10 Юли 2020петък19:15 ч.

Да им завидиш на словаците...

Днес стискаме десница на словашката левица*

/ брой: 68

автор:Мирослав Попов

visibility 1384

Словакия прави по принцип изборите си в събота. Предсрочните парламентарни избори по-миналата събота бяха спечелени по блестящ начин с абсолютно мнозинство от лявата партия "СМЕР-СД", в превод - "Курс-социалдемокрация". Изборите бяха сериозен провал за няколкото десноцентристки партии. До дни лидерът на "СМЕР-СД" Роберт Фицо повторно ще стане министър-председател на Словакия. При това не на коалиционно правителство, като първия път, а на чисто социалистическо... 
За България респектът, уважението към победата на "СМЕР" се изразява преди всичко в това, доколко БСП ще види по-отчетливо някои общи или сходни тенденции и проблеми при осъществяването на лявата политика в двете страни - и съответно доколко ще ги използва, за да се доближи или да повтори

блестящия успех на Роберт Фицо

След редовните парламентарни избори в Словакия през юни 2006 г. лидерът на "СМЕР-СД" бе номиниран за министър-председател и покани в правителството да влязат представители на две десни партии: дясноекстремистката, националистическа, крайна Словашка народна партия (SNS) на Ян Слота и "Движението за демократична Словакия". От ПЕС препоръчваха да се сключи коалиционно споразумение по-скоро със Словашкия християндемократически съюз на предишния премиер Микулаш Дзуринда, но това не стана.
Роберт Фицо дойде на власт с ангажимента да засили ролята на държавата в икономиката. Обективните резултати от управлението на неговата тройна коалиция бяха положителни. Точно при управлението на "СМЕР" Словакия стана най-привлекателната страна за чуждестранни инвестиции в Източна Европа. По времето между 2006 и 2010 г. Словакия, подобно на България през управлението на Тройната коалиция, преживя бурен икономически растеж.
Резултатите от редовните избори през юни 2010 г. бяха обаче противоречиви за "СМЕР". След четиригодишно сложно коалиционно управление  партията се утвърди като най-голямата в Словакия, с 36% подкрепа и 12 депутати повече, отколкото през 2006 г., респективно с 62 места в 150-местния парламент. Едновременно с това загуби единия си парламентарен партньор и то по-свестния. Що се отнася до Словашката национална партия (СНС), тя едва преодоля 5-процентната бариера и остана с 9 депутати.
Съставено бе дясно коалиционно правителство с министър-председател Ивета Радичова. В края на миналата година то бе свалено с вот на недоверие заради подкрепата й за Европейския фонд за финансова стабилност. Това официализира разпадането на управляващата дясноцентристка коалиция. Избухна крупен корупционен скандал, произтичащ от действия на политици от десницата, и така, по средата на парламентарния мандат, страната тръгна към предсрочни избори.
В хода на кампанията от последните два месеца Роберт Фицо обещава да укрепи социалната държава и да увеличи данъците на заможните.
На изборите на 10 март т.г. партията "СМЕР-СД" взе 44,4% от гласовете на избирателите и съответно 83 от общо 150 места в еднокамарния парламент, т.е. 15 места повече, отколкото преди две години. За пръв път от разделянето си с Чехия в Словакия една партия получава абсолютно парламентарно мнозинство.
Управляващата през последните две години десница в лицето на Демократичния и християнски съюз едва прескочи 5%-та бариера.
Западни медии не пропуснаха момента да охарактеризират Роберт Фицо като "популист", защото "обещава да облага с данъци богатите" и възнамерява да усили социалната държава. Той обяви, че е против по-нататъшна приватизация. Иска по-ефективна защита на трудовите права на работещите. Ангажира се да въведе специален данък върху банките. Сигурното е, че Фицо е политик с характер. Не си поплюва. Десницата го кори за авторитаризъм, забравяйки как се прехласваше по стила и методите на Мечиар...

Закачката с десния популизъм

За лице на крайното популистко дясно в Словакия се приема Ян Слота и неговата Словашка национална партия (SNS). Тя може да се разглежда и като словашки аналог на "Атака". Като всяка дяснопопулистка формация, черпи енергия от омразата - в случая към унгарци и цигани. Партията имаше министерски постове в дясното словашко правителство от 1994 до 1998 г. - държеше образованието.
След изборите през юни 2006 г., когато "СМЕР-СД" спечели най-много, но недостатъчно гласове за самостоятелно управление, Роберт Фицо отклони предложението да състави коалиция с основните си десни противници, каквато бе препоръчваната от ПЕС формула. И обясни отказа си с двустранни лични неприязнени отношения с десните лидери.  Правителствената коалиция включи "СМЕР-СД", СНС и още една малка дясна партия. По повод това коалиционно съглашение групата на социалистите в Европейския парламент се обяви за отстраняването на партията "СМЕР-СД" от ПЕС. На "СМЕР" бе наложена санкция "замразяване на членството". В онзи момент това решение бе логично. 
През декември 2009г., Роберт Фицо и лидерът на националистите Ян Слота публикуваха обща позиция, в която съвместно обещаха да уважават европейските ценности, човешките права и правата на етническите малцинства. На основание на тази декларация ПЕС възстанови членските права на "СМЕР-СД". Днес СНС вече не са в словашкия парламент и това подсказва, че стратегията на Фицо не е била съвсем неплодотворна. Въпросът за ксенофобските партии и нагласи обаче става един от централните на стария континент.
В годините на прехода Словакия продължи да развива своята индустрия. През последните две десетилетия тя се превърна в един европейски Детройт**, ако това все още е синоним на автомобилната промишленост. "Фолксваген", "Пежо" и корейският концерн КИА откриха свои заводи. Ясно е, че днес и те са засегнати от кризата, но позициите на словашкото автомобилостроене остават добри. Съчетанието на сериозни външни инвеститори и активна държавна икономическа политика позволява на Словакия днес по-леко, отколкото други страни, да посреща кризата.

Седмо: Кради по-малко

За каквото и да говорим в политиката, все в един момент става дума за корупция. В края на предходния си мандат Роберт Фицо предприе ефектни антикорупционни действия. Не се поколеба да насочи критиката си и срещу проблематичния си коалиционен партньор - СНС. Когато се оказа, че крайният националист инж. Ян Слота се е сдобил с частен самолет, Фицо публично му поиска обяснения.
До предсрочните парламентарни избори пък се стигна след шумен корупционен скандал, свързан с приватизационни сделки. Анонимен словак пуснал аудиозаписи, уличаващи десни политици в получаване на впечатляващи подкупи. Става дума за комисиони от продажбата на публични компании в средата на 2000 г., за рушвети срещу продажбата на държавни компании в периода 2005-2006 г., т.е. преди предното идване на "СМЕР" на власт. От записите се разбра, че бивш икономически министър е взел рушвет в размер на 10 млн. евро. Улиците се изпълниха с възмутени хора...
Словакия се намира в... Източна Европа. Но този тривиален географски факт има някои любопитни политически следствия. Страната съвестно изпълнява всички свои ангажименти в НАТО и в Европейския съюз. Словашките политици - както десни, така и леви, се съобразяват с географското си разположение, като се стремят да се възползват от него и това е част от доста по-успешния им "преход".
Словакия няма морски пристанища и нефтът и газа тук винаги са идвали някъде от Сибир. Роберт Фицо е категоричен проевропеец, което не може да се каже например за управляващите в Прага. За разлика от някои други страни от региона Словакия не е страна на радикалната русофобия. Много отдавана словаците са осъзнали, че могат да печелят добре от икономическото си партньорство със съседна Украйна и с близка Русия. Което им дава повече шансове и не е заплаха за тяхната  независимост.
При анализите на всички избори в Източна Европа не бива да се подценяват не само "ромските гласове", а и публичните

спорове по ромските проблеми

Какво партиите и кандидатите мислят по "ромските въпроси", става все по-важно за избирателя. Според официалните преброявания ромите в Словакия са около 200 хиляди, а по данни на неправителствени наблюдатели те достигат до 8% от цялото население на 5-милионната държава. Истината вероятно е някъде по средата. Днес гласът на ромските дейци е чут. Въпросът е какво мисли словашкото мнозинство по ромските въпроси. В някои населени места и в отделни моменти словашко-ромските отношения напомнят на израелско-палестинските...
По време на предното управление на Роберт Фицо правителството съвестно изпълняваше интеграционните си задачи, участваше в "Ромската декада", пишеше очакваните отчети и доклади. Освен това то чувствително увеличи броя на полицаите в "проблемните" (по правило - ромски) махали и райони. 
В началото на 2010 г., половин година преди парламентарните избори, премиерът Фицо отправи апел към европейските институции, с който обяви, че "Словакия не може да се справи сама с ромските проблеми"(!). Фицо изброи няколко безрезултатни и погрешни интеграционни политики, като откровено каза: "Наистина всички се лъжем, ако мислим, че ромският въпрос в Словакия може да се реши по такъв начин" (предимно с конференции, семинари и кръгли маси). Още по време на предишната си предизборна кампания Фицо предупреди, че е нужна промяна, иначе "ние ще отглеждаме ново (ромско) поколение, което не може да бъде полезно на обществото" и затова "отговорността на политиците е да започнат да говорят по тези въпроси (за ромите) по-открито".
Миналото лято Роберт Фицо отново направи изявление по ромските въпроси. Обърна се към "младите цигани" с апела да докажат, че могат да живеят по правилата. Заяви, че традиционните форми за решаване на ромските проблеми са се провалили. Коментира средствата, които се дават за "ромски конференции" и за "ромски експерти". Накрая изрази личното си мнение, че решаването на ромските въпроси преминава през създаването на училища-интернати за ромските деца. Предложи те да бъдат настанявани в такива институции, за да "скъсат със скитническия начин на живот". Едва ли това е "добрият модел", поне за България определено не е. Но след 15-20 години обилно публично празнословие по темата, след непродуктивното изразходване в Източна Европа на милиарди за "ромска интеграция", емоционалният опит на Роберт Фицо да призове към смяна на подхода е напълно разбираем.
От следващия Европейски съвет Роберт Фицо ще представя Словакия на най-високо европейско равнище и, надявам се, ще се опита да внесе повече реализъм при дискутирането на "ромските" и на всички останали социални въпроси.
"СМЕР-СД" начело с Фицо спечелиха, защото бяха твърдо убедени, че лявото управление е по-добро за Словакия - по принцип и особено сега. Спечелиха и защото от огласените записи по разработката "Горила", включваща периода 1998-2000 г., се видя, че десните политици, управлявали страната, са си делили държавните фирми, както престъпна шайка си дели плячката. Не че в България в ония години бе друго. И у нас по онова време, освен няколко скеча в "Шоуто на Слави" по темата "Мистър 10%", почти нищо не се случи.
На тези парламентарни избори словаците наказаха десницата и за безобразия от преди повече от десетилетие. В известен смисъл тя се оказа жертва на един нов модел антиелитарен вот, при който се гласува за най-слабо мразената политическа сила.
Дали това е началото на нова лява вълна в Източна Европа? Мисля, че условията за такава вълна вече са назрели.
-----------------
*Подзаглавието е заемка от текст на Стефан Продев, писан след първата победа на полската левица през 90-те години на миналия век.
 **Детройт дълги години бе столица на американската автомобилна индустрия. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 57

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 404

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1028

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ