25 Юли 2024четвъртък13:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Валя Георгиева: Новите психоактивни вещества са 930

Фентанилът е 50-60 пъти по-силен от хероина, казва психиатърът

/ брой: 142

автор:Аида Паникян

visibility 1768

Интервю на Аида Паникян


Д-р Валя Георгиева е завършила Медицинската академия в София и от дипломирането си работи в областта на психиатрията. Има придобита специалност психиатрия. 

От 1996 до 2004 г. работи Националния център по наркомании в София, а от 2005 г. до 2018 г. практикува в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в София. От 2018 и в момента работи в частния си кабинет.  Сертифицирана е от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, Департамента по психиатрия към Университета на Пиза, Италия, от "Кетеа"-Гърция и Българската асоциация по когнитивно-поведенческа терапия. 

Един от малкото специалисти в България в областта на психиатрия на зависимостите. Лекува заболявания, свързани със зависимостта към психоактивни вещества и към все по-разрастващите се зависимости към хазарт и медикаменти.

 

- Д-р Георгиева, увеличават ли се пристрастените към наркотици хора и на какво го отдавате?

- Да, за съжаление. От последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) става ясно, че се е увеличило разнообразието в предлагането и употребата на наркотици. Наличността им на пазара остава висока за всички вещества. Хората, които ги употребяват са изложени на по-широк спектър от психоактивни вещества с висока чистота и ефикастност. Освен познатите и най-често употребявани наркотици, съществува и така наречената група на новите психоактивни вещества (NPS), които също са с рискове за общественото здраве. За 2022 г. новите психоактивни вещества (NPS) са 930. От тях най-широко е разпространението и употребата на синтетични стимуланти (синтетични катинони), синтетични опиоиди (фентанил и производни), нови продукти на канабис (синтетични канабиноиди, например HHC - хексахидроканабинол и в някои страни от ЕС се продава като “законна“ алтернатива на канабиса). Също и по-малко известни вещества като кетамин и диазотен оксид (райски газ).

В последната година все по-често се срещам и работя с юноши между 13 и 16 г., експериментиращи или оформили вече зависимост към тези нови вещества. На какво го отдавам - на желание за развлечение и по- различно развлечение , с по- силни преживявания и усещане, без да се мисли за последствията. 

- Защо се посяга към наркотиците?

- Причините човек да посегне към наркотиците са повече от достатъчно - любопитство, подражание, експерименти, привличане на внимание, липса на внимание, отсъствие на родители в пряк и преносен смисъл, заболявания - психични и физически и др.

- Преди дни бяха задържани няколко души у нас за разпространение на фентанил. Новост ли е в "света на дрогата" фентанилът?

- Не , не новост, но най- вероятно има причина да навлезе и в “света на наркотиците “. Фентанилът е синтетичен опиоид и изключително мощен като действие. Предназначен е за овладяване на остра и/или хронична болка, но най-вече за обезболяване на пациенти в терминалните стадии на туморните заболявания.

За съжаление се използва и като развлекателен наркотик - самостоятелно или в комбинация с други наркотици (хероин, кокаин и други стимуланти). Трябва да се знае, че той е многократно по-силен от морфина и около 50-60 пъти по-силен от хероина. Хората, които употребяват психоактивни вещества (наркотици, лекарства) и са решили да експериментират с фентанил трябва да се съобразят с този факт - мощното действие на Фентанила.

През последните години този опиоид е едно от най-предписваните лекарства в САЩ, както и една от най-честите причини за смъртни случаи, вследствие на предозиране с него. В България, мисля, че колегите са много по-внимателни и предпазливи при предписване на такъв тип вещества.

Няма безопасно ниво на употреба на наркотици. Всяко лекарство, което се използва винаги носи известен риск.

- Какво е въздействието на развлекателен наркотик, какъвто е и фентанилът, върху психиката и физическото здраве на човек?

- Всички вещества от групата на опиатите и опиоидите, какъвто е и фентанилът,  предизвикват еуфорично настроение, сънливост, аналгезия, подтискане на централната нервна система, сърдечната дейност и дишането. Най-бързо настъпва еуфорията (особено при инжектиране). Започва с приятно усещане в корема, затопляне на кожата и цялото тяло, което се дължи на освобождаване на хистамин. Опиоидите намаляват продукцията на хормон в хипоталамуса, който на свой ред намалява кортозола и това на практика се изразява в общо успокоение, отпускане, противостресово действие и седация. При системна употреба на вещества от групата на опиатите и опиоидите тези приятни физически усещания и преживявания, за съжаление, водят до тежко хронично  рецидивиращо заболяване, наречено зависимост.

- Всъщност какво е зависимостта?

- Зависимотта е състояние, при което човек губи самоконтрола си по отношение на употреба на вещества или поведение, без да съзнава как това нарушава и влошава качеството му на живот , както и на близките му.. Тя може да е към наркотици, лекарства, храна, хазарт, секс , пазаруване, интернет и други. Това състояние се развива бавно и минават месеци, години докато самият човек или неговите близки започнат да забелязват настъпилите промени и проблеми (във физическо и психическо отношение). И най-важното е да приемат и разберат, че става въпрос за заболяване, а не за порок, каквото е разбирането по нашите географски ширини.

- Какво е лечението?

- Лечението на зависимостта е комбинирано - психотерапия и медикаментозно. Когато имаме зависимост с физическа нестабилност, постига се първо телесната стабилизация с помощта на медикаменти и след това пациентът се насочва към по дълготрайна терапевтична работа - индивидуална психотерапия, групова психотерапия, терапевтични общности, трудова терапия, групи за взаимопомощ (например АА - анонимни алкохолици , АН - анонимни наркомани и др.).

- Колко време продължава такова лечение?

- Що се отнася до продължителността на лечението, отново трябва да си напомним, че става въпрос за хронично рецидивиращо заболяване. А това означава поддържане, съдействие, подкрепа, спазване на правила, да не се приема болестта като порок, участие на близките, специализирана помощ. Състояние, за което човек се грижи през целия си живот , както при всички останали хронични заболявания - диабет, ХОББ и др.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 116

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 76

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ