20 Август 2019вторник12:40 ч.

Д-р Десислав Тасков: Само в България болниците са търговски дружества

автор:Дума

visibility 711

Единна лекарствена политика в ЕС, Европейски здравен стълб и разпределение на средствата от европрограмите за здравеопазване на цялата територия на страната. Това са част от секторните мерки, които сме заложили във Визия за Европа, каза кандидатът за евродепутат от "БСП за България" д-р Десислав Тасков на работна среща с представители на лекарското съсловие в Пловдив. Заедно с народния представител доц. д-р Георги Йорданов коментираха тежкото състояние на здравната система и възможните решения.
България е на първо място в Европа по здравно неосигурени пациенти вследствие на недоверие в системата и социалната бедност, посочи д-р Тасков един от негативните фактори в трупането на дълговете. Първопричината за милионите задължения на здравните заведения е в това, че единствено в България те са търговски дружества, подчерта специалистът по онкологична урология. Той предупреди, че системата може да се срине заради недостига на медицински специалисти. Особено драматично е положението с медицинските сестри и очевидно няма политическа воля да се реши. Недоверието в системата на здравеопазването нараства, а тя е част от националната сигурност на страната, стана ясно от думите му. Той се позова на стряскаща статистика - у нас е най-висок процентът на предотвратимата смъртност. Това ще рече, че пациенти, които могат да бъдат спасени, си отиват. Инсулти, инфаркти и ракови заболявания са най- разпространените диагнози, съобщи кандидатът в листа №18.
Лекуваме с хоспитализации, а профилактиката е загърбена, допълни пловдивският депутат доц. д-р Йорданов. По думите му създадената здравна инфраструктура се руши, а това съкращава достъпа до лекарска помощ в малките градове. Двамата лекари бяха категорични, че общинското здравеопазване има своите социални функции и ликвидирането му води след себе си последици от демографски и трудов характер.
Д-р Делев от Пловдивската лекарска колегия повдигна темата с неефективното изразходване на средствата по европейските програми. Младият хирург д-р Любомир Паунов предложи специализиран фонд за младите лекари специализанти като мярка за обезпечаване на медицински кадри в общинското здравеопазване. Адв. Тодор Кръстев даде идея за Европейска здравна харта, която да регламентира минималните изисквания в здравните системи на страните членки. Д-р Тасков прие тези и други предложения и заключи: "Нужна е радикална променя и тя може да започне на 26 май, с №18 в интегралната бюлетина".
По-късно д-р Тасков разговаря с представители на арменската общност в "Инфо18Център".

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ