09 Юли 2020четвъртък15:16 ч.

Данъчните проверяват ЕРП-тата

600 лв. хонорар на час е доста добро заплащане дори и за Европа, заяви финансовият министър Дянков

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 1815

Националната агенция за приходите (НАП) вече проверява договорите на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОN и ЕVN за външни услуги, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Според разпространени в публичното пространство данни от регулаторния одит в трите дружества компаниите, регистрирани у нас, са плащали стотици евро на час за консултантски и други услуги на фирмите-майки в Чехия, Германия и Австрия. Съмненията са, че по този начин те са източвали печалбата си. Симеон Дянков обясни, че ако има нарушения, данъчните ще ги установят.
"Разбира се, че могат да засекат, това им е работата. Каквото намерят, ако намерят някакви нарушения, разбира се, може и да се възстановява. Точно затова НАП трябва да влезе да разгледа всички тези договори, какво е плащано и да се свърши работата", каза Дянков и допълни, че данъчните "вече са влезли да ги разглеждат".
Според финансовия министър 600 лв. на час за регулаторни услуги - толкова, колкото според все още неофициалните данни е взимала шапката на компанията ЧЕЗ от българските си дъщерни дружества, е много висока сума за българските стандарти. "Доста добро заплащане, да. Особено за България. И за Европа е доста високо", коментира министър Дянков. Симеон Дянков уточни, че от НАП ще съобщят кога ще бъдат готови с прегледа на договорите на електроразпределителните дружества.
Преди дни шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев коментира, че става въпрос за десетки милиони левове, които е можело да се вложат в мрежата и да дадат ефект при управлението на системите и да дадат допълнително стойност на държавния дял от 33 на сто в дружествата. Докладът на ДКЕВР с констатираните нарушения от страна на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще бъде даден и на прокуратурата, каза Семерджиев.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че докладът от проверката на ДКЕВР в електроразпределителните дружества съдържа само данни. "Запознах се с част от предварителните материали, но все още няма изводи и искам да дадем време на колегите да ги формулират", заяви той. По думите му от отразените в доклада сведения и мнения на експерти за това какво са видели в дружествата могат да се направят изводи както за положителни, така и за отрицателни практики. Той отбеляза, че все още има само съмнения за злоупотреби.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 594

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 216

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 421

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ