07 Март 2021неделя14:09 ч.

Далновидност

/ брой: 136

автор:Евгени Гаврилов

visibility 816

Напоследък, щом чуят две имена - Доган и Пеевски, управляващите си плюят в пазвата и бягат като дявол от тамян. Хвърчат министерски оставки, паниката взема застрашителни размери. Показаха го и последните събития около т.нар. студен резерв в енергетиката. В момента мнозинството носи от девет кладенеца вода, за да докаже, че няма нищо общо с Шиши (както вече му вика премиерът) и с почетния председател на ДПС. В опит да намали гнева на протестите правителството скорострелно отмени установените по закон търгове за студения резерв. Това са енергийните мощности, които стоят в готовност и могат да бъдат включени при нужда, за което централите получават пари. "Абонирани" за него са най-вече тецовете на Доган и Христо Ковачки. 

Преди повече от две години от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" обявиха, че централата не може едновременно да осигурява ток за потребление и да поддържа студен резерв и затова се отказва от договора за него. На 20 април 2018 г. е обявен извънреден търг, който да покрие неспазения от "Марица Изток 2" ангажимент. Срокът за подаване на оферти е изключително кратък - до 24 април. Следва състезание с един кон, печели единственият кандидат - ТЕЦ "Варна", която в края на 2017 г. става собственост на фирма "Сигда" срещу 48,5 млн. евро. Фирмата е на Данаил Папазов, министър на транспорта в кабинета на Орешарски. Няколко месеца по-късно Доган придобива срещу 3500 лева 70% от акциите на теца, купувайки дяловете на сина и дъщерята на Папазов в "Сигда". Папазов обясни ниската цена със задълженията на предприятието, но съмненията останаха. В същото време само за три месеца договорът за студения резерв носи приход от 2,8 млн. лв.

Така човек остава с впечатлението, че  повелителят на обръчите от фирми е получил подарък, грижливо подготвен специално за него на принципа "кон за кокошка". От изявленията на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на енергийната комисия в НС Валентин Николов човек остава и с друго усещане - че действията на управляващите са на ръба на закона. Мерките били временни, предстояла либерализация на пазара, Европа обичала конкуренцията и прочие алабалистики. Но какво значи закон, щом трябва да се пази властта. Десет години ГЕРБ доказват, че той няма значение. И за капак - ако се сключат нови договори за студен резерв или се променят условията по сега действащите, държавата е заплашена от дела - те ще са поредното доказателство за "далновидната" Му политика.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ