01 Март 2021понеделник03:37 ч.

На фокус

Да стреляш по врабче с топ

Управляващите налагат спорни текстове в закона за лова

/ брой: 205

автор:Евгени Гаврилов

visibility 314

Да стреляш по врабче с топ. С налаганите промени в Закона за лова и опазване на дивеча управляващите са на път да оправдаят и тази безмислица. Ако законодателните промени влязат в сила, полицаи и военни ще могат да използват капани, отрови и взривни вещества, за да намалят популацията от диви прасета. Сред новостите е и възможността при лова да се използват уреди за нощно виждане. При тях се разчита на излъчваната температура на животното, за да го визуализират и на тъмно. Васил Василев от Националното ловно сдружение обаче посочва, че преди години е имало случай на непредумишлено убийство на човек при ловуване с уред за нощно виждане. "Извършителят на този отстрел беше сгрешил човек, клекнал ниско до земята, със силует на дива свиня и всъщност беше извършил убийство", припомня той, цитиран от БНР. 

Целта на пръв поглед е логична - да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете, мотивират се вносителите. Според Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" обаче, под претекст, че по този начин може да се води  "борбата с африканската чума" земеделското министерство предлага да бъдат узаконени методи за убиване на животни, близки до най-примитивните - чрез използване на отрови, упойващи вещества, залагане на капани, ями, примки и дори експлозиви. "Има няколко много притеснителни момента в предлаганите промени. Първият от тях е, че със заповед на министъра на земеделието ще могат масово да се унищожават диви животни, дори без да е доказано, че те имат някакво заболяване. Вторият притеснителен момент е, че в тези акции за масово унищожаване могат да бъдат ангажирани служители на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи, на държавните стопанства и на земеделското министерство. На мен това по-скоро ми напомня на някакви хайки за гонене на престъпници. И третото най-притеснително нещо е, че ще бъдат използвани всякакви методи за унищожаване на животните, които са забранени от законите", твърди Явор Гечев .

Спорт, не касапница

"Ловът би трябвало да бъде спорт, при който се дава някакъв шанс на животното да оцелее. Но когато се разреши термовизията например, на животното не се дава никакъв шанс да оцелее през цялото денонощие. Ловът се превръща в безмилостно убиване на животни, коментира още експертът. Според него един от основните фактори за разпространението на африканската чума по свинете са самите ловци - липсата на хигиена и биосигурност по време на лов. Затова земеделското министерство би трябвало да насочи по-скоро усилията си да ограмотява ловците. Притеснителен е и фактът, че тези законови изменения идват от самото министерство, а не от експерти по темата, коментира Гечев. "Избиването на диви животни без ясно доказан произход на зараза, без проява на клинична картина и без доказана проба и въвеждането на използването на забранени методи и предмети, на основание съмнение е проява на слабост и липса на воля за решаване на реалните проблеми - липса на информираност, липса на адекватни профилактични програми, липса на професионалисти на терен. Употребяването на неселективни методи и средства на лов несъмнено ще навреди на дивата флора и фауна, различни от вида, обект на контрол (дивата свиня), както и рискува да нанесе големи екологични и икономически щети." Според редица екологични организации използването на експлозиви за ловни цели е крайно нехуманно и би довело до стотици, дори хиляди жертви, в това число диви животни, всякакви горски обитатели, защитени видове, домашни, селскостопански и бездомни животни, а при по-голямо нехайство от страна на ловците - и хора. Освен поголовното избиване на всякакви живи същества в обсега на взрива, ще бъдат унищожени и редица растителни видове, а с това и опасността от горски пожари нараства главоломно. Същото се отнася и за употребата на отровните и упойващите вещества, при които нараства и опасността от отравяне на подпочвени води, предупреждават еколози. 

Късно е

"Ловците сме категорично против тези крайни мерки. Становището ни е отрицателно. Да не говорим, че африканската чума по свинете не само ни удари, но по мое мнение вече и попремина. Прекалено късно е за това, което се предлага, и мерките са антихуманни", коментира Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарското дружество "Лебед". Той дава примери с Немския ловен съюз и изискванията за ефективна борба с африканската чума по свинете там. От предписанията става ясно, че се залага сериозно на превенция и поощрения за груповия лов за редуциране на популацията. Разработва се маркетинг за оползотворяване на отстреляните екземпляри, като се прави кучешка храна. Залага се на прагматични решения, като например ловците, които извършват мониторинг, и такива, които претърсват за трупове на свине, да бъдат възнаграждавани и да им се предоставят консумативи и др. Ловецът акцентира и върху друг момент от немските мерки - че се разрешава да се ловува в зони с различно ниво на защита. В противовес на това ще дам пример, че в Атанасовско езеро и сега има над 150 прасета, които нямаме право да ловуваме", обясни Каравасилев.

"Ако бъде одобрено, това предложение ще обезсмисли десетилетия усилена работа за опазването на природното наследство на България и буквално ще ни върне в каменната ера. То ще позволи използването на отрови и отровни примамки в дивата природа, което ще постави в огромен риск много застрашени видове като лешоядите и другите хищни птици, както и биоразнообразието като цяло. Подобни примитивни практики на управление на дивеча вече са имали опустошителен ефект върху популацията на много видове птици и бозайници на Балканите от петдесетте до осемдесетте години на миналия век. Те доведоха до днешното неблагоприятно състояние на хищните птици и лешоядите в частност, чиито популации за по-малко от 30 години са доведени до ръба на изчезването", е позицията на Българското дружество за защита на птиците. 

Разрешителни

Недоумявам как тези военни, полицаи и горски ще ловуват, като нямат разрешителни. Това де юре не омаловажава ролята на ловците, но де факто го прави. Не знам изобщо с каква мисъл се включва лов с антихуманни средства. Няма гаранция например, че в ямата ще падне диво прасе, а не сърна, елен, хищник. Няма го избирателният момент. Може ли човек, който не е ловец, да ловува, и то с непозволени средства, задава логични въпроси Каравасилев. По думите му ще се изпадне и в юридически конфликти, защото сдруженията, които стопанисват 85% от ловните площи в страната, и концесионерите на такива имат подписани договори. И навлизането на други лица да ловуват в тях е нарушение. Това ще предизвика куп заведени дела.

150 са сдруженията, които членуват в Националния ловно-рибарски съюз. Членовете в НЛРС са между 118 000 и 120 000 души. "Популацията е драстично намалена и ако продължим така, някой ден ще се наложи да си внасяме диви свине я от Унгария, я от Германия. Трябва да се върнем към старите норми при отстрел - да не се убиват майките, да се ловуват само приплоди. Да спре масовото унищожаване на дива свиня, а усилията на държавата и ловците и всички заинтересовани да се насочат към обезопасяване на фермите за отглеждане на питомните прасета", обяснява Каравасилев. Сдружението за дива природа "Балкани" също призовава да се спре промяната в закона. Според депутати от левицата законът е добър, но ненавременен, а управляващите са проспали възможностите за превенция на чумата по свинете. Заради общественото недоволство от проекта от Изпълнителната агенция по горите обявиха, че ще оттеглят някои от текстовете и ще организират работни срещи. Все още обаче няма покани и график за обсъждания на живо.

Безсмислена ограда погълна милиони

В разгара на заразата от африканска чума през лятото на 2018 г. земеделското министерство тръгна да гради телена ограда с Румъния, която трябваше да възпрепятства навлизането на диви свине от северната ни съседка. Първоначалните изчисления на тогавашния министър на земеделието Румен Порожанов бяха, че 133-километровата ограда ще струва около половин милион лева при цена 0,60 лв. на линеен метър, като ще бъде с тел на четири реда. Впоследствие беше решено тя да бъде усилена с кръгова режеща тел тип "Бруно", която вдига разходите с около 600 хил. лв. В края на лятото през 2018 г. очакванията на министър Порожанов бяха, че стойността на преградното съоръжение ще достигне 1,1 млн. лв. В края на август оградата беше обявена от министерството за завършена. В началото на ноември обаче официално беше обявен първият случай на заразени от африканска чума диви прасета в землището на с. Българево. Порожанов така и не можа да даде смислен отговор полезна ли е тази ограда. Строежът на обекта беше във фокуса на общественото внимание през септември, а тогавашният шеф на Агенцията по горите Григор Гогов беше отстранен, след като журналистическо разследване на Нова ТВ го свърза с фирма, доставяща дървени колове за оградата. На 14 септември Григор Гогов подаде оставка във връзка с получени сигнали за конфликт на интереси.

Бойко Борисов нареди да пуснат зелените коридори

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 41

Илияна Йотова: Цинизъм е да забраняват тържествата на Шипка

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 41

Обзор излезе на референдум за нова община

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 41

Правителството оценено с "тройка"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 41

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 41

Европа се затваря пред третата КОВИД-вълна

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 41

Георгиевски с проект за спора Скопие-София

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Горбачов настоява за среща на Путин и Байдън

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 41

Политическата криза в Армения се изостря

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 41

Потьомкинското село

автор:Славчо Кънчев

visibility 136

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ