05 Април 2020неделя19:23 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Да влезем в час

С новия си моноспектакъл Андрей Баташов доказва максимата на любимия си автор Ерик Богосян, че всяко представление е възможност да поправиш нещата

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 1609

"Влез в час!" - това е императивната покана, която отправя актьорът към съвременния зрител с най-новия си моноспектакъл на сцената на Театър 199. И ако някой някога си е мислел, че влизането в час е лесно, то сега в представлението на Андрей Баташов рискува да се окаже в ситуацията на "лош ученик", защото по изначалния си замисъл спектакълът разчита на живия и пряк контакт на актьора с публиката. И именно затова публиката трябва да внимава и да влиза в час бързо и адекватно. Точно този тип отношение актьор-зрител според мен е най-ценното, а и най-интересното в замисъла и изпълнението на този моноспектакъл. Точно в стила на класическата стендъп комедия актьорът е сам на сцената, компания му правят един пожарогасител, една камбанка, един стол и... хората в залата. Това представление просто не може да съществува без диалога с публиката. Не само защото Андрей Баташов е поел огромният риск да го направи на този принцип, но и защото наистина успява да предизвика този диалог, да го поддържа жив и активен и всеки път различен, а следователно и раждащ различно представление. А това никак не е лесно, но затова пък е доказателство за актьорско умение и способност да общуваш на различни нива със своите зрители и, разбира се, да докаже максимата на любимия си автор Ерик Богосян, че всяко представление е възможност да поправиш нещата.
В този спектакъл, съставен от различни и разнообразни като стил, дух и внушение текстове на Ерик Богосян, Андрей Баташов успява да "омеси" взривна смес от смях, ирония, самоирония, сарказъм, любов и още нещо... "Влез в час!" се оказва поредната добре построена "къща" от режисьора и актьора Баташов, ако се позовем на мнението на Ерик Богосян, че "драматургът е снабдител на тухли и бетон, а режисьорът и актьорите са онези, които се бъхтят да построят къщата". Актьорът с лекота и артистизъм мигновено се превъплътява в различните герои от пъзела на Богосян и изиграва кратки, но брилянтни в яркостта и характерността си мини-монолози. Но несъмнено най-интересни и завладяващи са диалозите на актьора с публиката и родените от това иронично-сериозни коментари на факти, събития и лица от родната ни действителност, като например българския Лувър, защото "както Лом не е Лондон, така и София не е Париж".
"Влез в час!" е не само и просто поредната среща на творческия тандем Баташов-Богосян, който впрочем съществува вече повече от петнадесет години в четири различни варианта, наречени "Секс, наркотици и рокендрол", "С глава в стената" и "На живо", но и едно наистина уникално като замисъл и изпълнение представление, което при всяка нова среща с публиката се ражда с ново лице и битие. 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1129

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1048

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 602

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 402

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ