08 Юли 2020сряда03:31 ч.

На фокус

Данъчен гювеч по герберски

Правителството трябва да смени цялата система на облагане

/ брой: 100

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1064

Олимпиадата и Европейското първенство по футбол бяха отложени, но управляващите правят всичко възможно хората да не скучаят. Те са на път да предложат на обществото поредния си "специалитет" - ДДС гювеч по герберски.

Част от него е обещанието за 9% ДДС в заведения, ресторанти, барове и дискотеки, дадено от премиера Борисов на бизнесмените в сектора и то е на път да се случи. Въпреки че този сектор е един от най-рисковите за отчитането на оборотите и това, съчетано с поредното отлагане на наредбата за касовите апарати, няма да гарантира нито реално сваляне на цените за потребителите, нито очакваното от Него "100% изсветляване на сектора".

Вдъхновение

За пръв път като премиер Борисов се присети да сваля ДДС през 2010 г., в разгара на икономическата криза у нас. При посещението си в Израел той бе вдъхновен от приятеля си Бенямин Нетаняху и бе на път да склони за намаляването на ставката с 2 на сто. Биби, както Той нарича израелския си колега, го бе посъветвал свалянето на данъка да става постепенно. 

"Вместо от 2011 г. да започвате да намалявате ДДС с 2%, намалявай на 6 месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата", надяваше се преди 10 години Бойко Борисов, цитирайки Нетаняху.

Впоследствие ГЕРБ така и не предприе  спорната мярка, защото свалянето на ДДС с няколко пункта, още повече плавно, не би довело до почти никакъв ефект върху цените. Всъщност, това бе позицията и на тогавашния министър на финансите Симеон Дянков.

Правила

По правилата на Брюксел основната ставка на ДДС не може да пада под 15%, но са допустими диференцирани ставки за определени стоки или услуги. У нас сега единствено в туризма има намалена ставка от 9 % за нощувките и организираните почивки. Отстъпката бе прокарана при управлението на НДСВ с финансов министър Милен Велчев, чийто брат в момента управлява едни от най-скъпите хотели по морето. Съществуват и няколко типа освободени от ДДС стоки и услуги - здравни, пощенски, социални. Хазартът също е освободена доставка, но не за да се насърчават игрите на щастието, а за да се пресече източването на ДДС чрез мними печалби от казина и рулетки. В зърнопроизводството пък бе въведено обратно начисляване на ДДС, благодарение на което измамите в сектора паднаха драстично.

Сблъсък

Последният по-шумен политически сблъсък по тази тема бе през лятото на 2019 г., когато тя бе повдигната от появилия се тогава изненадващо на работа депутат от ДПС Делян Пеевски, който лансира свежата идея да се свали ДДС върху хляба и лекарствата на 5%. Активността на ДПС накара Борисов да се включи в "надцакването" с идеята да се премахне ДДС върху книгите, защото образованието винаги било "приоритет" на ГЕРБ. Сега това също е на път да се случи, пак след предложение на ДПС.

Основен аргумент на привържениците на тезата за сваляне на ДДС е, че намалени ставки за храни, лекарства и други стоки или услуги има в много държави от ЕС и подобна мярка у нас би облекчила уязвими групи от населението като пенсионерите и бедните.

В същото време относително единната ставка на ДДС у нас е държавна политика от десетилетия. ДДС е косвен данък, който се внася от бизнеса, но практически се плаща от крайния потребител и е основният източник на приходи в бюджета - близо 11 млрд. лв. през 2019 г. Принципната позиция на различните екипи в Министерството на финансите винаги е била, че социална политика трябва да се прави през разходите в бюджета, за да е ефективна по отношение на уязвимите групи, а не през приходите, защото храни и лекарства купуват и бедни, и богати.

Разлика

Има огромна разлика между българската данъчна система и европейските. На Запад тежестта е върху преките данъци, облагащи доходите, имотите и печалбата. У нас обаче те са на минимални нива - данъците върху доходите и печалбата са плоски и със ставка 10%. Българският бюджет разчита основно на косвените данъци - ДДС и акцизи. Това означава, че ако ще се сменя логиката на данъчното облагане у нас, което е възможна опция, трябва да се мисли за покачване на преките данъци на фирмите и гражданите, е позицията на управляващите.

Друг често изтъкван аргумент срещу свалянето на ДДС е, че няма никакви гаранции, че намаляването на данъка ще доведе до реципрочно понижение на цените. В същото време обаче бюджетът се лишава от огромни приходи и се създават реални рискове за увеличаване на измамите с ДДС чрез опити фирмите да се вмъкнат в намалената ставка.

Късно покаяние

Борисов вече са покая и призна за грешка взетото решение през главата на финансовия министър. В знак на покаяние повози из Перник Влади Горанов и демонстира добро отношение към него, въпреки че преди това го бе нахокал и подканил да си подаде оставката, ако не му изнася промяната.

Очевидно, целта на много зле замислената демонстрация бе да се покаже, че финансовият министър няма да подава оставка, че всичко в управлението е наред и че няма да има никакви политически последствия нито от скандала около обвиняемия за 11 престъпления хазартен бос Васил Божков, нито от празната принципна позиция, която Горанов защитаваше години наред - че ДДС няма да се пипа, докато той е финансов министър. Но духът от бутилката вече е изпуснат. Отвсякъде започнаха да валят искания за намален ДДС. Със специална декларация излязоха дори от IT сектора, в която се обявиха срещу селективния подход при определянето на налозите.

Рекорд

Съвсем очаквано още при дебатите в бюджетната комисия, в отсъствието на нейния председател Менда Стоянова, бяха внесени рекордните 6 законопроекта за сваляне на ДДС за различни стоки и услуги. Тази депутатска активност доведе до абсурдни похвати, с които ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" така и не изясниха защо са "за" по-нисък ДДС за едни стоки и услуги, а за други - не.

Зам.-шефката на бюджетната комисия Евгения Ангелова от ГЕРБ излезе с няколко противоречащи си едно на друго твърдения в опит да обясни объркващата аргументация на партията и задаващия се законодателен тюрлюгювеч.

Оказа се, че управляващите свалят данъка на заведенията не с цел намаляване на цените и подкрепа на потребителите, а с цел подпомагане на бранша, независимо че ДДС е облагане за сметка на крайния потребител, а не на заведенията. На всичкото отгоре е спорно доколко те изобщо внасят коректно данъка, при положение че по данни на НАП хотелиерството и ресторантьорството са един от най-сивите сектори в държавата, тъй като 80% от данъчните проверки там откриват избягване на обороти или други данъчни нарушения.

Аргументът, че се подкрепя закъсал бранш, изведнъж изчезна, когато дойде ред да се обсъжда предложения от Делян Пеевски по-нисък ДДС върху памперсите и фармацевтичните продукти за деца.  Целта била да бъдат подкрепени родителите, а не фармацевтичният сектор, който бил направил големи обороти в кризата. Трета пък е логиката на Ангелова защо ГЕРБ не подкрепя 9% ДДС върху храните и лекарствата за всички граждани, както настоява БСП. Причината този път е, че това щяло да бъде "изключително голяма тежест" върху приходната част на бюджета, тъй като ще лиши хазната от 1.5 млрд. лв. постъпления, а и "няма гаранция, че реално цените ще паднат".

Последователност

БСП звучеше доста по-последователно в обосновката на позициите си. Левицата отдавна настоява за по-ниско облагане на храните и лекарствата. Тя регулярно излиза с такова предложение по няколко пъти годишно, защото такива облекчения има в почти всички държави от ЕС. "От разискванията по темата стана ясно, че има страхотен разлом в ГЕРБ. Открито противопоставяне между премиера, министъра на финансите, разцепена е и групата. И тъй като премиерът е много сериозен политик, той каза, че който не е съгласен с 9-те процента, да си ходи и ще си ходи някой. Дали всички заедно или само един министър, не знам", коментира Румен Гечев от БСП.

Крайният потребител няма да спечели нищо от намаленото ДДС за ресторантьорите. В това бяха категорични финансовите експерти Юлиан Войнов и проф. Боян Друканкев. ДДС се намалява на стоки и услуги, а не на цял бранш, коментира икономистът Войнов "Не е ясно как с намаляването на тази ставка, която създава предпоставки за злоупотреби, ще се изсветли ресторантьорският сектор", изказа съмнение финансистът. Той подозира, че това решение за 9% ДДС показва обещание към някакъв сектор, който е важен за нещо друго, примерно за подкрепа на предстоящи избори. Крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Те не само няма да падат, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС, коментира проф. Дуранкев. Принципната промяна в политиката за събиране на данъци, в данъчната структура на страната не трябва да се прави с лека ръка, само защото някой е сметнал, че някой сектор по този начин може да бъде подпомогнат, коментира Калоян Стайков от  Института за пазарна икономика.

Дебат

Според Стайков би трябвало тази промяна да е обект на по-широк дебат. По-големият риск е, че цялата данъчна политика се поставя под въпрос, уточни още експертът. "Промяната на едно от зъбните колела променя цялата система", напомни Стайков. Тази промяна трябва да има два основни елемента - прогресивно подоходно облагане и деференциран ДДС, защото в противен случай огромното неравенство в страната ще се задълбочава все повече. Даже такъв апологет на ГЕРБ, какъвто е президентът Росен Плевнелиев, прозря, че времето на плоския данък е отминало. Трябва обаче да сме реалисти, че при сегашната политическа власт смяната на данъчната система е невъзможна. Добре, че изборите наближават...

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ