18 Септември 2019сряда12:35 ч.

Жега

Да пием по едно... разхладително

Безалкохолните питиета и коктейли, приготвени от плодове, зареждат организма с витамини, минерални соли, въглехидрати и киселини и възстановяват загубената в горещините вода

/ брой: 144

visibility 1326

Ани Димитрова
 

Жегите започнаха и точно сега, когато организмът губи много вода, количеството на приеманите течности трябва да се увеличи 2-3 пъти. По-голямата част от необходимата на организма вода се доставя чрез храната. Това обаче не е достатъчно. Освен водата в храната човек трябва да получава всекидневно и по 1-1,5 литра вода или други течности. Напитките, приготвени от плодове (сокове, сиропи, коктейли), са за предпочитане пред подсладените и газирани напитки, тъй като освен лесноусвоимите въглехидрати те съдържат и витамини, минерални соли и плодови киселини.
Коктейлите и безалкохолните питиета трябва да се държат в хладилник до самото им поднасяне и да се сервират в подходящи чаши със сламка. Безалкохолните питиета са много ефектни, ако се сервират с гарнитура от плодове - череши, ягоди, или с ледени цветни кубчета.


Лимонада "Сюрприз"

Продукти: сок от 8 лимона, 1,5 л вода, 350 г захар.
В тенджерка се смесват захарта, 750 мл вода и настърганата кора от 5 лимона. Поставя се на огъня, докато заври. В изстиналата напитка се прибавя сокът от останалите лимони и водата. Лимонадата се поднася с парченца лед или ледени цветни кубчета. Гарнира се с парченца лимон в чашата.


Питие от диня и круша

Продукти: 100 мл сок от диня, 100 мл сок от круша, кубчета лед.
Смесват се двата плодови сока и се оставят в хладилник. Студеното питие се поднася с кубче лед като ободряваща напитка, която утолява жаждата.


Напитка "Свежест"

Продукти: 50 мл сок от портокал, 20 мл сок от вишна, 80 мл вода.
Плодовите сокове се разреждат с изстудена вода. Напитката се поднася веднага след приготвянето. Утолява жаждата и действа освежаващо.


Питие от джанки

Продукти: 80 мл сок от джанки, 100 мл вода.
Сокът от джанки се разрежда с изстудена минерална вода непосредствено след като се приготви и се изпива веднага. Витаминозната напитка действа освежаващо в летните горещини.


Ягодова (малинова) вода

Продукти: 4 лъжици сок от ягоди (малини), половин лимон, 2 лъжици пчелен мед, 2 чаши вода, 2 кубчета лед. Медът се разтваря във водата, прибавя се сокът от ягодите и лимона и кубчета лед. Питието се поднася в чаши със сламки.


Питие от ягоди и мляко

Продукти: 100 г ягоди, 300 г прясно мляко, мед на вкус.
Ягодите се пасират и към полученото пюре се прибавя прясното мляко и се подслажда на вкус. Поднася се охладено. Във всяка чаша може да се постави парченце лед.


Ягодов еликсир

Продукти: 500 г ягоди, 250 г кисело мляко, 100 г прясно мляко, 100 г пчелен мед, 1 прах ванилия, счукан лед.
Ягодите се измиват, почистват се и се пасират през сито. Остатъците след пасирането се промиват с прясното мляко. Полученото пюре се подслажда с меда и към него се прибавят при постоянно бъркане разбитото на гладък крем кисело мляко, ванилията и счуканият лед. Разбиването на продуктите може да стане с миксер.


Малиново мляко

Продукти: 100 г малинов сироп, 250 г кисело мляко.
Малиновият сироп се приготвя по студен начин, без да се вари, като на 1 л малинов сок се прибавя 1,750 г захар. Киселото мляко се разбива на гладък крем и към него бавно се прибавя малиновият сироп, като биенето продължава. Млякото се изстудява и се поднася в чаши.


Плодово питие от малини и касис

Продукти: 200 мл пресен малинов сок, 200 мл пресен сок от касис, 100 мл пресен сок от ягоди, 2 жълтъка, 300 мл минерална или газирана вода, лимонов сок, мед на вкус, лед.
Жълтъците се разбиват с меда, докато се получи гладък крем, след което при непрекъснато бъркане се добавя сокът от плодовете. Сместа се подправя на вкус с меда и лимоновия сок и се охлажда. Преди поднасянето се прибавя минералната или газираната вода. В чашите може да се постави кубче лед.


Черешов сок с мляко и яйце

Продукти: 150 г пресен сок от череши, 250 г прясно мляко, едно яйце, 2 лъжици ягодов или малинов сироп, приготвен по студен начин.
Яйцето се разбива с тел на пяна. Към него при непрекъснато биене се прибавя сокът от череши и плодовият сироп, приготвен по студен начин. На края на тънка струя се налива прясното мляко, което трябва да бъде студено, за да не се пресече. Питието се поднася веднага.

Витаминозна бомба

Продукти: две праскови, една круша, една ябълка, шепа шипки, 600 мл вода, мед на вкус.
Крушата и ябълката се измиват и се настъргват на ситното ренде. Измитите праскови се почистват от костилките, пасират се и се добавят към настърганите плодове. Шипките се разполовяват, почистват се от семената и се заливат с водата, която се загрява до завиране. След 1 час водата от шипките се прецежда и се прибавя към плодовете. Сместа се подслажда на вкус и се изстудява. Поднася се веднага.


Портокалов млечен цвят

Продукти: 200 мл изстуден портокалов сок, 300 мл изстудено прясно мляко, 2 лъжици захар.
Захарта се сипва в портокаловия сок и се бърка, докато се разтвори. Добавя се млякото, напитката се разбива добре и се сервира веднага.


Лято, море и чаша ледено питие

Нескафе фрапе с аромат на банани (Гърция)

Продукти: 2 лъжички нескафе, 1-2 парчета банан, 2 лъжици подсладено какао, 50 мл кондензирано мляко. Всичко това се слага в блендер, разбива се и се добавя натрошен лед. Пие се със сламка.


Креолска напитка (Антилски острови)

Продукти: 1 ананас (или компот от ананас), 1 лимон, 500 мл прясно мляко.
Ананасът се нарязва на дребни парченца (или изцедения плод от компота) и лимонът също. Пускат се в млякото и се прибавя сокът, отделен от ананаса (или от компота) и сокът от лимона. Сместа се оставя в хладилник. След около час се прецежда през ситна цедка. Студената напитка се поднася в чаши с кубчета лед и захар на вкус.


Напитка от банани (Таити)

Продукти: 500 мл прясно мляко, 100 г кафява захар, сок от 1 портокал, 2 добре узрели банана.
Млякото се сварява със захарта и като изстине се добавя сокът от портокала. Обелените банани се смачкват на пюре, прибавя се млякото и сместа се разбива добре. Изстудената напитка се поднася в чаши, на ръба на които се слага по едно кръгче портокал.


Сурови плодови сиропи


Избират се здрави зрели плодове - вишни, ягоди, малини, ябълки, круши... Почистват се добре, измиват се и се нарязват. Меките плодове се намачкват с вилица, а твърдите се настъргват. Сокът се прецежда през марля в стъклен, порцеланов или емайлиран съд. На всяка чаша от получения сок се слага 1 чаша захар и 1 лъжичка лимонена киселина. Разбърква се и се оставя да престои в хладилник в продължение на 1-2 дни, като се разбърква 5-6 пъти дневно, докато се разтвори захарта. Образуваната пяна се обира с лъжица и се изхвърля. След това сиропът се налива в чисти и изварени тъмни бутилки. Напълнени догоре, те се затварят плътно с изварени капачки, така че да не остава въздух в бутилката. Оставят се на тъмно и студено място, най-добре в хладилник. По този начин сиропът може да се съхранява в продължение на месеци. Понеже съдържат много захар, така приготвените сиропи се поднасят разредени, с резенче лимон и кубчета лед.

 

Депутати дариха кръв

автор:Дума

visibility 0

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 162

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 136

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ