18 Юни 2021петък12:05 ч.

Знание

Дъга от таланти

Фондация "Еврика" връчи ежегодните си награди за постижения в науката, за млади изобретатели, мениджъри и фермери

/ брой: 19

автор:Светла Василева

visibility 1402

Тази сряда фондация "Еврика" връчи ежегодните си награди за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер за 2013 г. Атмосферата на Националния политехнически музей - домакин на церемонията, добави знаци за смисъла и значимостта на усилията на младите лауреати на попрището на науката и техниката. Във века, в който "ловец на таланти" е на път да се превърне от екзотична в обикновена професия, а "кражбата" на дарования в дейности с висока принадена стойност е всекидневие, всеки жест на внимание у нас и популяризиране постиженията на способните сред обществото са допълнителна подкрепа и аргумент те да не се отказват от начинанията си, да продължават напред, колкото и труден да е пътят. При това тук, в нашата България, където условията са сурови, институциите - вечно заети със себе си, а средата - безразлична.
От 1990 г. фондация "Еврика" всяка година селектира

ключови постижения

на млади таланти в областта на науката, изобретения с голяма обществена значимост, успешно управление на стопански организации и високи резултати в развитието на аграрните дейности. Условие за кандидатите за наградите "Еврика" е да не бъдат по-възрастни от 35 години. Обществени, стопански и неправителствени организации, научни звена, университети и медии могат да номинират кандидати за тях в категориите "Постижения в науката", "Млад изобретател", "Млад мениджър" и "Млад фермер". Окончателният избор се прави от специализирани журита във всяка област. Тази година фондацията връчва за 24-ти пореден път наградата за млад мениджър, за 23-ти път за млад фермер и млад изобретател и за 18-и път за постижения в науката.
През 2013 г. фондацията, чиято мисия е да подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи, да насърчава обучението и специализацията, да стимулира разширяването на младежкото научно и техническо сътрудничество, има 41 стипендианти и е съдействала на двама млади учени за участие в международни форуми. С нейна помощ са организирани 19 научно-технически изяви за деца и младежи, редица конкурси в областта на математиката и информатиката.
Наградата "Еврика" за постижения в науката, която се дава съвместно със Съюза на учените в България, беше връчена от акад. Дамян Дамянов на родената през 1977 г. в гр. Хасково Славея Петрова. Тя е асистент в Биологическия факултет на Пловдивския университет и работи в областта на фитоекологията, градската екология и биомониторинга. Има 15 научни публикации в реферирани периодични издания на български и чуждестранни издателства. С толкова някои днес кандидатстват за професор... Отличната защита на дисертационния й труд на тема "Пасивен и активен фотомониторинг на атмосферното замърсяване в гр. Пловдив", както и разработените от нея

 практически препоръки

към държавни институции са оценени високо от журито на фондацията.
В категория "Млад изобретател" за 2013 г. няма присъдена награда, но разработките на два младежки колектива са отличени с грамоти. Едната е за "Устройство за дистанционно управление и контрол на електромеханични системи" и изобретение "Електрически симулатор на звукови ефекти за електрически транспортни средства" на  Радослав Кацов и Ивайло Ненов. Втората грамота е за "Електрически автомобил", дело на младежки колектив в състав: Петър Стефанов, Петър Пеев, Тодор Желязков, Деян Иванов и Пламен Славчев. Този проект се развива от 2010 г. във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" под ръководството на проф. Иван Миленов. Прототипът на електромобила беше показан на есенния Пловдивски панаир (2010 г.) с надежда да предизвика интерес у инвеститорите с иновативността си. Нито ниската себестойност, нито екологичността му обаче са атрактивни за бизнеса. Не се стига и до серийно производство, което би могло да е от полза на социалните служби в големите и замърсени български градове, каквато е

мечтата на създателите му

Тъкмо обратното. Авторите са обложени с държавни такси при узаконяването му по общия ред.
Наградата в категория "Млад мениджър" на фондация "Еврика" получи роденият през 1978 г. Николай Бойков - управляващ директор на All Channels Group, за ключовата си роля в мащабното преструктуриране на компанията. Разрастването на портфолиото от услуги на All Channels я утвърждава като единствената българска комуникационна компания с 13 международни награди, над 20 международни номинации и десетки национални награди и признания в областта на PR, рекламата и дигиталните комуникации. Гордост за компанията е съвместната работа с фирми от над 9 различни индустрии и неправителствени организации.
Бизнеспроектът на Дамян Вътев за създаване на ферма за производство на качествено месо от специализирани месодайни породи, каквито в България няма, печели наградата за "Млад фермер". Регистрираната от него през 2006 г. компания "Биологика" ООД развива биологично пасищно месодайно говедовъдство в с. Дамяново, община Севлиево. В стопанството се отглеждат 130 месодайни глави едър рогат добитък от френската порода Лимузин. Произведената продукция се реализира изцяло на българския пазар.
В конкурса сред младите фермери с диплом за отлично представяне са наградени и Георги Йорданов - земеделски производител от гр. Сливен, и Божидар Миразчийски - пчелар, производител от с. Крушовене, Плевенско.
От името на президента на международното движение за наука и техника в свободното време Антоан ван Раймбеке (Белгия) бяха връчени наградите на двама млади българи, участници в международния фотоконкурс "Когато изкуството срещне науката". Голямата награда от конкурса за втори път идва в България. Получи я млад учител от Благоевград - Красимир Матаров. Бронзовото отличие от същия конкурс е за студентката от Софийския университет Ева Вълчева.


Д-р Славея Петрова,
носител на наградата за постижения в науката, Пловдивски университет:


- Разкажете за вашия научен проект, за който получихте наградата на фондация "Еврика".
- Наградата е за това, че разработих съвместно с научните си ръководители метод, на базата на който може да се проследят и локализират в големите градове у нас като Пловдив и София атмосферното замърсяване и състоянието на въздуха в отделни точки, а също и да се определят замърсителите по вид. Това може да бъде от полза за мерките, които трябва да се предприемат, за да се подобри качеството на въздуха. В нашата страна има национална система за мониторинг на състоянието на околната среда. В гр. Пловдив, който е включен в тази система, действат само два автоматизирани пункта за събиране на данни за състоянието на въздуха. Единият е ориентиран към замърсяванията от транспорта, а другият - от битовото отопление. Тези пунктове водят статистика само за отклоненията от нормите, но не показват какво е въздействието на замърсяването върху живата система, каквато е растителността. Това го прави моят метод. Ние използваме тревисти видове, които са широко разпространени, мъхове и листа от широколистни дървета - бреза, конски кестен и шистил. Изследваме какви са натрупванията на вредни вещества в тях.
- Проявиха ли интерес институциите към вашето изследване?
- В момента се изготвя общински план за действие за 2014-2020 г. на Пловдив. Предоставила съм резултатите от дисертацията на работната група и се надявам да ги вземат предвид.
- Имате доста публикации в списания с импакт-фактор. Не сте заминали в чужбина. Може ли да се прави наука и тук, в България?
- Аз обичам България и смятам, че тук има бъдеще за науката и за младите хора, които притежават качествата упоритост и постоянство и имат сили да се борят. Имам две дъщери, които възпитавам в екологично мислене още от малки. Благодарна съм на моите ръководители, че направиха от мен учен, а аз от своя страна уча на същото нашите студенти.


Петър Стефанов
член на екипа, създал електромобила, и един от първите пет студенти в новата магистърска специалност "Електромобили" на ВТУ "Т.Каблешков"


- Какво се случи за три години, откакто създадохте електромобила, досега?
- Факт е нова специалност за магистри "Електромобили", която стартира от академичната 2012/2013 г. Самият автомобил, който екипът ни направи тогава и за който получаваме сега награда от фондация "Еврика", е подвижна лаборатория за събиране на данни.
- Някакви подобрения направихте ли в сравнение с 2010 г.?
- Спрямо възможностите си и финансовите средства, с които разполагаме, моделът е развит на 95%. Единственото, което можем да направим още, е да му сменим акумулаторните батерии, които тежат 330 кг, с литиево-йонни, които са едва 80 кг. Това би облекчило работата на двигателя - ще се снижи разходът на енергия, което ще увеличи пробега до 160 км и скоростта до 130 км/час. Но за това са необходими 15 000 лв., които досега никой не е склонен да инвестира.
- Това не е огромна сума.
- Не е, за някои хора вероятно са нещо като джобни пари.
- Успяхте ли да узаконите автомобила пред държавните органи?
- Да, още през 2011 г. Но платихме екотакса, което е учудващо, понеже автомобилът няма вредни емисии.
- А това, че е учебен модел и че е проект на учебно заведение, не ви ли даде някакъв бонус?
- Не. Никой не се интересува. Мисля, че платихме 250 лв. екотакса. Нямаше преференции нито за минаване през технотест, нито през КАТ. Третираха автомобила по общия ред.


Част от младежкия колектив, награден с грамота за изобретение "Електромобил"
Снимки: Мариета Томова

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ