22 Септември 2021сряда20:45 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Данаиловци

/ брой: 55

автор:Тодор Коруев

visibility 3667

Според народната памет началото на този знаменит род от Горно Райково слага Данаил - българин от Македония, който забягнал оттам, за да се спаси, след като убил турски бей злосторник и се заселил в Ахъчелебийско (Смолянско). Ако не знаете, клонки от това родословно дърво са голямата театрална актриса Росица Данаилова и най-обичаният от българската публика артист Стефан Данаилов (Ламбо, Мастер). Оня ден попаднах на откритие - през 1919 г. в Райково (сега квартал на Смолян) е създаден театър "Изгрев" - първият в Среднородопския край. Сред любител-актьорите видях и името на Ламби Данаилов - бащата на Росица и Стефан, и разбрах, че круша под круша пада. Ламби Данаилов е бил отличен актьор, пеел, рецитирал стихове. И така към моята представа за него като учител и партиен функционер - все гонен от властта в по-далечното минало, после "турен" под пагон, но и ерудиран преподавател по политическа икономия и учен-изследовател на тракийското минало, трябва да добавя и артистичност. Росица ми разказа за неговата любов към литературата, знаел наизуст най-доброто от родната поезия, декламирал с голяма обич Никола Вапцаров, който му подарил "Моторни песни" с автограф.
Но да обърнем времето и да се върнем към Горно Райково, където вече е пуснал корени синът на Данаил - Коста, наречен от съселяните му Хлебаря, защото давал хляб и подслон на бедните, уредил у дома си "одая сайбия", където приютявал пътници и скитници. Коста Даниловски има четири сина, сред които е и Данаил Костов - възрожденец, борец за българската просветност и духовност и революционер. Той учи три години при Йоаким Груев в Пловдив и става един от моторите на борбите да се премахне елинският език от училището и от църквата. През 1856 г. заедно с устовеца Келеш Севащо прогонват ксантийския гръцки владика Мелетий. В черквата "Св. Неделя" в Горно Райково и сега може да видите подарената от Данаил Костов икона на Светите братя Кирил и Методий. Неговата непримиримост срещу Фенер донася резултат, но победата не е пълна, докато земята ни е под турски гнет. Затуй се нарежда в редиците на ВМОРО и заради революционната си дейност е затворен в занданите на Гюмюрджина и Одрин. Освободен е след година при политическа амнистия.     
Синът на Данаил Костов - Васил Данаилов стига още по-далеч, той е не само просветител от голям мащаб, но и македоно-одринец революционер - председател на революционния комитет в Райково - първия местен комитет в Смолянско. През 1901 г. е окован във вериги и осъден на 21 години тъмничен затвор и до 1904 г. е в Одринския затвор. Жена му Руса е сред първите тукашни жени, положили клетва пред родопските комити. Васил и Руса имат четири деца, сред които е и бащата на Росица и Стефан. Навършиха се 110 години от рождението на доц. полк. Ламби Данаилов. В родното си село Райково той завършва основното си образование, там учи в гимназията, но е изключен заради антифашистка дейност. И така започват неговите митарства - и като ученик, и като учител, и все заради идеята, че по-иначе може да бъде устроен светът. Продължава след време да учи в Казанлъшката гимназия, но ще трябва да минат години да се дипломира, защото през 1925 г. е арестуван и интерниран, 8 месеца е по затворите в Пловдив и Стара Загора. Вече с диплома, става учител в Райково, но властта бързо надушва с какво се занимава след часовете. Решението е забрана да учителства. В София завършва Висшата кооперативна школа, след това учи в Свободния университет и е един от ръководните дейци на БОНСС - зам.-председател на Централното настоятелство. Затуй пак е интерниран, а при една от акциите срещу проф. Александър Цанков през 1931 г. е тежко ранен. Кратките му периоди на учителстване тук и там из страната са последвани от гонения, арести, интернирания, дори получава пет години затвор от Военен съд, но присъдата била отменена поради липса на доказателства.
Ламби Данаилов воюва в Отечествената война в Първа българска армия, след това отдава силите си на изграждането на Българската армия, в която заема отговорни длъжности. Не случайно той ръководи тракийската делегация, която отива на Парижката мирна конференция да убеди световните лидери, че частица от българската гръд не трябва да бъде откъсната. Впрочем Ламби Данаилов е начело на тракийската организация цели 11 години, дълго време ръководи и Тракийския научен институт. Оставя светла диря като военен ръководител, но и като университетски преподавател, като учен - изследовател на борбите на тракийските българи, като публицист и общественик. И си остава винаги отечественолюбец. С тази хубава дума родопският книжовник Христо Попконстантинов е нарекъл неговия дядо Данаил Костов. Такива са и потомците Данаиловци - истински отечественолюбци.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 391

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

Предизвестеният край на ИТН

автор:Ростислава Иванова

visibility 0

/ брой: 182

Капитализмът като национална катастрофа

visibility 25

/ брой: 182

САЩ срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 30

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ