09 Юли 2020четвъртък04:31 ч.

Дъното на интернет

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 1268

Изглежда почти невероятно, но близо една трета от българите (27%) никога не са използвали интернет. Данните от новия доклад на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото нареждат страната ни на последно място в ЕС. Кел файда от бързата скорост на интернета ни... Какво чудо трябва да се случи, за да се подобрят показателите ни близо два пъти и половина, че да стигнем средните стойности (11 на сто) на Стария континент?!

Умението да се сърфира в глобалната мрежа отдавна се е превърнало в критерий, който се подразбира от само себе си и вече дори не се споменава в изискванията за кандидатстване за работа. Употребата на интернет стана и синоним на навика да четеш книга или да гледаш телевизия, което, апропо, също може да се прави по начин, различен от познатия на нашите баби и дядовци. А днешните деца знаят как да си пуснат филмче в интернет, още преди да са проходили.

Виртуалният достъп до безкрайното разнообразие от информационни ресурси и услуги обаче сериозно се обвързва най-вече със степента на икономическото развитие на държавите по света. Тоест, колкото по-зле живеят хората, толкова по-нисък е броят на тези, които владеят тънкостите на боравенето с интернет. В този смисъл докладът на ЕК по въпроса отново (ин)директно ни напомня, че сме на дъното. Със сигурност българите, които не ползват интернет, освен че им липсват желание или възможност за това, нямат и елементарна компютърна грамотност. Тоест отново се стига до изискванията за минимално образование и неизбежното наличие на финанси.

И въпреки че все по-масово се прибягва до бързи кредити, за да се купи "телефон без копчета", дори смарт устройството не може да ни отлепи от дъното, което стигнахме и по показатели за владеене на модерните виртуални начини на комуникация и получаване на информация.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ