03 Февруари 2023петък16:37 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Книги

Да разгадаеш човека...

/ брой: 283

автор:Продрум Димов

visibility 2069

Такава творческа задача си е поставила Виолета Станиславова в новата си книга "Преди съня", която столичното издателство "Мултипринт" предложи наскоро на книжния пазар. Появата на това издание е приятна изненада - авторката е известна досега преди всичко с поетични творби. Тя навлезе в родното ни литературно пространство със стихосбирките си "Убежища" (1999), "Бездни" (2001), "Ти" (любовна лирика, 2003). Те бяха последвани от сборника й с фрагменти "Денонощник" (2008). А в последното си засега заглавие ни убеждава, че може да плува професионално и във водите на белетристиката.
"Преди съня" е интересен сборник от разкази, които тематично уж са различни, а всъщност като настроение, атмосфера и подчертан стремеж да се вникне в самите дълбини на човешката душа, се преливат плавно един в друг и се втъкават в една обща сюжетно-емоционална и художествено-естетическа тъкан. Във всеки разказ, колкото и да е различен, авторката съзнателно поставя на изпитание своите герои, за да покажат човешката си същност. Още в първия разказ от сборника си "Страхове" Виолета Станиславова ни въвежда в невероятен лабиринт от разнопосочни преживявания в сюжетно-емоционален план, за да ни потопи в напрежението, малкото радости и толкова огорчения и разочарования на персонажа си.
Това се чувства и в следващите - "Не казвай сбогом на живота", "Виновни, че са живи", "Пилето" и др. В стремежа си да представи в по-обхватен план героите, авторката неведнъж ги поставя в тежък кошмарен сън, а сетне ни препраща към реалния живот, който е не по-малко труднопоносим и нерадостен. Виолета Станиславова изгражда своите образи с много обич, съчувствие и състрадание към нещастната им съдба.
Повествованието е емоционално силно обагрено, често задъхващо се от безнадежден елегизъм, който е доминиращ в четивото й. Четейки тези неспокойни разкази, идвам до непоклатимото убеждение, че в тях Виолета Станиславова е изляла цялата си душа. Налице е безспорно умение на изкусен сърцевед, устремил се да разкрие душевния облик на нашия съвременник. Като авторка с доказани вече творчески възможности Станиславова не само че борави като истински художник с поетиката, но и майсторски вплита в своя разказ пейзажа в психологическата характеристика на своя персонаж.
"Преди съня" вълнува дълбоко с реалистичния поглед и тревожен рисунък на нашата съвременност, което несъмнено показва, че Виолета Станиславова има бъдеще и на талантлив белетрист.
------
Книгата ще бъде представена на 13 декември от 17 ч. в концертната зала "Маестро Атанасов" в Пазарджик.

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 126

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 539

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 499

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ