04 Юли 2020събота06:46 ч.

Данков пълнел хазната от общините и бизнеса чрез некоректни операции

Непрекъснато грабят и въпреки всичко не могат да се оправят и харчат резерва, категоричен е Софиянски

/ брой: 141

автор:Веселка Венкова

visibility 670

Стил на това правителство и на финансовия министър става да "взима" за хазната от европейските пари чрез некоректни операции. По европейските програми общините трябва да получат средства, но не ги получават от резерва, както твърди Борисов. Парите преминават през държавен фонд ФЛАГ и се облагат с лихва от около 6%.
Това заяви вчера лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски и обясни "схемата" на паричния поток: кметът печели проект, финансира го, не му плащат парите. Проектът е изпълнен, кметът се е разплатил, взел е необходимите средства на кредит - срещу договора той ги взима от държавата, но ги връща с 6 на сто лихва. Закъснения има дори в трудовите ресурси, които бяха редовни, огромни закъснения има за проектите си и екоминистерството, вметна Софиянски.
Дянков облага общините, като взима от средствата им и си ги връща обратно в хазната през лихвата, като задържа плащането на проектите. Ако резервът наистина беше използван като инструмент, тогава тези проекти отдавна щяха да са разплатени безлихвено, обясни бившият служебен премиер и кмет на София. Тази изключително некоректна операция е приложена вече в десетки общини. По същия начин подходжат и със земеделската субсидия, посочи Софиянски. Като малко крадливо врабче се мъчат непрекъснато да си отпоскват от европарите, които не са на правитеството, а на получателите - средния, дребния бизнес и общините. А държавата непрекъснато кълве и взима от тях - през лихвени проценти, не нотифицираха земеделската субсидия, облагат я с данък. Непрекъснато грабят и въпреки всичко не могат да се оправят и харчат резерва.
Твърдението, че от резерва се взимат пари за европейски проекти е правилно като логика, но то трябваше да бъде сторено в началото на мандата на Борисов. Техниката обаче не е така директна - взимам пари, пък ги възстановявам от еврофондовете, има си бюджетни механизми, посочи Софиянски. "Изговореното обаче не е вярно. За три месеца - от 5,4 през януари резервът слиза на 4,6 в края на март, или към 800 млн. лв. са похарчени само през първото тримесечие. Някой може ли да каже за какво са похарчени, какви са тези проекти, попита риторично Софиянски. Построи се една магистрала "Тракия", на която цялата й стойност е 180 млн. лв. За нея и за магистрала "Люлин" това правителство даде 60 млн. лв., продължи със сметките той, а са похарчени близо 800 милиона, повтори политикът.
От 2008 г. насам свалят фискалния резерв от 12 млрд. лв. до 4,6 млрд. при санитарен мининум от 4,5 млрд. лв., заключи Софиянски. Данните сочат, че в някои от периодите резервът е стигал и до 4, 1 млрд.

МС одобри вчера отчета си за изпълнението на държавния бюджет за 2010 г. и предлага НС да го разгледа и приеме. Според информацията на кабинета към 31 декември фискалният резерв е бил 6 млрд.лв. при "заложен" минимален размер от 4,5 към края на годината.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ