27 Септември 2020неделя22:32 ч.

Чудото, наречено мост

/ брой: 7

автор:Велин Георгиев

visibility 1229

Щях да кажа, че обръщам гръб на корицата на тази тънка, елегантна книга, но си дадох сметка, че не е спортсменско. И ако възнамерявам да се доближа до ухото на авторката Пенка Чернева, ще й кажа, че съм й фен. Защото тя знае какъв скитник съм из паралелните светове на писателите и поетите, че точно в тези дестинации се чувствам пълноценен... Почти любовен роман тече между двата бряга на нейната река. И точно заради тази пълноводна артерия търся най-поетичните и най-красивите думи за чудото, наречено мост. А тя ми пояснява виртуално, че е вечна обреченост и зависимост между човека и пътя. 

Пенка ме следва и ми дешифрира своя лиричен код: "Пътят върви, метнал ласо връз душата човешка, и нежно я дърпа напред..." И усещам, че тази душа съм аз и вече реката ме носи между двата си бряга и не питам кой е отсрещният, кой - отсамният, те са почти едно и също и дори не осъзнавам, че се превръщам в любовен роман. Защото тази друга реалност е за предпочитане и в нея има шанс дори да стана мостостроител, защото все ще стигна до нещо, което трябва да се премости. Тази дума премости ми я подшушна тя и аз се хванах за поетичния й бисер... Значи е наблизо чудото, наречено мост. Писателката е мое чичероне сега в нейната дестинация и ме уверява, че ще стигнем отсрещния бряг, където ни чакала надеждата... Питам се: как се е досетила, че съм безнадеждно влюбен точно в такива светове с "право на риск", па макар без причина... Лиричният живот не пита за причини. Между двата бряга не почти, а съвсем се чувствам като в любовен роман, ако лиричният унес може да се нарече любов.

Май съм вече пред чуждото творение. И Пенка Чернева ми пошепва дискретно: Това е той, Мостът. А майсторът от бял камък стои до чедото си... Вдигам очи и гледам Моста. Моите предци са премостили реката и тук, и по-нататък, по всички български реки, особено родопските мостове са непостижими икони, те са изпети в не една песен и не знаеш - песента ли е Мостът или Мостът е песен. Ето това е чудото, наречено Мост..., по който преминава Пенка Чернева.

НЛС "Старинният файтон" и изд. "Български писател" представят книгата на 14 януари от 18 ч. в клуб-кафето на Националния съвет на БСП, ул. "Позитано" 20.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 19

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 157

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 248

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1846

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 670

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ