29 Септември 2023петък01:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чоп за главен прокурор

Борисов вече взе мярка за тогата на новия обвинител щ1

/ брой: 282

автор:Боряна Костова

visibility 2467

Голямо перде е Бойко Борисов. Оня ден отишъл в Етрополе да открие три ремонтирани улички, а като се посъбрали хора, минал на актуални теми и казал следното: "В Брюксел, не може да си представите - колко положително се гледа на това, че в България институциите сработиха, че парламентът отмени решението си за г-жа Марковска, че има трима, и то много добри кандидати за главен прокурор, че има конкурсно и състезателно начало, както и предложението, за което не съм сигурен дали ВСС го прие, по жребий да се изслушват кандидатите за главен прокурор". То Европейската комисия само дето не му откъсна главата заради опорочения от ГЕРБ избор на конституционни съдии, а той твърди, че там го мажат "с мед и масло". Като че ли етрополци не четат вестници, не гледат телевизия и не знаят какво всъщност става в държавата и чакат той да дойде и да ги лъготи.  Казал го е народът: гузен негонен бяга. И Бойко-Борисовата работа - същата.
След натиска на Европейската комисия скандалният избор на Венета Марковска за конституционен съдия бе отменен и нещата поутихнаха, но между институциите не цари мир и любов. Очаква се много скоро да се разрази нова буря, чийто тътен вече се чува - този път тя е свързана с избора на главен прокурор. Според магистрати има предварително подготвен
 
  сценарий кой да бъде избран

Откакто на 3 октомври новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност, а ГЕРБ успя да набута там доста свои верноподаници, в гилдията се говори, че резултатът от състезанието за шеф на обвинението вече е предизвестен. Името на фаворита било посочено лично от премиера и вътрешния министър. Смяташе се, че това е шефът на следствието и настоящ и.д. главен прокурор Бойко Найденов, който от много време е близък и до двамата. Но незнайно по какви причини височайшата благословия го отмина. Фарсът, който се разигра месец по-късно във ВСС, показа, че кукловодите наистина са Борисов и Цветанов, а тяхно протеже за поста на Борис Велчев е председателят на пловдивския Окръжен съд Сотир Цацаров.
За да им угоди, ВСС промени установените от години процедурни правила за избор на главен прокурор и ги нагласи по калъпа на Цацаров. Ясно е, че мнозинството от магистратите, под чието ръководство е поставена съдебната ни система, само по конституция са независими, а всъщност са жалки марионетки на изпълнителната власт. Това се набива в очи от заседанието на 8 ноември, когато след часове обсъждане са взети безумни решения. Като например за кандидатите за главен прокурор да се гласува явно и по електронен път. Макар да е известно, че демократичният вот е тайният вот. Шефът на ВКС проф. Лазар Груев и Камен Иванов предложили да бъде използвана интегрална бюлетина, като се позовали и на дълголетната практика на ВСС да се гласува с бюлетини. Мнозинството обаче отхвърлило всички правни аргументи, включително и това, че гласуването с бюлетина би улеснило проверка на резултатите при евентуално обжалване. С мотива, че трябва да се ползват модерните технологии. Истинската причина обаче е повече от прозрачна - при явно гласуване лесно може да се окаже натиск върху колебаещите се да подкрепят "правилния" кандидат.
Скандално решение успя да прокара през ВСС и бившата депутатка от ГЕРБ Юлияна Колева. Според него кандидатурите ще се гласуват по реда на постъпването на предложенията, а не по азбучен ред, както е по закон и както е било винаги досега. Причината се разбра след края на заседанието, когато минути по-късно бе регистриран и първият кандидат - Сотир Цацаров. С идеята чрез светкавична офанзива да отстрани "служебно" съперниците си.
Истински потрес обаче предизвика предложението на премиера Борисов, който на заседание на Министерския съвет даде указания как да гласува Висшият съдебен съвет. Не стига, че се намеси грубо в работата на независима власт, ами  го направи по най-просташки начин. "Жребий, бъркат в буркана и на който му дойде ред", поръча той на министър Диана Ковачева как да се определя поредността на  кандидатите за главен прокурор. Сиреч да хвърлят чоп. А защо не например да не го направят, като си поиграят на "онче-бонче счупено пиронче, риба-щука, махай се оттука" или на "иш-миш - ти жумиш"? Следващия път Борисов, като реши да се прави на много оригинален, добре би било да се допита предварително до децата в детската градина.
А ВСС се отличи с приемането и на още едно

 обгрижващо фаворита на властта правило

То гласи, че ако първият кандидат събере 17 гласа "за", той ще се смята за избран и за другите няма да се гласува. Според главния инспектор Анна Караиванова има решения на ВАС, в които се казва, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се проведе гласуване за всеки кандидат. Ама преде ли ВАС пред волята на Борисов и Цветанов в неправова държава, каквато е нашата? А има и още нещо. Членовете на съвета са 24-ма. И практически е възможно следващите кандидати да съберат примерно 18 или повече гласа. Кой и най-вече защо реши, че числото 17 е най-подходящото в случая? Сигурно по нечии предварителни сметки това е таванът на одобрение сред членовете на ВСС, който може да постигне Сотир Цацаров. И при нормална конкуренция би се разминал с успеха.
Няма да бъде създадена специална комисия, която да провери професионалните и нравствените качества на кандидатите. Без обяснения е отхвърлено предложението на Калин Калпакчиев поне да се изготви общ профил с критериите, които трябва да покрие бъдещият главен прокурор. Сиреч ВСС ще го избира като котка в торба.
Разгневена, че ВСС съвсем го е ударил през просото и Брюксел пак може да ни натрие носа, вицепрезидентката Маргарита Попова призова магистратите към "обективен избор, основан на критерии и висока летва". Ама дали ще стане... 
Може би поради натиска за груба предопределеност на избора Цацаров беше единствен претендент за поста на обвинител N1 до последния възможен за номиниране ден - 22 ноември. И буквално в последния момент бяха издигнати кандидатурите на още двама души - на зам. главния прокурор Галина Тонева и на шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Изслушването на тримата предстои, а най-късно до Коледа трябва да знаем и кой е избран.
Упорито се говори обаче, че Тонева и Сарафов са пуснати
 
на състезателната пътека за парлама

За да се имитира конкуренция. Съмненията за това се засилват, като се вгледаме в състава на членовете на ВСС, които сега стоят зад всеки един от тях. (Кой кого издига - виж карето.) Сотир Цацаров е издигнат от 7 души начело с бившия зам. главен прокурор Михаил Кожарев. Борислав Сарафов е лансиран от шефа на ВАС Георги Колев и още четирима души. Галина Тонева е предложена от бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски плюс други четирима магистрати. Тонева най-силно се подкрепя от представители на съдебната квота във ВСС. Като пресметнем, излиза, че общо 17 членове на съвета са се ангажирали с един или друг кандидат. Аха, оттук ще да е дошло сакралното число, посочено в процедурните правила за избора!
Обаче и петимата, предпочели на този етап Сарафов, са си гербаджии или близки до тях. Не е тайна, че Георги Колев е човек на вицепремиера Цветанов и с негова протекция оглави ВАС. За съдия Милка Итова е знайно, че се съобразява с позициите на Колев. За другите е ясно. Та тия пет души като нищо могат да решат изведнъж да дадат гласа си за Цацаров - още в началото или при балотаж. С капитал от 12 гласа лесно може да се убедят неколцина от подкрепящите Тонева или от още неопределилите се да дадат рамо на пловдивския съдия. И ето ти 17 точки.
Ще кажете,
    
а защо точно Цацаров

Защо не е предпочетен някой от другите двама, които имат и стаж, и опит в обвинението? Докато Цацаров никога не е бил прокурор. Това за него е без значение, тъй като той щял да е официалното лице и човекът за специални поръчки на властта, а работата по същество щяла да се върши от Бойко Найденов, оставен като зам. главен прокурор, твърдят запознати от системата.
Сотир Цацаров е заслужил пред ГЕРБ и лично пред Борисов и Цветанов. Затова и единият, и другия го хвалят до небесата, че бил "най-добрият съдия у нас". И понеже мерилото на премиера и вицепремиера не е справедливостта, а грубата сила и репресиите, те разчитат като главен прокурор той да използва крути средства, за да осигури повече осъдителни присъди в държавата, та белким най-накрая ни пуснат в Шенген. Самият Цацаров също е признавал, че предпочита по-твърдата наказателна политика. И отдавна се носи славата на пловдивските съдилища, че над 80 на сто от делата там са завършили с осъдителни присъди, някои от които при доста съмнителни доказателства. "Пловдивските съдилища не са орган на репресии и потъпкване на човешките права", написаха миналата седмица протестно писмо до ВСС 64 съдии от районния и окръжния съд в Пловдив и както се казва, си намериха майстора. Известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев пусна до ВСС списък с 80 решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, с които се осъжда България и които са свързани с работата на пловдивските съдилища. Общо осъдителните решения срещу страната ни са 395. 
Знае се също, че за вътрешния министър Пловдив е бил раят на разрешенията за подслушване и проследяване. Само за 2011 г. разписаните там искания за ползване на СРС-та са над 1300. Е, ако Сотир Цацаров стане главен прокурор, на Цветанов вече няма да му се налага да бие път до града на тепетата, за да могат да слухтят и следят подопечните му неудобните на властта. Които после надлежно ще бъдат въдворявани "там, където е мястото" в една полицейска държава. Не без помощта на Цацаров, естествено.
Не само като професионалист, но и като личност той е доста уязвим. Както вече ДУМА писа,
   
семейството му е набъркано в далавери

Преди две години съпругата му, която е нотариус, купува овощни градини на цена 120 пъти по-висока, отколкото официално е вписала в документите по сделката. Така се крият данъци от държавата. Сотир Цацаров веднага притича в едно тв предаване да обяснява, че въпреки всичко семейството му е платило всички налози по истинската цена, която е 120 000 лв. Вярваме му, няма да проверяваме. Любопитното в случая беше обяснението на "най-добрия съдия", което бе горе-долу следното: при покупко-продажбите винаги има поне две страни и когато някоя от тях (в случая продавачът) не е съгласна да се обявява реалната цена, то няма как - другите се съгласяват, инак няма сделка. Ние ли да му казваме, че участието в такава сделка е престъпление, а подписаните по нея документи са документи с невярно съдържание, което също е наказуемо. И как е възможно юрист да твърди че "няма как" при подобна сделка. Има как, драги ни кандидате за главен прокурор, и то е да се откажеш от нея, както би направил всеки честен човек. Инак излиза, че и да се иска подкуп не е престъпление, щото и там има две страни, едната от които настоява, а другата - няма как, съгласява се и дава поисканото.
Тъй че написаното от ДУМА не е "клевета и хвърляне на помия" върху чистото лице на Сотир Цацаров, както той го определи в телевизионното предаване. То си е, макар и неприятна, но истина.
Та такива работи се случват напоследък в държавата - първо с избора на конституционни съдии, а сега и на главен прокурор. Това, че премиерът е "ушил" по своя мярка тогата на новия първи обвинител и се гласи като Дядо Коледа да му я наметне, едва ли ще мине метър от европейските институции, където държат на свободата, на независимостта и демокрацията, както и да го тълкуват днешните български управници. Така че очаквайте много скоро Брюксел да ни удари поредния як шамар, а Бойко Борисов да обяснява по градове и паланки как са го погалили по бузката.


Кой кого издигна


Сотир Цацаров е издигнат от Михаил Кожарев (бивш зам. главен прокурор), Каролина Неделчева (ГЕРБ), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), Ясен Тодоров ("Атака"), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), съдия Галя Георгиева (близка до Цацаров).
Галина Тонева - от Камен Ситнилски (бивш зам. главен прокурор), прокурор Румен Боев, съдия Калин Калпакчиев, съдия Юлия Ковачева и Галина Карагьозова (БСП).
Борислав Сарафов - от Георги Колев (шеф на ВКС), Юлиана Колева (ГЕРБ), Мария Кузманова (ГЕРБ), Димитър Узунов (РЗС) и съдия Милка Итова (близка на Г. Колев). 
     

Приравняват гражданските към трудовите договори

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 187

Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 187

ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Режат част от проектите по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 187

Във Франция стачкуват товарните железничари

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 187

Скопие разширява тавана на цените

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 187

Румъния и Гърция модернизират авиацията

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 187

Вучич иска НАТО в Северно Косово

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 187

Бонус срещу донос

автор:Нора Стоичкова

visibility 278

/ брой: 187

Всеприсъственият

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 187

По-католик от папата

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 187

Новата Цецка се казва Антон

visibility 256

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ