29 Ноември 2021понеделник10:32 ч.

Мнение

Да спасим България!

Трябва да се внесе ваксина още сега, над 40 държави вече закупиха руската "Спутник V"

/ брой: 222

visibility 1301

Проф. Ваня ДОБРЕВА                                                       

България е залята от втора вълна на КОВИД-19. Черната статистика впечатлява - застрашително висок брой на заболели и починали, за разлика от първата вълна тази пролет. Тогава пандемията беше поставена под контрол. Сега не е, независимо от пропагандните усилия на управляващите да внесат успокоение сред населението. 

Да, разкриват се нови медицински сектори за лекуване на болестта. Да, подобряват се производството, вносът и използването на качествени медикаменти. Да, самоотвержени и героични са грижите на лекарите и медицинския състав да спасяват най-ценното - човешкия живот.

Същевременно, трябва да си слепец, за да не видиш как здравната система се задъхва и е на ръба на оцеляването, как не само в малки, но и в областни центрове липсват или не достигат легла и лекарства. Как само в два областни града - София и Варна, съществува апаратура за изработване на кръвна плазма. Това, че всеки момент такава апаратура ще заработи и в Пловдив, не променя същността на въпроса - защо се пропусна лятото? 

Притеснителната тенденция за недостиг на медицински кадри в България сега се задълбочава при заразени от вируса действащи лекари, сестри и санитари (ръстът на заболелите медици достигна две-три хиляди души). Поне на мен ми се струва, че интензивното развитие на пандемията все по-определено опира до въпроса за съхраняване на нацията.  

На фона на тази остро критична ситуация за всекиго е ясно, че реалното спасение е във ваксина срещу КОВИД- 19! Без незабавно придобиване на ваксина е възможно да се сбъднат думите на проф. Мутафчийски за масови погребения в чували. 

В този аспект крайно изненадващи са непоследователните и конюнктурни действия на изпълнителната власт, противоречивите й решения (често безрезултатни), опитът да се пожертва националният интерес заради антихуманната разпоредба на бюрократите от Брюксел да изчакаме задължително и на всяка цена изготвянето на ваксината в страна член на ЕС (независимо от срока).   

 Така че, за да се харесат на западните делови фактори (преди парламентарните избори), управляващите са се зарекли да внесат антивирусна ваксина не днес, когато пандемията всекидневно отнема живота на 140 и повече българи, а едва след шест или седем месеца, дори прикриват информацията за ваксини, разработени и прилагани вече в страни извън ЕС. 

Повод, но и допълнителна мотивация за становището, което поддържам, е решението на унгарското правителство и лично на премиера Виктор Орбан да внесат в Унгария ваксина от Русия. Унгария, която като България е член на ЕС, не се примирява само с очакване на американската или европейската ваксина през лятото на 2021 г., а прави конкретни стъпки още сега, в този момент, когато е най-нужно, да гарантира вноса на готова надеждна ваксина. Такава се оказва руската ваксина "Спутник V"!

За съжаление, като познавам манталитета, а и съм наясно с прахосания "остатъчен суверенитет" на България, съмнявам се, че у нас ще се намерят политици и държавници от ръста на унгареца Орбан, за които животът на българските граждани да стои над всички европейски договорености, над всички сделки на глобалния финансов капитал.

И, все пак, каква е информацията за готовата руска ваксина "Спутник V" и как унгарците са решили да я внедрят за масово ползване?  

Любопитно е, че унгарското правителство вече е платило вноската за закупуване на 6,5 млн. дози от американската ваксина на Pfizer/BioNTech (след шест или седем месеца, когато бъде готова) в рамките на ЕС. В същото време, водено от грижа за  живота на своите граждани, е договорило с Русия да получи ваксината "Спутник V". Постигнато е съгласие с руската страна до 10 дни унгарците да получат образци от "Спутник V", която според външния министър Петер Сиярто е 92% ефективна срещу пандемията. Първата пратка с образци от руската ваксина е по-малка и ще бъде подложена на клинични тестове, като през януари ще бъде внесено голямо количество от руската ваксина. Това означава, че от януари в Унгария би могло да започне масовото ваксиниране със "Спутник V" на доброволни начала.  

Брюксел вече заплаши Будапеща със санкции. Представителят на ЕК Ерик Мамер предупреди за административните мерки, които ЕК ще предприеме срещу Унгария. Политиката срещу човешкия живот! Съобщава се също, че ЕС не дава на Русия този сегмент от европейския фармацевтичен пазар, за да не загубят европейските фармацевтични компании милиарди евро(!).  

Няколко пояснения!  

В настоящия момент руснаците работят и върху други ваксини срещу коронавируса, но "Спутник V"  (разработена от Националния център по епидeмиология и микробиология "Гамалей") единствена е достигнала стадия на широки клинични изпитания, т.нар. фаза 3 по методологията на СЗО. 

Руски информационни източници твърдят, че ваксината "ЕпиВакКорона" на Държавния научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" (Колцово) ще е с още по-висока степен на  усъвършенстване с оглед на възприемането й от деца, бременни и стари хора. Но тази ваксина, по подобие на американската на Pfizer/BioNTech, се предвижда да е готова за масово ползване едва след шест или седем месеца. 

"Спутник V" е ваксината, която притежава държавен сертификат на руското Министерство на здравеопазването, с доказана ефективност - 92%, гарантирана безвредност за пациентите и подсигурен постоянен имунитет. Многозначителен факт е прилагането на тази ваксина върху една от двете дъщери на президента Владимир Путин. Понастоящем Руската федерация е влязла в договорни отношения за "Спутник V" с 40 държави, като преговори се водят с още десетки. Новина: на 16 ноември в телефонен разговор на президента Путин с израелския премиер Нетаняху бе обсъден възможен внос на руската ваксина, както и производството й в Израел. А на следващия ден,  17 ноември, на среща на страните от БРИКС, Китай и Индия възприеха като перспективна идеята да внесат и произвеждат ваксината "Спутник V".

Отново ще попитам: 

Защо България не може да закупи ваксина от Русия? Още повече, че ваксинирането не е задължително, който не иска - да не се ваксинира. Разбира се, след шест или седем месеца, когато бъде готова ваксината на Pfizer/BioNTech или друга европейска ваксина, България ще закупи и от тях. Ако са по-качествени, естествено е, предпочитанията ни да се насочат към тези ваксини. 

Пак ще повторя - наложително е ваксина да бъде внесена в България още сега! И тя е далеч по-необходима от новите бойни самолети и новите военни кораби...

Не разбирам страха на гражданското ни общество да постави ребром този въпрос! Да упражни натиск върху правителството! Или България е толкова зависима, че дори и ваксина от Русия не може да достави? Тогава за каква свобода и демокрация говорим?

Да спасим България!

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ