02 Декември 2020сряда15:19 ч.

Сесиите в барокамери допринасят за регенеративни ефекти в организма

Чистият кислород води до дълголетие

Престоят в барокамера може да бъде много полезен за човешкото тяло

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 286

Дишането на чист кислород може да обърне процеса на стареене и да доведе до дълголетие, твърдят израелски експерти от университета в Тел Авив. Специалистите стигнаха до заключението, че престоят в хипербарична барокамера, където кислородът се подава под налягане, може да бъде много полезен за човешкото тяло. По-специално, благодарение на тези процедури, теломерите са нараснали с 20%. Това са крайните области на хромозомите, изпълняващи защитна функция и съкращаващи се с възрастта, което в крайна сметка води до стареене на клетките. По време на експериментите теломерите нарастват, като се "подмладяват" с около 25 години.

Проучването също така показа, че броят на застаряващите клетки, които, когато се натрупват в тялото, предотвратяват регенерацията, в някои случаи намалява с 37%. Именно премахването на тези "зомби клетки" може в крайна сметка да доведе до дълголетие. Отстраняването им е увеличило продължителността на живота на опитното животно с около една трета.

Според експерти изследването показва, че стареенето наистина може да бъде обърнато на основно клетъчно биологично ниво. В проучването, резултатите от което са публикувани в списание Aging, 35 здрави доброволци на възраст над 64 години са дишали 100-процентов кислород през маска в барокамери. Сесиите продължавали 90 минути и се провеждали 5 дни в седмицата в продължение на 3 месеца. При такива условия се имитира състояние на хипоксия или липса на кислород в наситена с кислород среда, поради което тъканите разтварят повече кислород, а това, както е известно, допринася за регенеративни ефекти в организма.

Съвременната наука смята, че причината за развитието на заболявания като рак, болестта на Алцхаймер и Паркинсон е пряко свързана с процеса на стареене. Известно е също, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, недостигът на витамини и възпалението в организма може да ускорят процеса на свиване на теломерите. Това разкрива, че те оказват значително влияние върху дълголетието.

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 50

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 120

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 189

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 147

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 537

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 598

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 367

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 202

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ