21 Март 2019четвъртък06:04 ч.

Заслужил герой

Чичо Сам работи за Русия

/ брой: 7

автор:Юри Михалков

visibility 1021

Чичо Сам ни скръцна със зъби. Изпрати ни дипломата Джон Съливан, за да ни каже, че трябва да слушкаме и да не гледаме към неамерикански опции. Няма съмнения, че България се нуждае от съвременни бойни самолети, западно производство. Ала страната ни може да се спре на "Юрофайтър" или на шведските "Грипен". Не може! 

Сюжетът с американските Ф-16 бе осветен и коментиран напоително от различни гледни точки. От тях обаче се извежда общ знаменател - Вашингтон изви ръцетe на най-бедната държава в ЕС да купи неговите бойни самолети, макар отсега да се знае, че те не са по джоба й. А има и съмнения дали са най-добрите. Президентът Румен Радев е боен пилот от висша класа и не криеше предпочитанията си към грипените. Баш той ли не разбира от изтребители, а Съливан или Цветан Цветанов са на "ти" с тях? Но за Големия брат държавният ни глава пилотира за националните, а не за американските интереси. Съответно босът отвъд Атлантика намери институциите и хората у нас, които да литнат по неговите трасета.

България е в демографска катастрофа и този милиард или повече долара можеше да бъдат хвърлени срещу това бедствие - за по-високи заплати, за да не бягат младите навън, за стимулиране на раждаемостта сред образованите и работещи семейства, за спад на смъртността с повече болници из цялата страна, в които лекари и сестри да са високоплатени. Но Старшията не калкулира в своите интереси заплахата, надвиснала над клетия му съюзник. Българското бедствие не му е далавера. Докато Ф-16 е чиста далавера, дори от бедняка на ЕС и НАТО.

Добре, но се получава ето какво. В недалечното минало Вашингтон изрекетира страната ни да спре българо-руския проект АЕЦ "Белене". Това ни излезе бая солено с 620 млн. евро обезщетение, които трябваше да платим на Москва. Плюс изпуснатите работни места, с които можехме за попритъпим демографската катастрофа. Обаче сега се връщаме към този проект, макар и без руско участие.

Пак в миналото геополитическата мутра от другия край на света ни спря руския проект "Южен поток", от който загубихме сериозни  геоикономически и демографски ползи, които ще отидат при Турция. Обаче се видя, че без руския газ не става и сега се натискаме да се закачим към него, но вече по "Турски поток".

Навремето дадохме на Америка две електроцентрали, ама сега пищим от високата цена на тока, който държавата ни е задължена да купува от тях. Дали сега Америка не ще ни накара след време да съжаляваме, че ни е изпързаляла и с нейните Ф-16? Тогава да се сърди единствено на себе си за руското влияние у нас...

Четири дами оглавяват новата ЦИК

автор:Ростислава Иванова

visibility 86

/ брой: 55

МВР строи три бежански лагера за над 8 млн. лева

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 55

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 55

Тръмп търси място на Бразилия в НАТО

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

Токаев пое властта в Казахстан

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 55

Румънците искат хубави пътища

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 55

В богата Калифорния хиляди бездомни живеят в колите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 55

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 61

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 142

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 55