05 Април 2020неделя21:15 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Позиция

Да отстреляш циганин

Разширяването на пределите на неизбежната самоотбрана може да отвори Кутията на Пандора

/ брой: 88

автор:Георги Георгиев

visibility 2667

Ей така, почти тихомълком, без дебати, с пълно единодушие, Народното събрание със 106 гласа прие на първо четене поправки към НК, които разширяват пределите на неизбежната самоотбрана. Тази история, макар и под шапката на "Обединени патриоти", си е чиста проба произведение на ВМРО, с което последните не пропуснаха да се похвалят, да обявят победа и че: "Всеки гражданин ще може да защитава себе си и собствеността си от престъпниците". 

Кои са престъпниците? Според прессъобщение на ВМРО престъпниците са: "маргинални типове", влизащи в дворовете да крадат кокошки, "определени групи от хора", които от 30 години безчинствали срещу възрастните. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов: "Трябва да спре това изтребване на възрастни хора, особено в малките населени места."

Не е трудно да разгадаем зад посочените "определени групи" ромския етнос, който е една от основните мишени, върху която се упражняват в риторика националистите и чиято сатанизация е използвана за трупане на политически капитал. Промените в НК бяха предложени още през 2018 г., но бяха приети чак сега, очевидно като част от някакви предизборни договорки с ГЕРБ. Това се доказва и от заявката, че между двете четения щяло да има сериозни промени с помощта на доказани експерти. Е, защо не ги докарахте тези експерти преди първо четене и защо изобщо приемате нещо, което отсега знаете, че ще променяте, г-да депутати от мнозинството? Явно целта е просто да се повдигне темата, да се нажежат страстите и националистите, които се пишат за патриоти, да получат някой друг глас отгоре.

Тази история е много опасна. Първо, разширяването на института на неизбежната самоотбрана е подложено на сериозна критика от правната общност. Главният прокурор, бивши прокурори, Министерството на правосъдието, преподаватели по право оцениха отрицателно предложените промени. Това единодушно становище на гилдията обаче изобщо не спира законодателите (в отсъствието на опозицията), което само показва, че истинските им мотиви следва да се търсят в предизборната обстановка. Това е напълно безотговорно действие, защото показва, че си готов да вдигнеш градуса на общественото напрежение с непредсказуеми последици, а после да гласуваш нещо друго, по-безобидничко. 

Разширяването на пределите на неизбежната самоотбрана неизбежно ще доведе до злоупотреби. Както има маргинализирани цигани, за които намекват националистите, така има и маргинализирани българи, които може да възприемат промените в НК като разрешение за отстрел на тези, които мразят. Не са малко сънародниците ни, които смятат, че ромите не са пълноценни човешки същества. Ако обаче си мислите, че след първите убийства на "маргинални типове", представители на "определени групи от хора", нападатели на възрастни хора по селата ситуацията с престъпността ще се промени, тогава би трябвало да сте пълни наивници. Нещата ще се влошат, и то не само по села и малки градове, а навсякъде - от колибите до богаташките квартали. 

Следващата логична крачка би трябвало да бъде разрешаването на свободната продажба на оръжие, защото как да защитиш дома си и живота си, ако нямаш оръжие. Този въпрос неизбежно ще бъде повдигнат, ако обществото и парламентът позволят да се пързаляме по пистата на ВМРО, НФСБ и "Атака". Т. е. да се опитаме да наподобим една друга култура - американската. Но както копието е по-лошо от оригинала, така и нашият опит ще рискува да се окаже по-лош от крайно негативния американски такъв. 

Проблемът с престъпността в България не се крие в разширяването на пределите на неизбежната самоотбрана. Това само ще доведе до повече убийства и наранявания. Проблемът, първо, е в бедността и мизерията, второ, в простотията, която следва от тях, и на трето място, в липсата на държава. Усещането за безсилие е това, което поражда желанието за мъст, което подлъгва мнозина по акъла на тези, които уж предлагат прости решения. Не забравяйте, че узаконената саморазправа е всъщност беззаконие и не оръжието, а само законите ни правят свободни. 

КОВИД-19 носи тежки загуби за Европа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 65

Тръмп вещае висока смъртност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 65

Терористи отвлякоха мирни сирийци

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 65

Раниха жена при обстрел в Донбас

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 82

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 47

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ