситуация, в която България загива без хора, МОН отдавна трябваше да смени правилата, така че семействата да не се изселват в по-големите селища, за да учат децата им. В селото живеят 1000 души. Искат си школото, защото се надяват децата да се върнат тук и да раждат свои деца. Загубят ли и училището, губят селото си. Затварянето на класните стаи, разгонването на педагозите чертае само едно бъдеще - обезлюдяване. Михнево ще стане поредното селище на доизживяване за статистиката. Политическото и социалното късогледство обаче продължават - скъпо било да се държи училище за няколко десетки деца! Е, няма да е скъпо, когато селото остане без хора... 

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ