16 Януари 2022неделя12:13 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

снимка БГНЕС

Актуално

Чиновник, охрана, чиновник, охрана...

ГЕРБ искат специална Национална служба за охрана, която да пази държавните служители

/ брой: 28

автор:Юлия Кулинска

visibility 2646

Помните ли култовата реплика от филма "Опасен чар" "роднина,милиционер, роднина, милиционер..."? В най-скоро време тя може да е с римейк "чиновник, охрана, чиновник, охрана", ако се приеме предложението на ГЕРБ за създаване на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" в МВР, която да е с правомощия на Национална служба за охрана. Новата структурна "придобивка" ще бъде създадена с поправки в Закона за МВР и в нея ще влязат сегашната дирекция "Жандармерия" и Специализираният отряд за борба с тероризма. Проектът на депутатите от ГЕРБ е внесен, дни преди да изтече крайният срок за предложения между двете четения за промените в Закона за МВР. На първо четене документът, изготвен от Министерския съвет, беше приет още през септември. Измененията в него предвиждат жандармерията и баретите да се слеят в нова главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Идеята бе тя да охранява само специални товари и служители на вътрешното министерство. Със сегашното предложение на ГЕРБ функциите й се разширяват и с охрана на политици.

Всъщност, както почти винаги е при ГЕРБ, формалният мотив за сливането на звената е по-добра организация на работата. Под този предтекст обаче прозира поправка, даваща възможност на всеки държавен служител да може да получи охрана, ако се почувства застрашен. Не е ли това странна загриженост и ангажираност към чиновниците, все едно те са

 

особена каста в обществото 

и особен капитал на нацията, който трябва да бъде пазен със зъби и нокти!? От кого - не е ясно. Но всичко това си има логично обяснение, като се има предвид, че повечето от чиновниците са калинки на някой от властта, кацнали на държавната хранилка, без да имат нужните знания и качества.

Реализира ли се безумната идея на управляващите, май няма да остане нито един държавен служител без личен гард. Идеята беше лансирана от депутати от ГЕРБ, предвождани от бившия вътрешен министър Валентин Радев. Определенията в законопроекта им са възможно най-общи, така че охраната да може да се приложи за възможно най-широк кръг от хора. Дали има или няма "конкретна застрашеност" ще решава комисия, както е и при НСО. Тя ще се ръководи от главния секретар на МВР, а в нея ще влизат представители на ГДБОП, полицията и новата мегадирекция на МВР - "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Охранителните правомощия на новата дирекция са изцяло 

заимствани от практиката на НСО 

става ясно от мотивите на вносителите. Те дори признават, че терминът "конкретна застрашеност" е заимстван от Закона за НСО. От законопроекта обаче не става ясно кое налага даването на такива правомощия и на служители на МВР. Депутатите от ГЕРБ посочват само, че така ще бъдат създадени по-добри условия за изпълнение на дейността на ръководни държавни органи и за да бъдат предотвратени заплахи за техните живот и здраве. За да не бъде пропуснат поименно някой от тях, който после да се нацупи, вносителите угоднически са уточнили, че имат предвид всички служители от законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Специализирана охрана е предвидена и за редови чиновници в МВР или НАП, за които е възникнала заплаха във връзка със служебните им задължения.

Очевадно е, че новата дирекция за охрана трябва да е нещо като Национална служба за охрана на депутати, държавна администрация и представители на съдебната власт. Според гербаджиите тя трябва да е на пряко подчинение на властта, на която явно й е писнало да се съобразява с НСО, която е под шапката на президентството. И всичко това се случва на фона на нестихващото недоволство, че трябва да се ограничи кръгът на охраняемите от държавата лица. 

Предложението за даване на охранителни правомощия на жандармерия и барети съвпадна с друго предложение, касаещо НСО. Ако помните преди месец и нещо депутатът от ДПС Делян Пеевски, който от години ползва охрана от службата, внесе в парламента друга идея. С нея се дава възможност на държавните гардове 

да се плаща от охраняваните

т.е. НСО си остава държавна, но да могат и частни лица да плащат за услугите й. В този кръг се включват депутатите, семействата на председателя на парламента, президента и премиера, както и други хора, свързани с националната сигурност. Което означава, че ако идеята бъде подкрепена от депутатите, НСО ще се превърне в публично-частна охранителна фирма. 

Резонен е тогава въпросът защо тези, които се страхуват от покушение, не си наемат частни охранители, а трябва да ползват държавен ресурс. И какво би станало, ако гардовете от НСО престанат да се грижат за сигурността на някои категории хора. Леле, какъв ужас - височайшите особи ще трябва да слязат от колите на НСО и да тръгнат пеша. Какво падение за егото на политическия и чиновническия ни елит... 

Всеки опит в България да се научи колко точно струва на НСО да пази някои хора се оказва класифицирана информация. Всъщност президентът Румен Радев заяви, че е готов да се откаже от охраната си, както и че е необходимо да се преразгледа списъкът за допълнителни охраняеми лица извън тези, които заемат висши държавни постове. 

Благодарение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ стана известно партньорството между партията му и НСО. ДПС осигурява автомобилите за охрана на Доган и Пеевски, а НСО плаща заплатите на охраняващите ги. Всъщност това са парите, които излизат от нашия джоб, защото като парламентарно представена партия ДПС се издържа от държавната си субсидия.

Но как е в чужбина? 

ВИП охранителните звена в Европа 

имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската НСО. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. В другите държави тя е подчинена на вътрешния министър и е само отдел в полицейските институции. България е най-бедната страна в ЕС, но това не пречи да харчи доста пари за поддръжка на сигурността на политиците, каквато нито Франция, нито Германия правят, независимо от огромните си бюджети. 

Помните ли как преди 4 години в критичния момент за страната гръцкият премиер Алексис Ципрас, министрите му, както и висши представители в парламента се отказаха не само от държавна охрана, но и от служебни коли. Охраната на Ангела Меркел пък се извършва от т.нар. "Група за сигурност", която е част от агенцията "Немска федерална криминална полиция". Формированието се погрижи за охраната на канцлера, президента, членовете на парламента, членовете на Федералния конституционен съд и правителството.

НСО няма нужда от тежка реформа, а от оптимизация, заяви преди около 2 месеца новият началник на службата бригаден генерал Красимир Станчев. Той нарече призивите за закриването на службата несериозни. Но едва ли предложенията на ГЕРБ могат да се нарекат съществена промяна, още повече реформа. По-скоро е задоволяване на манията за величие, недосегаемост и високомерие на властта.. 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ