24 Януари 2019четвъртък09:09 ч.

Заслужил герой

Чичо Сам работи за Русия

/ брой: 7

автор:Юри Михалков

visibility 653

Чичо Сам ни скръцна със зъби. Изпрати ни дипломата Джон Съливан, за да ни каже, че трябва да слушкаме и да не гледаме към неамерикански опции. Няма съмнения, че България се нуждае от съвременни бойни самолети, западно производство. Ала страната ни може да се спре на "Юрофайтър" или на шведските "Грипен". Не може! 

Сюжетът с американските Ф-16 бе осветен и коментиран напоително от различни гледни точки. От тях обаче се извежда общ знаменател - Вашингтон изви ръцетe на най-бедната държава в ЕС да купи неговите бойни самолети, макар отсега да се знае, че те не са по джоба й. А има и съмнения дали са най-добрите. Президентът Румен Радев е боен пилот от висша класа и не криеше предпочитанията си към грипените. Баш той ли не разбира от изтребители, а Съливан или Цветан Цветанов са на "ти" с тях? Но за Големия брат държавният ни глава пилотира за националните, а не за американските интереси. Съответно босът отвъд Атлантика намери институциите и хората у нас, които да литнат по неговите трасета.

България е в демографска катастрофа и този милиард или повече долара можеше да бъдат хвърлени срещу това бедствие - за по-високи заплати, за да не бягат младите навън, за стимулиране на раждаемостта сред образованите и работещи семейства, за спад на смъртността с повече болници из цялата страна, в които лекари и сестри да са високоплатени. Но Старшията не калкулира в своите интереси заплахата, надвиснала над клетия му съюзник. Българското бедствие не му е далавера. Докато Ф-16 е чиста далавера, дори от бедняка на ЕС и НАТО.

Добре, но се получава ето какво. В недалечното минало Вашингтон изрекетира страната ни да спре българо-руския проект АЕЦ "Белене". Това ни излезе бая солено с 620 млн. евро обезщетение, които трябваше да платим на Москва. Плюс изпуснатите работни места, с които можехме за попритъпим демографската катастрофа. Обаче сега се връщаме към този проект, макар и без руско участие.

Пак в миналото геополитическата мутра от другия край на света ни спря руския проект "Южен поток", от който загубихме сериозни  геоикономически и демографски ползи, които ще отидат при Турция. Обаче се видя, че без руския газ не става и сега се натискаме да се закачим към него, но вече по "Турски поток".

Навремето дадохме на Америка две електроцентрали, ама сега пищим от високата цена на тока, който държавата ни е задължена да купува от тях. Дали сега Америка не ще ни накара след време да съжаляваме, че ни е изпързаляла и с нейните Ф-16? Тогава да се сърди единствено на себе си за руското влияние у нас...

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 236

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 201

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 89

/ брой: 16