23 Септември 2019понеделник18:28 ч.

Дъното на интернет

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 850

Изглежда почти невероятно, но близо една трета от българите (27%) никога не са използвали интернет. Данните от новия доклад на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото нареждат страната ни на последно място в ЕС. Кел файда от бързата скорост на интернета ни... Какво чудо трябва да се случи, за да се подобрят показателите ни близо два пъти и половина, че да стигнем средните стойности (11 на сто) на Стария континент?!

Умението да се сърфира в глобалната мрежа отдавна се е превърнало в критерий, който се подразбира от само себе си и вече дори не се споменава в изискванията за кандидатстване за работа. Употребата на интернет стана и синоним на навика да четеш книга или да гледаш телевизия, което, апропо, също може да се прави по начин, различен от познатия на нашите баби и дядовци. А днешните деца знаят как да си пуснат филмче в интернет, още преди да са проходили.

Виртуалният достъп до безкрайното разнообразие от информационни ресурси и услуги обаче сериозно се обвързва най-вече със степента на икономическото развитие на държавите по света. Тоест, колкото по-зле живеят хората, толкова по-нисък е броят на тези, които владеят тънкостите на боравенето с интернет. В този смисъл докладът на ЕК по въпроса отново (ин)директно ни напомня, че сме на дъното. Със сигурност българите, които не ползват интернет, освен че им липсват желание или възможност за това, нямат и елементарна компютърна грамотност. Тоест отново се стига до изискванията за минимално образование и неизбежното наличие на финанси.

И въпреки че все по-масово се прибягва до бързи кредити, за да се купи "телефон без копчета", дори смарт устройството не може да ни отлепи от дъното, което стигнахме и по показатели за владеене на модерните виртуални начини на комуникация и получаване на информация.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ