20 Октомври 2019неделя19:20 ч.

Рамадан Аталай, ДПС:

Чрез закона ще се съсипе голяма част от фирмите

/ брой: 27

автор:Юлия Кулинска

visibility 448

- Г-н Аталай, изказахте притеснения, че промените в Закона на енергийната ефективност, който се предлага от ГЕРБ, ще доведат до съсипване на голяма част от фирмите, извършващи обследване, и ще създаде условия за нов разцвет на застрахователния бизнес. Какви са аргуминтите ви за това твърдение?
- Новото изискване в Закона за енергийната ефективност по отношение на лицата, извършващи одит на сградите, да имат валидна застраховка за времето за своята дейност, може да се гледа в два аспекта. Единият е предизвикване на фалит на голяма част от фирмите поради липса на средства, с които да стартират задълженията си, и вторият е създаване на нов разцвет на застрахователния бизнес. Основанията ми за това са свързани с реалността, че не всички фирми разполагат са начален капитал от около 100 000 лева за стартиране на дейността и за застраховка. Не всеки собственик на частен бизнес може да намери в момента тези средства. Това означава, че голяма част от тези фирми трябва да спрат да работят.
- В стария закон беше записано, че търговците на ел.енергия трябва да отделят определен процент от оборота си за енергоспестяващи меоприятия. Случи ли се това?
- Да, така е. Дружествата, които търгуват в ел.енергия, трябваше да заделят по 1% от цената, на която продават тока на крайния потребител, или да го внесат във фонд "енергийна ефиктивност", като средствата се използват за икономии. С промените в закона това задължение отпада. В новия закон освен да транспонираме новата директива на ЕС, не правим нищо друго. С тях изпускаме онези подробности и характеристики, с които трябва да се съобразим с енергетиката на България.
- Управляващите говорят изключително много за енергийната ефективност. Какво направиха те, за да бъде реализирана тя?
- В мемента само се говори, а реално нищо не се прави. Съгласно чл.19 от Закона за енергетиката държавата трябваше да отделя от бюджета, от портфейла на премиера 50 млн. лева за енергийно обследване на сгради, включитално и частни. Уточнявам, че само след като одитът бъде извършен, може да се пристъпи към саниране. А то не включва само изолация отвън и смяна на дограма, а и основни ремонти, подмяна на сградната инсталация, изкарване на вертикалните щрангове извън жилищата, за да може всеки апартамент да има отделен вход и на всеки апартамент да се сложи търговски уред. Чак тогава ще може да се постигнат реални иконимии на ел.енергия и всеки собственик ще усети това по сметките и по джоба си.
- Промените решават ли основните проблеми в директивата на ЕС?
- В никакъв случай. Законопроектът предвижда какво включва контролът по отношение на лицата, които извършват обследване на енергийната ефективност, но няма нищо предвидено относно обхвата на контрола при индивидуалните цели.

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 1876

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 200

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

автор:Ина Михайлова

visibility 2493

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ