24 Юни 2021четвъртък09:22 ч.

ПЕГАС

Да пишеш за Вапцаров е достойно

В новата си книга Продрум Димов продължава да припомня на читателите значими имена от историята и културата ни

/ брой: 64

автор:Боян Бойчев

visibility 644

От редактора

Скъпи читателю!

В днешния брой на "Пегас" ще се докоснеш до стихотворения от русенския поет Тодор Билчев и ще се запознаеш с новата книга на Продрум Димов, посветена на Никола Вапцаров. Приятно четене.

Да пишеш за Вапцаров е трудно. Толкова много е изследвано, казано, вече написано... Толкова много истински слова, но и толкова много словоблудства. 

Да пишеш за Вапцаров е достойно. Особено днес, когато животът и творчеството на поета антифашист са подложени на такова яростно охулване и принизяване от неолибералните псевдоинтелектуалци, щедро спонсорирани от чужди фондации. 

За да пишеш искрено за Вапцаров, трябва да си повярвал в неговата вяра и да живееш с нея. Да обичаш живота като него. 

"За него, живота..." е новата книга на Продрум Димов, издадена от "Българска книжница". В нея авторът продължава традицията през последните години да припомня на читателите значими имена от родната ни история и култура, изпращани незаслужено в забвение или подложени на фалшив нов прочит от властимащите и верните им слуги. Този път той ни представя титаничния образ на Никола Вапцаров. 

Продрум Димов не е от хората, които искат непременно да са под светлината на прожекторите. Той е работохолик, неуморно трудещ се на литературната нива и воюващ с перо в ръка за принципи, на които неизменно е верен през целия си живот. В книгата авторът разказва за огромното влияние на Вапцаров за изграждането му като личност, както и за въздействието на поета върху няколко поколения българи. Продрум Димов си спомня с признателност учителката си по литература Елена Илиева, запалила у него интереса и обичта към големия поет. След това през годините този интерес се подклажда от интересни факти и публикации, които не убягват от погледа на Димов. С някои от тях е съгласен, срещу други не се притеснява да изрази своето мнение. 

Част от материалите са публикувани преди време в периодичния печат, други са писани за самата книга. Много любопитна е първата среща на Димов още като ученик с майката на поета Елена Вапцарова. Среща, която и до днес си спомня в детайли. Интересни са интервютата с носителя на Националната литературна награда "Никола Вапцаров" поета Иван Динков и с писателя и литературен критик, познавач на Вапцаров, Йордан Каменов, както и епистоларният диалог с Христо Радевски. 

В книгата са публикувани и рецензиите на Продрум Димов за "Книга за Вапцаров" от Чавдар Добрев и за "Съпруга на безсмъртен" от Атанас Лазовски. 

Продрум Димов не подминава и темата за "македонизма" на Вапцаров, отстоявана от официално Скопие, като страстно защитава българската етническа същност на големия поет. В своите разсъждения той се основава на дългогодишните изследвания на публициста и бивш редактор на литературното приложение на ДУМА "Пегас" Борис Данков, както и на любопитна публикация на Надежда Захариева. 

Читателят ще стане свидетел и на словесния двубой на автора с някои от хулителите на Вапцаров, като Марин Георгиев и Атанас Свиленов.

Книгата "За него, живота..." не е голяма по обем, но е написана с много обич и признателност към Никола Вапцаров, който за Продрум Димов е един от светлите примери за поет и революционер. Творбата е много необходима в днешното бездуховно и жестоко време, когато герои като Вапцаров са предадени на забвение и отрицание, а творчеството им е омаловажавано и лишавано от социалната му същност.

Да пишеш за Вапцаров е наистина трудно, но Продрум Димов се е справил с тази задача. 

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ