15 Декември 2019неделя14:30 ч.

ДАЕУ ще отговаря за електронното управление

/ брой: 220

автор:Ростислава Иванова

visibility 446

Електронният обмен на информацията между ведомствата или т.нар. системна интеграция ще осъществява Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Приетият през 2016 г. Закон за електронното управление предвиждаше създаването на нова агенция "Единен системен оператор" към МС, но с окончателните промени в същия закон НС реши друго. Поправките бяха приети от 91 депутати, 31 "против" и 32-ма "въздържали се". В пленарната зала не присъстваха нито ресорният вицепремиер Томислав Дончев, нито министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков, нито отговарящата за киберсигурността вицепремиерка Марияна Николова.

Припомняме, че Томислав Дончев настояваше за единен системен оператор, който да контролира обмена на данни между държавните ведомства. В опит да защити новата поправка, внесена от правителството, депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обясни, че това щяло да глътне много пари. Димитър Данчев от БСП отбеляза, че на управляващите им е отнело три години, за да разберат това, и попита за колко пари става въпрос, но никой не му отговори. 

"За пореден път виждаме законови промени, които не само няма да променят начина на работа на държавната администрация, но и ще доведат до законово регламентирано харчене на пари за междинни проекти. Това е опит за притъпяване на общественото недоволство срещу факта, че в е-управлението не се случва нищо, демонстрация на намерение, че още ще се пръскат пари, но само за да се създават очаквания, че ще се случи нещо значително", коментира Данчев. Според него не е ясно как ще се определя възнаграждението за тази работа, кой ще поддържа системите на ДАЕУ, която няма нужния капацитет.

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 265

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 339

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 534

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 457

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 619

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ