05 Юни 2020петък00:44 ч.

Данък "управленско безсилие"

/ брой: 220

автор:Валентин Георгиев

visibility 1215

Паника. Само така би могло да се определи поведението на ГЕРБ по поредната му безумна идея за 10% данък върху лихвите по влоговете на гражданите. Ако досега играта на държавно управление на принципа "проба-грешка" траеше средно по няколко дни или седмици, меракът за нов налог издържа по-малко от денонощие.
Явно безсилието на Дянков и хората му да вържат бюджета за догодина излиза извън контрол. Защото ситуацията в държавата е наистина драматична. Постъпленията в хазната са плачевни, а в предизборната година трябва да се вдигат и заплати, и пенсии и ред други харчове. Какво остава тогава? Ами нищо друго, освен нов самар на гърба на горкия данъкоплатец.
Хрумката за данък върху доходите от влогове всъщност не е от вчера. Тя избуява и угасва почти всеки път, когато се зададат избори. Така се случи и сега. Иначе ех, колко лесно и сладко би било да се "изсмучат" и преразпределят неколкостотин милиона! При този ежемесечен непрекъснат ръст на спестяванията на "бели пари за черни дни".
Капка разум все пак е останала, иначе изборният автогол за ГЕРБ щеше да е най-малката последица от подобен откровен рекет. Със сигурност щеше да се възроди и времето на "бурканбанк", заради убитата мотивация на хората да спестяват. Да не говорим, че инфлацията вече подяжда мижавите лихвици при малките влогове. За тези на милионерите ни да не мислим - щяха да (до)изнесат парите си зад граница.  
А можем да се досетим и за друга потенциална опасност при евентуален панически отлив на депозити - стабилността на банковата ни система, с която толкова се гордеем. При нов шок, този път със спестяванията, дестабилизацията й щеше да е гарантирана. Пак от ГЕРБ и то с неясен финал.      
В интерес на истината е да се каже, че такъв данък има и в други държави. Той обаче е за сметка на банките, не на вложителите. Нарича се "bank tax" и трезорите го плащат, изчислен като % от сумата на депозитите им. В Германия пък е въведен необлагаем минимум за влогове до 2500 евро.
А ГЕРБ, ако беше в час с тенденциите в Европа и по света, би могъл да помисли за далеч по-ефективен източник на бюджетни приходи. И вместо да опипва почвата за данък върху лихвите на обикновените хора, да въвъде данък "Богатство" върху недвижими имоти, яхти и самолети на богатите или да обложи големите пари. Така поне ще постъпят във Франция, Великобритания, Германия, а други вече го направиха.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ