12 Април 2021понеделник06:49 ч.

Да спасим обсерваторията в Стара Загора!

Общината обединява астрономическия храм с детско заведение като първа крачка към закриването му

/ брой: 162

visibility 1

Петиция за спасяване на Народната астрономическа обсерватория в Стара Загора е пусната за подписка в интернет. Неин автор е Калоян Пенев, доктор по астрономия, който работи в университета Принстън, САЩ. В писмо до редакцията Пенев моли да бъде отпечатано обръщението им, адресирано до президента, просветния министър, област и община Стара Загора.
 
ОТВОРЕНО ПИСМО

Като възпитаници на народните астрономически обсерватории и планетариуми (НАОП) искаме да изразим възмущението си от приетото решение на община Стара Загора за отнемане на независимостта на НАОП "Юрий Гагарин" в Стара Загора. Решение, което по всичко личи ще завърши с ликвидирането на обсерваторията.
Планове за разформироването на старозагорската обсерватория има от години. Миналата година, благодарение на петиция, организирана от членовете на астрономически клуб "Гемма" към НАОП "Ю. Гагарин", въпросното решение не влезе в сила. Но година по-късно, изчаквайки емоциите да утихнат, на 27 юни 2013 г. Общинският съвет изненадващо гласува решението. Впечатление правят светкавичните действия на съвета - решението влиза в сила едва 4 дни след приемането му, два от които почивни! Дори това само по себе си буди безпокойство относно мотивите на общинската администрация и по-специално на вносителя на предложението - кмета Живко Тодоров, както и на зам.-кмета Иванка Сотирова.
С приетото предложение обсерваторията се обединява с Младежкия дом и Общинския детски център в единна структура с име "Център за наука, култура и изкуство". Очевидно е, че другите две звена нямат нищо общо с точните науки и работят по коренно различна схема. Дейността на старозагорската обсерватория не се ограничава до извънкласна подготовка, а отива много отвъд учебния материал. Тя не се свежда само до работа с ученици, а участват хора от всички възрасти. Освен лекциите по астрономия, в обсерваторията се провеждат и астрономически наблюдения, както и научна работа със сериозна научна апаратура. Ето защо сме убедени, че планираното безпринципно обединение ще навреди на дейността на обсерваторията, чиито специфични нужди често ще влизат във финансов конфликт с останалите дейности на новосъздадения център.
Не по-малко притеснителен е фактът, че решението за това сливане е взето тихомълком, като в дискусията не е била привлечена нито една от засегнатите страни! Изключени са били широката общественост, научната общност в лицето на катедра Астрономия към Софийския университет (много от студентите по астрономия в СУ са именно бивши кръжочници на НАО и НАОП) и Института по астрономия към БАН, както и Съветът на директорите на НАО и НАОП. Нещо повече - работещите в обсерваторията са уведомени за решението от свои познати!
Гореизложените факти будят сериозни подозрения, че зад решението на общината стоят нечисти замисли за поетапното ликвидиране на НАОП "Юрий Гагарин", Стара Загора. Звучат недостоверно устните уверения на г-жа Сотирова, че дейността и персоналът на обсерваторията няма да бъдат променени само защото формално решението е за "обединение", а не за "закриване". Вече сме се нагледали на този сценарий: друга сходна организация в Стара Загора - Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) - бе поетапно ликвидирана именно след подобно обединение с други структури. Точно такава беше съдбата и на заличената вече обсерватория в град Сливен. Ако този процес послужи за пример и се повтори и в останалите общини, в които има НАО и НАОП, това ще доведе до пълното унищожаване на една от малкото останали отлични институции за подготовка на бъдещи учени в България.
Повечето от нас са учени, преподаватели, инженери. И всички ние сме направили първите си стъпки в науката в народните обсерватории из цялата страна. Много от нас, дори и работещите в чужбина, всяка година изнасят лекции на сегашните кръжочници и можем спокойно да кажем, че подготовката им е отлична. Много от тези младежи отиват да следват астрономия и физика не само в България, но и в университети из целия свят.
За нас е шокиращо и неразбираемо посегателството върху една образователна и културна институция с половинвековна история, която категорично е доказала с годините своята необходимост и ефективност и която се ползва с голям интерес и авторитет сред гражданите на Стара Загора. Обсерваторията винаги се е радвала на много кръжочници и посетители. Това я прави важен център за популяризиране на науката, което е особено актуално в днешната криза на ценностите. Обсерваторията развива не само педагогическа дейност, но има реален и съществен научен принос като участник в проекта "Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг".
Колко места са останали, където учениците могат да се докоснат до живата наука, да почерпят вдъхновение и да посветят живота си на нещо стойностно? В обсерваторията работят хора с призвание, които със своята всеотдайност и с цената на много труд, въпреки оскъдното финансиране, успяват да събудят ентусиазъм в много млади сърца и да създадат неповторима творческа атмосфера.
Убедени сме, че общината трябва да насърчава работата с деца и младежи в обсерваторията, както и широкото популяризиране на науката, извършвано там. Съмнителните административни експерименти с обсерваторията трябва да бъдат прекратени. Настояваме решението на община Стара Загора да бъде преразгледано незабавно и финансовата, и административната независимост на НАОП "Юрий Гагарин" да бъдат възстановени с адекватно финансиране.

----------------
Отвореното писмо е подписано от 23-ма доскорошни кръжочници на НАОП в Стара Загора, които сега работят във водещи научни звена в САЩ (Принстън, НАСА, Бостън, Харвард, Масачузетс), в Канада, Германия, Великобритания, Чехия, както и в Софийския университет, БАН и ВСУ.

1401

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ