03 Декември 2022събота08:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Данните сами говорят

/ брой: 169

автор:Мая Йовановска

visibility 77

Мая Йованоска


За това какви са опасенията, че и настроенията на предприемачите в страната може да се съди по това какво е състоянието на бизнес климата в страната. 

Данните от анкетите сред предприемачите показват, че след позитивните очаквания на мениджърите за развитието на бизнеса им през юни и юли, през август бизнесклиматът в България рязко се е влошил (стр. 6). И така общият показател на бизнес климата се срива с 3,4 пункта спрямо предходния юли. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Спадът в търговията на дребно докосва 10 на сто. Единствено в строителството показателят запазва равнището си от юли. Тогава общият показател на бизнес климата в България остана в застой, а през юни се повиши с 1,4 пункта спрямо май.

Основните притеснения на предприемачите, разбира се, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка, както и в предходните месеци. Опасения в разгара на лятото създават и очаквани проблеми с поръчките и доставките, както и за недостатъчно търсене.

Точно в тези месеци обаче, когато от оптимизъм и ръст в очакванията за бизнес средата рязко сме преминали в спад, имаше едни други събития, неминуемо също помогнали да тръгнат надолу очакванията и притесненията на индустриалците. 

Сформираната в 47-то Народно събрание  клиентелистка пишман коалиция с участието на влезлите във властта хора на Слави Трифонов свали правителството. Междувременно в началото на август бе назначено и поредно служебно правитлество на президента Радев. Какво дава основание да съзрем огромна разлика?

Съвсем наскоро НСИ оповести данни за развитието на родната икономика през второто тримесечие на тази година. И се оказа, че въпреки сложната обстановка - както като външни фактори, така и вътрешни, стопанството ни е отбелязало реален ръст на БВП от 4,8%. Тези 4,8% обаче са  реално увеличението на БВП, след като се изключи влиянието на инфлацията. Заедно с инфлационната компонента номиналният ръст на БВП е 22,9%. Ако тези тенденции се запазят до края на годината, размерът на българската икономика ще достигне размер над 80 милиарда долара за първи път в историята.

Беше отчетено също, че износът на стоки за трети страни през юни отчита ръст с 11% спрямо към май. Това отреди четвърто място на страната ни сред държавите от ЕС с най-голямо месечно увеличение на експорта си.

Дори не е необходим коментар. Нито припомняне на откровените лъжи и празни приказки. Данните сами говорят.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ