27 Февруари 2020четвъртък16:48 ч.

Дъното на интернет

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 1113

Изглежда почти невероятно, но близо една трета от българите (27%) никога не са използвали интернет. Данните от новия доклад на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото нареждат страната ни на последно място в ЕС. Кел файда от бързата скорост на интернета ни... Какво чудо трябва да се случи, за да се подобрят показателите ни близо два пъти и половина, че да стигнем средните стойности (11 на сто) на Стария континент?!

Умението да се сърфира в глобалната мрежа отдавна се е превърнало в критерий, който се подразбира от само себе си и вече дори не се споменава в изискванията за кандидатстване за работа. Употребата на интернет стана и синоним на навика да четеш книга или да гледаш телевизия, което, апропо, също може да се прави по начин, различен от познатия на нашите баби и дядовци. А днешните деца знаят как да си пуснат филмче в интернет, още преди да са проходили.

Виртуалният достъп до безкрайното разнообразие от информационни ресурси и услуги обаче сериозно се обвързва най-вече със степента на икономическото развитие на държавите по света. Тоест, колкото по-зле живеят хората, толкова по-нисък е броят на тези, които владеят тънкостите на боравенето с интернет. В този смисъл докладът на ЕК по въпроса отново (ин)директно ни напомня, че сме на дъното. Със сигурност българите, които не ползват интернет, освен че им липсват желание или възможност за това, нямат и елементарна компютърна грамотност. Тоест отново се стига до изискванията за минимално образование и неизбежното наличие на финанси.

И въпреки че все по-масово се прибягва до бързи кредити, за да се купи "телефон без копчета", дори смарт устройството не може да ни отлепи от дъното, което стигнахме и по показатели за владеене на модерните виртуални начини на комуникация и получаване на информация.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 21

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 73

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 124

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 96

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 172

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 408

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 271

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 52

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 573

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ