28 Ноември 2021неделя13:33 ч.

Булевард

Еньо Савов:

Да спрем с деленето на млади и стари, в БСП има място за всички

Станах член на БСП, защото тя е най-близо до моите виждания за ролята на държавата в живота ни, за справедливост и равни възможности за хората, казва председателят на Младежката организация в район "Панчарево"

/ брой: 29

автор:Мария Нинова

visibility 1708

Еньо Савов е председател на Младежката организация на БСП в столичния район "Панчарево". Роден е на 13 септември 1988 година във Виена, Австрия. Магистър по "Право", докторант по "Международни отношения и международно право". Работи като юрист в международна компания. Член е на БСП от февруари 2012 година. От началото на 2016-а е председател на Младежката организация в "Панчарево". На районната конференция, която се проведе преди броени дни, Еньо Савов получи пълно мнозинство при гласуването на номинацията му за кандидат за народен представител в листата на 23-и МИР. Основните му интереси са в областта на международните отношения, дипломацията, правото, спорта, културата и изкуството. Обича да играе футбол и баскетбол, поддържа форма и с бокс. Баща му, който е потомък на легендарния възрожденец Георги Бенковски, е дипломат, бивш посланик на България в Австрия и Индия. Майка му е журналист и преводач.


- Г-н Савов, председател сте на Младежкото обединение на БСП в район "Панчарево", което вече навърши една година. Защо се наехте да го оглавите?
- Истината е, че доста дълго време работихме, за да създадем това Младежко обединение в нашия район. Срещнахме и трудности, но те вече са зад гърба ни. Сега съм горд с работата, която свършихме. И се радвам, че съм първият му председател. През тази година срещнах много нови и интересни хора, преборихме се с различни предизвикателства, но имаме амбиции да се развиваме. Малко неудобство е фактът, че районът ни е доста голям и разпокъсан. И чисто организационно са необходими повече усилия. Разбира се, всеки район си има своите специфики, хората - също. Тази първа година беше посветена на изграждането ни. Имам предвид чисто технически изграждане на организацията ни, на отношенията между нас, членовете, на опознаване и напасване на характери, на изясняване на проблемите на гражданите от района и на техните желания за промяна. Не беше лесно и с набирането на  членове за нашата организация. Но вече мога да кажа, че отбелязахме първата си година със състав на младежкото ни обединение от 20 души.
- Как мотивирате и привличате нови членове във вашата организация?
- При нас има много клубове по интереси. Наскоро учредихме нов - "Родина". Той е с подчертано патриотична насоченост. Отделно имаме клубове по международни политики, по финанси както и дискусионен клуб... Има за всеки по нещо. Стремим се да отстояваме идеите на по-възрастните и да се учим от опита им. В съчетание с нашата младост и желание няма начин това да не доведе до добри резултати за организацията, а и като цяло за БСП.
- Защо решихте да се захванете с политика?
- По образование аз съм юрист. А в момента съм докторант, завършвам "Международни отношения и международно право". Някак логично изглежда да направя и другата стъпка. Международните отношения и политиката са свързани. А съм и от хората, които искат постоянно да се развиват. Интересно ми е да се занимавам както с външна, така и с вътрешна политика. Затова реших, че е време да обърна по-сериозно внимание на българската политика.
- А защо избрахте БСП?
- Исторически погледнато, това е партията, която е най-устойчива през годините. БСП е дала много на политическия живот в България. Имам предвид идеология, начин на работа и развитие, лидери... Това е партията, която е най-близо до моите виждания за ролята на държавата в живота ни, за справедливост, за равни възможности за хората. Всичко това ми помогна да взема решение да стана член на БСП.
- В България е модерно младите да се определят като десни, а вие опровергавате това в момента.
- Не мисля, че подобно обобщение е напълно вярно. Истината е, че всеки сам избора кое е най-подходящо и добро за него. Не, не мисля, че като цяло младите са десни. Аз специално винаги съм избягвал да следвам модерното или тенденцията, особено в политиката. Постоянно пречупвам всичко през моята призма и възгледи. Преценявам какво най-много отговаря на моята същност и личност. А дали дясното е модерно? Не бих искал да коментирам по този начин, защото виждаме колко бързо се променят тенденциите във всяка сфера. Ако хората имат достатъчно представа, желание и познание, те могат сами за себе си да преценят кое е правилно за тях. Не е нужно да се влияят от модерното. Ако избереш нещо, което не е близо до теб и до твоя начин на мислене, как ще отстояваш идеите си?
- Присъствахте на конгреса на БСП, на който беше променен уставът на партията. Депутатите вече имат мандатност. Партията се отваря към младите хора. Какво мислите за това?
- Смятам, че това е верният път към реформирането, към обновяването на партията, към отстояването на нейните изконни истини и основи, които са я направили толкова устойчива. Това са естествени процеси, които се случват. Горд съм от факта, че БСП тръгна по този път.
- Имате и номинация за депутат. Какво бихте направили, ако влезете в парламента?
- Това е първата ми номинация. Тук е мястото да благодаря за доверието, което ми гласуваха в район "Панчарево". Амбициран съм да израствам в политиката. Но тази номинация е първата ми крачка по този дълъг път. Мога да кажа, че съм готов да се боря на различни фронтове в кариерата и живота. Тепърва предстои да се проведе Градската конференция в неделя, на която ще бъдат разпределени местата в листите. Попадането ми там на този етап е изключително голям успех за мен, от който не може да не съм доволен. Целта ми е да допринасям за БСП и за държавата с опита и качествата, които притежавам. В този смисъл попадането ми в една или друга структура или институция не е просто самоцел. Трябва да призная, че съм много доволен от платформата, с която БСП влиза в кампанията за предсрочните парламентарни избори. Управленската програма напълно съвпада с моите виждания и желания за развитие на България като социална държава, в която искам да израснат и моите деца един ден. Сега настъпва нашето време, в което ще се борим да реализираме тази програма. Партията тръгна по правилния път и има всички шансове да бъде първа политическа сила.
- Казахте: "Това е нашето време". Може ли да се каже, че в БСП дойде времето на младите?
- От една страна, би могло и така да се каже. Но от друга - не бива да бързаме прекалено много. Младостта е хубаво нещо, но без опита може да бъде доста коварна. Ние, младите, трябва да взимаме премерени и премислени решения. Трябва за знаем защо правим всяко нещо и кога точно е настъпило нашето време. Много е важно да си научим уроците. А това можем да го направим само с помощта на опита на възрастните. Смятам, че не е добре да се делим в партията на млади и стари. Всеки има своето място в развитието на БСП.
- Разкажете ни от какъв род произхождате?
- Гордея се, че съм от стар възрожденски род от Копривщица. Всъщност съм далечен роднина на Георги Бенковски по бащина линия. Моите родители имат основната заслуга за това, което съм, благодарен съм за опита и възпитанието, което са ми дали. Баща ми е дългогодишен дипломат от кариерата с богат опит, професор, преподавател. Възпитан съм да искам постоянно да се уча и смятам, че това е едно от огромните ми предимства. Майка ми е журналист и преводач с дългогодишен опит. В момента се занимава с реклама.
- Споменахте за Георги Бенковски... Как се отнасят днешните млади хора към историята?
- Моите впечатления са, че младите все повече се интересуват от историята. Не приемам обвиненията, че новите поколения са по-лоши от предишните. Смятам, че младите умеят да се учат, интересуват се и са амбициозни. И мисля, че все повече разбират, че няма как да градят бъдещето си, без да стъпят на здравата основа на миналото и историята ни. А как да направят това, ако не познават това минало и тази история?!

 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ