27 Февруари 2020четвъртък21:03 ч.

Суета

Да духаш супата или да я хапнеш, колкото и да е странна

Бульонът от екзотични животни и птици възстановява силите на уморените и засища гладните

/ брой: 66

автор:Альона Нейкова

visibility 901

Открай време супата се смята за важна част от всекидневното хранене. За да се подчертае колко е важно това ястие за човешкото здраве, дори е създаден празник. Международен ден на супата се отбелязва на днешния 5 април.

Историята на течната гозба, приготвена при варене на месо или зеленчуци с подправки, е толкова стара, колкото и самата кулинария. Думата  има френски произход - soupe, минава през английския - soups, но корените й отвеждат към латинския й еквивалент - suppa, което в превод означава хляб, натопен в бульон. И наистина кой би устоял на изкушението да надроби хапки от прясно изпечена питка в ароматна вряща смес? Етимологията на наименованието на това ястие обаче ни връща обратно към семейството на германските езици, където думата sop означава "консумирам нещо течно". 

В по-студените държави и региони гозбата се ражда доста отдавна. За да се стигне до днешното разбиране за супата в по-класическия й топъл вариант, необходимо е да се направят здрави съдове, които да издържат процеса на термична обработка.

В националната кухня на всяка страна може да се открият различни рецепти на това ястие. Сред тях има не само вкусни, полезни и традиционни, но и наистина доста необичайни.

Според някои експерти първата супа е сварена от... хипопотам. За целта месото и кожата за доста време се накисват във вода, а после се подлагат на термична обработка. А главата на огромното животно, държана няколко денонощия в оцет, се поднася към бульона с цел по-добро засищане на организма.

Някои супи обаче се правят не от месо, а от плодове и растения. Такава е и кибуру - любимото течно ястие на племето чага, което живее в подножието на планината Килиманджаро. В основата на бульона са кафето и бананите. А за подправка се използва местната... кал. Аборигените толкова много обичат това течно ястие, че то постоянно присъства на трапезата им.

На Карибите игуаната се смята за еквивалент на нашата кокошка. Затова и супата от люспестите гущери е съвсем обичайно блюдо. Приготвя се с много зеленчуци и се предпочита както от мъже, така и от жени. Още повече, че някои са убедени в ненадминатите свойства на този природен афродизиак.

Дракон-тигър-феникс - супа с това магично наименование е ексклузивно ястие от традиционната китайска кухня. Сервира се най-вече в прочутата провинция Кантон, намираща се в южната част на Поднебесната империя. Най-любопитното обаче е, че споменатите в заглавието животни са само метафора. Бульонът е направен от месото на змия, символизираща дракона, цивета - вид азиатски хищник, заместващ тигъра, и пиле, което играе ролята на митологичната птица.

Виетнамската супа Тиен Кхан се прави от свежа кръв и гуша на патица. Ястието е сред най-обичаните в някои азиатски страни. Има и определени тънкости при сервирането му. За да се съсири кръвта, бульонът се изстудява в хладилника. Смята се, че именно по този начин възстановява силите на уморените и засища гладните.

Менудо е вид мексиканска супа, която се приготвя от стомаха на крава и царевична каша. Вари се дълго и на много бавен огън. Казват, че именно така става изключително вкусна. Консумира се с лечебна цел, например за облекчаването на страданията от тежък махмурлук.

Супа от бира е еликсир за всеки почитател на кехлибарената напитка. Сервира се за закуска и символизира доброто начало на деня. Основната съставка на бульона е ясна. Пивото обаче е допълнено със запръжка от брашно. Някои добавят и картофи. Има безброй варианти на рецептата, която е измислена в Германия, но в Средновековието бързо се разпространява из цяла Европа.

Въпреки многобройните болести, за които се смята, че се разнасят от прилепи, супата от тези летящи бозайници е много популярна в Република Палау, известна с многобройните си острови. В бульона се добавя кокосово мляко, в което месото се вари няколко часа. В определени заведения ястието се сервира в купи, от които се подава главата на прилеп...

Хаш е супа, която е традиционна не само за една, а за няколко държави, тъй като съществуват доста разновидности на това блюдо. В Кипър се прави от агнешки главички, в Армения - от телешки крака, в Иран и Азербайджан - от овнешки копита, а в Ирак добавят и стомаха на едно от тези животни. Бульонът е идеален за зимните месеци, защото не само засища, но и запазва топлината на тялото.

За всички, които нямат възможност да си позволят кулинарно пътешествие до някоя екзотична дестинация, но биха искали да опитат необичайно ястие, е супата от шоколад с юфка. Измислена е от японски кулинари, които залагат на прочуто какаово лакомство, произведено в Гана. Бульонът е истински рай за небцето. Съчетава сладко със солено, обогатен с нежния вкус на масло, сметана и цветна сол.

Супата от костенурки е една от най-скъпите. Деликатесът се предлага в Сингапур, Китай, Източна Азия и САЩ. За целта се варят зелени влечуги от този вид с мека коруба. Добре е обаче да се има предвид, че не всеки стомах е способен да понесе наситения вкус на този бульон и са доста чести случаите на хранително отравяне след консумация на супа най-вече от Кайманови костенурки.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 194

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 165

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 253

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 165

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 108

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 243

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 423

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 40

Баба Марта идва с произведения на изкуството

автор:Деси Велева

visibility 0

/ брой: 41

Георги Кадиев: Въпросът е да вярваме ли на НСИ

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 41

СЕТА - доброволното робство

visibility 26

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ