10 Август 2022сряда01:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Д-р Александър КОБАКОВ: Каузата на БСП е за по-добра България

В центъра на здравната ни системата трябва да застане пациентът, защото той е важният, твърди медикът

/ брой: 25

автор:Юлия Кулинска

visibility 2417

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


"Извън страната си, ти си оставаш чужденец, каквото и да направиш, и колкото и пари да спечелиш"

- Д-р Кобаков, защо решихте да станете член на БСП? С какво ви привлече лявата идея?

- Избрах БСП, защото съм възпитаван в ценностите да бъдем в подкрепа на останалите, да бъдем солидарни, да не мислим само за себе си и когато имаме възможност да помагаме, да го правим. Хуманността е другото име на социализма. БСП е единствената партия, която изповядва тези ценности. Искам да изградим нашата страна така, че ние и децата ни да живеем модерно, прозрачно и без корупция.

Варвам, че каузата на БСП не е просто промяна, тя е за по-добра България. Бил съм активист в Червения кръст, който ме научи освен на благотворителност и на това да работя в екип, научи ме на комуникативност и лидерски умения, научи ме, че грижата за хората е ценност, която трябва да притежава всеки от нас. 

- Вие сте млад човек с добро образование. Много от Вашите връстници напуснаха България. Вие защо останахте?

- Винаги съм смятал, че камъкът си тежи на мястото. Аз съм човек с план. Първа точка -опитваш се да се справиш тук. Ако не успееш, следва втора точка - да търсиш начин да се реализираш някъде другаде. Имам много приятели, които опитаха тук, видяха, че не могат да се справят и отидоха зад граница. Мнозина от тях се върнаха, други останаха. Но всички те са категорични, че извън страната си, ти си оставаш чужденец, каквото и да направиш, и колкото и пари да спечелиш. 

Повечето млади хора напускат България, защото искат да живеят по-добре. Имам много приятели лекари, които работят зад граница. Те казват, че независимо от това, че денят им е супер натоварен, получават достатъчно високо възнаграждание, което им осигурява не просто нормален начин на живот, но и пълноценна почивка. Надявам се един хубав ден и у нас да стане така. 

Вярвам, че всеки намира своето място, а то е там, където се чувства най-добре. Когато завърших медицина, се оказа, че няма места за специализанти. А един лекар не може да продължи своето развитие, ако бъде само добороволец и да наблюдава отстрани какво правят колегите му със специалност. У нас от университета излизаш само с дипломата на лекар. В медицинското образование практическата част е крайно недостатъчна и коства много на завършилите да се научат. Нужни са промени и в образователната система, за да може от университетите да излизат подготвени кадри, които да са със самочувствие и да се чувстват готови да упражняват професията си.  

- Интересуват ли се младите хора от политика? В обществото битува мнението, че хората на Вашата възраст са аполитични и се вълнуват само печелбарство и от високи поставе. Какво е Вашето мнение?

- Според мен отлив от политиката на младите хора няма. Те се интересуват от това, което се случва в държавата и повечето от тях са с мисъл за бъдещето й. Младите хора, особено тези с висок образователен ценз, знаят и разбират, че политиката определя живота им. Моите връстници имат гражданска позиция, но не толкова често я изразяват. Повечето от тях са разочаровани от 12-годишното управление на ГЕРБ и от това, че досега държавата не направи нищо, за да останат те у нас и да се чувстват комфортно. 

Мнозина си мислят, че политиката на БСП е съсредоточена по-скоро към това какво се случва с възрастните хора, а младежките проблеми остават на заден план. Да, така изглежда на пръв поглед, но нашите баби и дядовци, майки и бащи са най-беззащитните, с най-ниските доходи и често нямат пари дори да си купят най-необходимото като храна и лекарства. Съвсем логично е лява партия да се погрижи и за тях. Ето, по настояване на БСП пенсиите се повишиха. Очаква се увеличанието да стане по-осезаемо чрез преизчисляването им с нов средноосигурителен доход и най-накрая възрастните хора да получат онези достойни доходи, които са заслужили, които са изработили и които ще им дадат възможност за по-достоен живот.

- Като част от управлението на страната БСП успя да реализира много от идеите си, свързани с младите хора и семейства...

- Да, така е. Прекрасно е, че детските градини и ясли стават безплатни от 1 април т.г. Увеличават се парите за издръжката на детски градини и училища, с които ще се платят увеличените разходи за електро и топлоенергия, горива и вода. Висшите училища ще получат повече пари за научна и художествено-творческа дейност. Повече пари ще има за наука. Хубаво е, че майките що получават обезщетение в размер на една минимална заплата през втората година на отглеждането на детето си. Очаквам и вярвам, че реализираните политики за младите ще стават все повече. 

 - Като част от системата на здравеопазването, как изглежда тя отвътре? Какво трябва да се промени в сектора? 

 - Докато най-важното в здравеопазването са парите, нещата там няма да се оправят. В центъра на системата трябва да застане пациентът, защото той е важният. Когато това се случи, можем да кажем, че сме променили здравеопазването. В много здравни заведения болният си доплаща лечението или услугата. Трябва да се знае, че здрвеопазването не е само работа на кабинет. Ако искаш да подобриш здравния статус на населението, да намалиш смъртността и и да повишиш трудоспособността му, е нужно да се обърне сериозно внимание на превенцията, на профилактиката, на училищното и детското здравеопазване. Защото една от целите на медицината е все по-малко хора стигат до том да бъдат подложени на медицински интервенции и да лежат в болниците. 

Резонни са въпросите какво се случва с извънболничната медицинска помощ, с адекватната спешна помощ, с трудовата терапия, с дейността на личните лекари. Ако има достатъчно добра система на профилактика и всеки знае, че всяка година имаш право на прегледи, заболяванията се откриват много по-рано и в повечето случаи са лечими. 

Не може и не бива да се очаква от медицинския персонал да бъде търговец, а лечебните заведения - търговски дружества. Аз съм съгласен да имам повече работа, за да се раждат повече българчета, но много мои колеги не мислят така. 

Принципът на здравеопазването трябва да е с грижа за хората и това не може и не бива да бъде количественият показател. Не бива в една по-малка боница да се сложи лимит примерно от 20 хоспитализации. И ако тя не може да го изпълни, да се реши, че от нея няма нужда и да я закрият, както често се случва у нас. Нужно е да има високо качество на здравеопазване и на спешната помощ във всяко кътче на България, както е в развитите държави. 

Надявам се новите управляващи да направят всичко възможно детското здравеопазване да стане приоритет. Страната ни е единствената европейска държава без национална педиатрична болница. Трябва да се преборим за достойно заплащане на целия медицински персонал. В момента в нашата здравна система се плаща на лекуван болен пациент. Това е вредно и трябва да се промени.

Това е моята голяма мечта - да обърнем нещата и медицината да се случи преди да се стигне до необходимостта от операция, от хоспитализация и от болнично лечение. 


Д-р Александър КОБАКОВ е завършил медицина в МУ в София. Започва работа като лекар-ординатор в МБАЛ в Пазарджик и Панагюрище. Придобива  специализация по акушерство и гинекология и от 2017 г. е част от екипа на МБАЛ "Света София". Притежава свидетелство за професионална квалификация "Дигностична и офис хистероскопия" - първо ниво, удостоверение по колпоскопия - базисно ниво. Член на Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията и има удостоверение за завършен курс, категория А, за утразвук в акушерството и гинекологията. Участник е в редица международни и национални конференции. 

Д-р Кобаков е дългогодишен член и заслужил деятел на БЧК, член и носител на звание "Последовател на Пол Харис" на Ротари интернешънъл. Член е на БСП и кандидат за народен преставител от 23 МИР-София.

.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 884

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 373

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ